Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Poučení ze 43. světového kongresu FIPP do budoucna

6. 10. 2020

Poučení ze 43. světového kongresu FIPP do budoucna

43. světový kongres časopisů FIPP skončil. Měsíc interview, prezentací, seminářů a virtuálního networkingu přinesl řadu klíčových poznatků, které u některých účastníků již nyní krystalizují do praktických kroků do budoucnosti.

V závěrečném panelu hovořil generální ředitel FIPP James Hewes s Tomem Bureauem, generálním ředitelem vydavatelské společnosti Immediate Media Co. z Velké Británie, Lindou Thomas-Brooksovou, konzultantkou a Interim MD, SIIA z USA, a Nikolayem Malyarovem, generálním ředitelem PressReader International z Irska o tom, jak nebývalý rok výzev a příležitostí ovlivnil budoucnost médií.

Práce na dálku a zrychlení změn

Jedním z hlavních bodů, na kterých se všichni účastníci panelu shodli, bylo, že dynamický styl práce tu zůstane. Zdravá rovnováha mezi pracovním a soukromým životem byla již něčím, co lidé chtěli, vysvětlil Nikolay Malyarov. Proto je důležitá flexibilita pracovních sil, aby lidé mohli realizovat své každodenní potřeby uprostřed rychlých změn, jako je zavírání škol. „Smířili jsme se s chaosem,“ dodal. „Zjistili jsme, v čem jsme dobří, a věci jsme změnili rychleji, než jsme si mysleli, že to dokážeme.“

Tom Bureau souhlasil. O flexibilní práci řekl: „Ten džin se nikdy nevrátí do láhve, stejně jako věc dopadlá na váš stůl se sama nikdy nevrátí. “ Přesto v Immediate Media přicházejí týmy do kanceláře, když se cítí v bezpečí." Výhody práce v kontaktu s jinými lidmi jsou obrovské," dodal Bureau. „Možná se nakonec vrátíme k pěti dnům v týdnu na pracovišti, ale bude to jiné, s větším zaměřením na to, proč tam jsme."

Bureau navíc zdůraznil katalyzující účinek pandemie. „Zrychlení je zřejmá změna, kterou jsme viděli," řekl." Jádro procesu se nemění, ale jeho tempo se liší."

Poukázal na digitální předplatné jako na klíčový prvek, který získal obrovskou podporu. "V digitální oblasti existuje spousta příležitostí, můžete inovovat a je to skvěle vidět," řekl. "Ve skutečnosti ale to, čemu věnujeme pozornost, zejména u větších značek, jako je Good Food, je skutečnost, že se věci vrátily zpět v případě prodeje." Mnoho značek se nyní vrací k tomu, že si vedou lépe, než tomu bylo před Covidem, ale pokud jde o předplatné tisku a digitálního předplatného, představuje velmi odlišnou kombinaci.

Inovace v oblasti pořádání akcí

Účastníci diskuse se shodli, že Covid-19 přinesl zcela nový způsob myšlení v mediálním průmyslu. Linda Thomas-Brooksová poukázala na inovace týkající se akcí a zdůraznila příklady, jako jsou World Wine Awards, pořádaný Future Plc. ve Velké Británii. Společnost udělala vše pro to, aby soutěž proběhla – koná se za účasti osob po dobu 28 dnů – odpovídající protiepidemickým opatřením, s kontrolami teploty, speciálními jednorázovými spitoony, které obsahovaly antibakteriální gel, a alarmy fyzické blízkosti, které varovaly členy poroty, pokud se dostali příliš blízko sebe. Očekává se, že událost navzdory pandemii přinese 3,5 mil. GBP.

„To, co nyní vidíme, je první fáze faktického uplatňování neuvěřitelných inovací ve stylu „to, co bylo dřív skutečné, je nyní digitální“, řekla Thomas-Brooksová. Očekává, že s přizpůsobováním společností bude vidět stále více a více nových nápadů, jak se mají společnosti přizpůsobit.

Pokračující zaměření na rozmanitost pracovní síly

Ve světle protestů Black Lives Matter a pokračujícího sociálního napětí v mnoha částech světa je snaha o rozmanitější a reprezentativní pracovní sílu je tématem, o něž se všichni účastníci panelu velmi zajímali. Malyarov hovořil o tom, že kancelář PressReader International „vypadá jako Organizace spojených národů nebo možná jako Kanada“ a dodal, že „dosáhli jsme toho, co jsme jako společnost, protože jsme různorodí“.

Thomas-Brooksová zároveň zdůraznila, že touha po změně „není jen o tom provést několik veřejných prohlášení, ale také o tom, že se produkt zlepšuje. S různorodým týmem můžeme sloužit našim posluchačům mnohem lépe. Je to příslovečné win-win pro obě strany. “

Pro Toma Bureaua je diverzifikace stále nedokončenou prací. „I když existují výjimky, upřímně jsme na míle daleko," řekl. „Je tu neměnná vedoucí skupina napříč odvětvím." Dodal však: „Učinili jsme z rozmanitosti pilíř a tým vedoucích pracovníků ji skutečně přijal. Snažíme se povzbuzovat příklady osvědčených postupů a povzbuzovat členy ke sdílení zdrojů. Museli jsme opravdu pochopit, že to, kde jsme byli, nebylo dost dobré. Je tu spousta práce kolem DnI z nízké základny, ale chceme to dohnat. “

Úbytek reklamy, zvýšení příjmů od čtenářů

Pokud jde o vztah mezi vydavatelem a reklamou, o kterém se v průběhu Kongresu hodně diskutovalo, panelisté byli nadšeni příležitostmi, které nabízí Covid-19, tj. nárůstem důvěry čtenářů a ochoty platit za vysoce kvalitní obsah. Ale reklamy neztratí význam přes noc, řekla Linda Thomas-Brooksová. „I když objem dolarů v reklamě klesá, je velmi těžké odejít, protože stránce reklamy se historicky věnovalo tolik pozornosti," řekla.

