Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Vyhlášeni vítězové soutěže FIPP a UPM Rising Star in Media 2020

30. 9. 2020

Vyhlášeni vítězové soutěže FIPP a UPM Rising Star in Media 2020

Při příležitosti konce konání online Světové časopiseckého kongresu FIPP byli vyhlášení vítězové letošního ročníku soutěže mladých vydavatelských talentů FIPP Rising Stars in Media. Poprvé v šestileté historii soutěže vyhlásila porota dva hlavní vítěze.

Jak Rachel Brownová z National Geographic, tak Esther Kezia Thorpeová z Media Voices byly vyhlášeny jako společné hlavní vítězky FIPP & UPM Rising Star Awards 2020. Rachel Brownová byla současně vyhlášena vítězkou v kategorii Žurnalistika a Esther Kezia Thorpeová v kategorii Business.

Vyhlášení proběhlo ve středu 30. září, během jednoho z posledních online zasedání 43. Světového kongresu časopisů FIPP. Prezident a generální ředitel FIPP James Hewes uvedl, že porota byla jednomyslná ve svém názoru, že je obtížné vybrat mezi dvěma hlavními finalistkami, jejichž soutěžní příspěvky byly výjimečné. Obě vítězky zároveň přivítal na dobu jednoho roku v představenstvu FIPP.

Každoroční soutěž, která hledá nejlepší a nejvýraznější nové talenty ve vydavatelském průmyslu, v současné době funguje v rámci partnerství mezi FIPP, jednou z největších světových organizací médií, a UPM Communication Papers, předním světovým producentem tiskových papírů.

Mladé talenty poskytují nový pohled

Ruud van den Berg, Senior Vice President, Magazines, Merchants & Office, UPM Communication Papers, uvedl, že ceny Rising Stars Awards jsou pro UPM důležitou příležitostí investovat do budoucích talentů, protože existuje mnoho mladých lidí, kteří oceňují význam papírových titulů v rámci vydavatelského průmyslu. „Díky partnerství s FIPP společnost UPM pomáhá budoucnosti tisku a jeho efektivnímu soužití s digitálními médii. Také pevně věříme, že mladé talenty v našem oboru poskytují nové poznatky a zkušenosti, ze kterých se můžeme všichni poučit. To umožňuje našemu průmyslovému odvětví růst a rozvíjet se v těchto mimořádných dobách.“

V letošním roce došlo k největší proměně ve struktuře ocenění, určených pro vydavatelské hvězdy do 30 let, od zahájení soutěže v roce 2015. Hlavní ceny byly poprvé rozděleny do dvou kategorií:

 

• Rising Stars - Business, určená pro ocenění soutěžících zapojených do jakékoli oblasti podnikání v médiích, včetně prodeje, marketingu, distribuce a technologie.

• Rising Stars - Žurnalistika, určená pro hledání nových novinářských talentů. Zde museli kandidáti prokázat inovaci, která ovlivnila obor žurnalistiky.

 

V roce 2020 byla také zavedena kategorie Student, která využívá rostoucí dosah FIPP do akademické komunity. Vítězem se stal časopis Dark Mode Magazine, studentský titul z University of Roehampton, vydaný od roku 2020, který se zaměřuje na lidi a události, které tvoří londýnské volnočasové prostředí. Ocenění pro vydavatelské společnosti získalo vydavatelství River Group.

 

Kompletní seznam ocenění Rising Stars in Media 2020:

 

Cena v kategorii Žurnalistika

Vítězka kategorie a celková společná vítězka cen Rising Stars 2020:

Rachel Brownová / National Geographic

 

Další výherci:

Catherine Edwards / The Local Europe

Adama Munu / TRT World

 

HIGHLY COMMENDED

Helen Clifford / ITN

Niamh Leonard-Bedwell / River Group

 

Cena v kategorii Business

Vítězka kategorie a celková společná vítězka cen Rising Stars 2020:

Esther Kezia Thorpeová / Media Voices

 

Další výherci:

Selina Bitzer / Condé Nast Germany

Hiten Vara / Immediate Media

 

HIGHLY COMMENDED

Emily Maitland / River Group

Nicholas O’Connor / AméricaEconomía

 

Studentská cena:

Vítěz: Dark Mode Magazine

 

HIGHLY COMMENDED:

University of Porto

 

Kategorie vydavatelských společností:
River Group

 

Jedinečný pohled mladých talentů na příležitosti a výzvy

„Letošní ročník Awards opět ukazuje hloubku nových talentů v našem oboru. Rozdělení soutěže do samostatných kategorií podnikání a žurnalistiky nám pomohl zpřesnit hodnocení kandidátů. Je proto vhodné, aby hlavními vítězy letošního roku byli zástupci obou kategorií,“ řekl Hewes. „Jsme rádi, že můžeme přivítat Esther a Rachel v představenstvu FIPP, kde se připojí k loňské vítězce Mbali Sogové, a poskytnou nám jejich jedinečný pohled na příležitosti a výzvy, kterým čelí naše odvětví. Zvláštní gratulace patří také našim prvním vítězům v kategorii Student Award z University of Roehampton a vydavatelství River Group, které získalo cenu v kategorii Company, a to rekordně již potřetí v řadě, jako jediná společnost, která tuto cenu získala každoročně od zřízení této kategorie. “

Členové poroty: Ruud van den Berg, Senior Vice President of Magazines, Merchants & Office, UPM Communication Papers; Carlo Mandelli, General Manager of Magazines Italy, the Mondadori Group; Mbali Soga, Editor of True Love magazine in South Africa a vítězka loňského ročníku Rising Stars Award; Srinivasan Balasubramanian, Managing Director, Vikatan Group in India; Yulia Petrossian Boyle, Senior Vice President for International Media Partnerships and Image Collection, National Geographic Partners; Damian Radcliffe, Chambers Professor in Journalism at the University of Oregon; and Lucy Kueng, Senior Research Fellow, Reuters Institute, Oxford University.

Zdroj: zpráva FIPP