Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Světový den zpravodajských médií – 28. září 2020 - tisková zpráva

25. 9. 2020

Světový den zpravodajských médií – 28. září 2020 - tisková zpráva

Tisková zpráva Unie vydavatelů

Praha, 25. září 2020

 

Světový den zpravodajských médií – 28. září 2020

 

#JournalismMatters, #WorldNewsDay

 

Na pondělí 28. září 2020 připadá nejen svátek patrona českého státu svatého Václava. Tento den se připomíná také jako Světový den zpravodajských médií (World News Day), jehož hlavním pořadatelem je Světová asociace novin a vydavatelů zpravodajství (WAN-IFRA) a její Světové fórum šéfredaktorů (World Editors Forum). Světový den zpravodajských médií je globální akcí vydavatelů novin a zpravodajského obsahu.

WAN-IFRA proto vyzývá všechny vydavatele, aby o Světovém dni zpravodajských médií informovali a připomněli jej ve svých tištěných titulech a na webových stránkách s označením hashtagy #WorldNewsDay nebo #JournalismMatters.

V letošním roce přímo podpoří akce k tomuto svátku na 100 vydavatelů z různých částí světa.

Pořadatelé k významu Světového dne zpravodajských médií uvádí: „Ve věku polarizace názorů a šíření  dezinformací si Světový den zpravodajských médií 2020 klade za cíl zvýšit povědomí veřejnosti o zásadní roli, kterou představují novináři při poskytování důvěryhodných a spolehlivých zpráv veřejnosti. Pomáhají lidem pochopit - a zlepšovat - rychle se měnící svět kolem nás.“

„Mnoho lidí hledá odpovědi u autorit, mezi které řadí také novináře a profesionální redaktory,“ uvedl Warren Fernandez, hlavní editor mediální skupiny Singapore Press Holdings a šéfredaktor deníku The Straits Times. „Hledají informace a obracejí se na ty, kterým mohou věřit. To je důvod, proč u většiny sdělovacích prostředků došlo k nárůstu sledovanosti a odběratelů obsahu. Kvalitní média odhalila mnoho falešných zpráv o viru způsobujícím onemocnění COVID-19. Pomohla lidem pochopit vývoj pandemie. Pomohla spojit komunity,“ řekl Fernandez.

Globální akce pořádané ke Světovému dni zpravodajských médií zahrnují například webinář pořádaný Kanadským fondem žurnalistiky k tématu významu důvěryhodnosti zpravodajských médií a reflektují i aktuální vývoj, o čemž svědčí webinář Žurnalistika v době pandemie. Podrobnější informace jsou k dispozici na webové stránce Unie vydavatelů nebo přímo na stránce této události.

Zpravodajská média, ať již ta tištěná nebo šířená v online prostředí, ale vždy s profesionálně tvořeným obsahem, hrají přitom klíčovou roli při poskytování kvalitních a důvěryhodných informací všem obyvatelům. V letošním roce patřila tato média a celé vydavatelské odvětví k těm, které byly těžce postiženy důsledky koronavirové epidemie a přijatými regulačními opatřeními. Výrazný pokles příjmů vydavatelů tisku se projeví finančním propadem z prodeje obsahu i výnosů z inzerce. Proto považujeme za zcela zásadní, aby ze strany státu byla přijata opatření ve formě programu státní podpory také pro toto významné průmyslové odvětví.

Vaše případné dotazy nebo informace vám zodpoví:

Kontakt: Ing. Václav Mach, výkonný ředitel, Unie vydavatelů, Pobřežní 370/4, 186 00 Praha 8,

tel.: 222 329 730, e-mail: unie@unievydavatelu.cz, www.unievydavatelu.cz