Příjmy od předplatitelů a další příjmy od čtenářů rychle zaplnily vakuum vytvořeného Covid-19. A „ti, kteří měli úspěch s dodatečnými výnosy z předplatného, vědí, že musíte do redakčního produktu investovat čas, úsilí a pravděpodobně peníze, jinak čtenáři nezaplatí. Opravdu musíte sloužit svým čtenářům. “

Udržitelnost vlivu kovidového nárazu je zpochybnitelná, jak se na to zaměřuje Nikolay Malyarov. „Strukturálně víme, že některé věci jsou zde, aby zůstaly dlouhodobě, a nacházíme také věci, které jsou pryč," vysvětlil. Domnívá se zejména, že PressReader International se posunul od pouhého sledování nejnovějších módních trendů, nyní se zaměřuje více na výsledky a zefektivňuje svou hlavní kompetenci: vytváření kvalitního obsahu. Pak můžeme říci, že něco jako podcasty může fungovat pro někoho jiného, ale nemusí to nutně fungovat pro nás jako mediální skupinu - a to je v pořádku," řekl.

Podobně proces „lift and shift“, který přenáší čtenáře z webů do aplikací, kde jim lze nabídnout předplatné, funguje dobře pro zpravodajská média - ale ne nutně pro časopisy, řekl Tom Bureau. Doporučil se zeptat, co je to nika/nugget, za který lidé skutečně zaplatí, a poté se zaměřit na produkty se spoustou směny hodnot.

Naléhavost agendy udržitelnosti

Bureau také hovořil o dopadech pandemie na udržitelnost a poukázal na „osvícený vlastní zájem“, který nyní řídí mnoho diskusí. „Jde o to, že pokud nepodporujete zelené údaje, jste investičním rizikem," řekl. "Covid nás nutí ke změně. V minulosti vždy existoval důvod, proč to nedělat, ale teď se podívejte na ten požár ... existuje tolik důvodů, proč věci měnit k lepšímu. “

Thomas-Brooksová souhlasila. „Letos jsem absolvovala nula letů, spíše než 100 nebo tak podobně," řekla. "Covid znamená, že jsme se posunuli blíže k tomuto dlouhodobému cíli udržitelnosti v našem odvětví a hybridní budoucnost se zdá být možná." Zdůraznila, jak by společnosti měly na dopad mediálních dolarů pohlížet jako na součást svých cílů ESG nebo CSR. „Měl byste se ptát: odkud jsou vaše suroviny?" „Lze vaše obaly recyklovat? “ ona řekla.

Má to také silný sociální a politický rozměr: „Zejména inzerenti by se měli podívat na dopad svých mediálních dolarů. Pokud něco nechcete, přestaňte to financovat! Inzerenti musí přesunout své peníze, protože peníze mluví,“ dodala. „Na právní předpisy můžeme čekat dlouho, ale nyní můžeme narušit ekonomický model tím, že nebudeme financovat špatné subjekty na mediálním trhu." Chtěl bych, aby to bylo součástí širší agendy udržitelnosti. “

Nikdy nepromarněte dobrou krizi: co se stane teď?

Na konci v  panelu zaznělo několik závěrečných úvah o tom, co lze udělat pro podporu nedávných zisků v mediálním průmyslu. Pro Nikolaje Malyarova bude největší výzvou udržení dobrých věcí, které vyplynou z pandemie; krátkodobé výzvy nemusí nutně vést k trvalému úspěchu. „Netflix skvěle řekl, že jeho největším konkurentem je spánek," uvedl. „Tvrdím, že boj o pozornost se pro nás vyvíjí úspěšně. Jak se v podstatě povzneseme nad tu mizérii, budeme stavět na zvýšené ochotě platit a na známosti značky, kterou přinesl Covid-19?

Tom Bureau byl během této krize překvapen významem značek Immediate Media v životě lidí. Prioritou pro něj je uvolnění potenciálu jeho pracovní síly: „Krize přiměla každého přehodnotit to, co považuje za důležité; všichni žijeme a umíráme, tak čím odemkneme jasnozřivost a nápady našich lidí v naší situaci? “ řekl. "To je příležitost."

Pro Lindu Thomas-Brooksovou jsou výzva a příležitost stejné. "Musíme podpořit obchodní model, který podporuje neuvěřitelně kvalitní žurnalistiku a vysoce kvalitní obsah, abychom mohli využít této špičky u lidí, kteří jsou za to ochotni zaplatit," řekla. Kromě toho je kolaps důvěry v sociální média „obrovskou příležitostí. Podnikání, ve kterém skutečně působíme, je velmi důležité pro celou společnost - podporujme odvětví, které je pro naši společnost zásadně důležité. Všechny výzvy vypadají jako užitečné. Je to motivující a fantasticky vzrušující. “

Pokud jde o FIPP, organizátora akce, může to trvale změnit k lepšímu způsob, jakým děláme akce a spolupracujeme se členy po celém světě. Děkujeme všem našim týmům, řečníkům a delegátům za pomoc, aby se tento kongres stal nejrozsáhlejším a nejdalekosáhlejším kongresem v historii jeho 43 předchůdců. Jsme rádi, že jsme se spojili s tolika lidmi po celém světě. Děkujeme, že jste nám byli věrni při vyzkoušení tohoto nového formátu. Doufáme, že tyto týdny považujete za poučné, zajímavé a inspirativní do budoucna, bez ohledu na to jakou máte roli v našem odvětví.

Zdroj: www.fipp.com