Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Zlaté pero svobody WAN-IFRA bylo dnes uděleno kolumbijské novinářce Jineth Bedoya Limové

16. 9. 2020

Zlaté pero svobody WAN-IFRA bylo dnes uděleno kolumbijské novinářce Jineth Bedoya Limové

Zlaté pero svobody, každoroční ocenění Světové asociace vydavatelů novin (WAN-IFRA) za zásluhy o svobodu tisku, získala kolumbijská novinářka Jineth Bedoya Limová.

V ocenění, uděleném letos kvůli současným omezením způsobeným pandemií COVID-19 virtuálně, se uvádí „Zaujetí paní Bedoya Limové, s jakým se věnuje profesi žurnalistiky, neúnavná práci při prosazování a ochraně práv žen a její odvaha při konfrontaci a překonávání osobní tragédie týkající se její důstojnosti i její odhodlání slouží jako inspirace pro ostatní novináře z celého světa. “

"Když říkáte pravdu mocným ve snaze o dosažení spravedlnosti a ukončení jejich beztrestnosti, představujete to nejlepší z naší profese," uvedl při předávání ceny Warren Fernandez, prezident Světového fóra šéfredaktorů WAN-IFRA.

"Toto ocenění je největším povzbuzením a podporou, které může novinář získat," řekla paní Bedoya Limová. „Práce za svobodu tisku je jedním z největších závazků, které titul nebo novinář mají, a ocenění Zlatým perem svobody je také uznáním neúnavného boje proti beztrestnosti za zločiny, kterým jsou vystaveni desítky novinářů po celém světě.“

Zprávy o ozbrojeném konfliktu v její rodné Kolumbii, obchodu s drogami a otázkách rovnosti žen a mužů živily novinářskou práci Jineth Bedoya Limové v posledních dvou desetiletích. V současné době je zástupkyní šéfredaktora kolumbijského deníku El Tiempo a současně také mezinárodně uznávaným řečníkem a jedním z předních hlasů odsuzujících sexuální násilí páchané na ženách.

Její profesní dráhu do značné míry ovlivnily osobní zkušenosti s její prací. Dne 25. května 2000 byla paní Bedoya Limová zatčena a umístěna do vězení  La Modelo na práci pro deník El Espectador, když prošetřovala údajný prodej zbraní mezi polovojenskými skupinami a státními úředníky. Zatímco vězněna, byla přepadena, mučena a sexuálně napadena třemi příslušníky polovojenských jednotek. Během útoku jí jeden pachatel řekl: „Dávejte si pozor. Posíláme zprávu tisku v Kolumbii.“

V roce 2003, když pracovala pro deník El Tiempo, byla znovu unesena jednotkami organizace FARC, které ji držely pět dní.

Paní Bedoya Limová se od té doby stala přední obhájkyní v boji proti beztrestnosti za násilí na novinářích a za práva žen zasažených kolumbijským politickým násilím. V roce 2009 zahájila kampaň „No Es Hora De Callar“ (Není čas mlčet), aby odsoudila obvyklou a systematickou beztrestnost v případech sexuálního násilí ve vnitřní válce probíhající v Kolumbii.

V roce 2012 její úsilí uznala kolumbijská státní zastupitelství, když bylo oznámeno, že její mučení a sexuální útoky představují zločin proti lidskosti.

V klíčovém rozhodnutí z července 2019 Meziamerická komise pro lidská práva (IACHR) potvrdila, že paní Bedoya Limová je obětí a prohlásila kolumbijský stát za odpovědný za činy spáchané téměř před dvěma desetiletími proti ní. Po rozhodnutí IACHR předložit případ paní Bedoya Limové Meziamerickému soudu pro lidská práva se stala první obětí, která předala žalobu na sexuální násilí spáchané v Kolumbii mezinárodnímu soudu.

„Kolumbie bude poprvé souzena za zločiny sexuálního násilí v kontextu ozbrojeného konfliktu, což je čin, který je válečným zločinem a je proti lidskosti," uvedla paní Bedoya Limová. „Otevírají se tím velmi široké dveře spravedlnosti u mezinárodních soudů."

Zlaté pero svobody je nyní nejnovější z řady mezinárodních ocenění a uznání pro paní Bedoya Limovou na vysoké úrovni. V dubnu byla vyhlášena jako nositelka Světová cena svobody tisku UNESCO - Guillermo Cano 2020 a v srpnu 2019 získala Velkou cenu svobody tisku od Meziamerické tiskové asociace (SIP).

V roce 2016 byla nominována na Nobelovu cenu za mír za svou práci v oblasti ochrany práv žen za svou kampaň proti násilí na ženách a jeho beztrestnosti v Kolumbii.

Paní Bedoya Limová rovněž obdržela v roce 2001 CJFE International Press Freedom Award, sponzorovanou organizací Canadian Journalists for Free Expression, a Courage in Journalism Award od International Women's Media Foundation (IWMF).

„V době, kdy jsou novináři, ženy a menšiny vystaveni tak velké hrozbě násilí, útlaku a diskriminace na tolika místech po celém světě, je odvaha a přesvědčení Jineth Bedoya Limové zářnou inspirací," pokračoval pan Fernandez. „Udělali bychom dobře, kdybychom si pamatovali její silná slova": „Nebudu umlčena; rozhodla jsem se přežít a pokračovat v žurnalistice.“

Paní Bedoya Limová doufá, že získání ceny Zlaté pero svobody zvýší povědomí o situaci všech novinářů v Kolumbii, kteří bojují za to, aby mohli vyprávět nevyřčené příběhy, a riskují své životy, aby se dostali k pravdě:

„Nemůžeme přestat vyprávět tyto příběhy. Toto ocenění naši práci oceňuje. Je to velká podpora pro novináře, která ukazuje, že jejich práce může změnit realitu celých komunit,“ uvedla. „Realita, které dnes čelíme, nás nutí pracovat s odhodláním a ještě větším nasazením pro naše publikum, a to je jedna z největších výzev, kterou přijetí této ceny přináší. Není to jen čest je obdržet, ale je to také povinnost dostát tomu, co představuje. Je to dědictví a závazek.“

 

Zlaté pero svobody je každoroční cena WAN-IFRA, které oceňuje jednotlivce nebo organizace, kteří významně přispěli k obraně a podpoře svobody tisku. Jedním z cílů Zlatého pera je zaměřit pozornost veřejnosti na represivní vlády a novináře, kteří s nimi bojují.

Laureát je nominován z užšího výběru kandidátů představenstvem Světového fóra šéfredaktorů WAN-IFRA. První zlaté pero svobody bylo uděleno v roce 1961.

Více informací o zlatém peru svobody najdete na www.wan-ifra.org/golden-pen-of-freedom

Celý přepis projevů ze slavnostního předání cen 2020 najdete na www.wan-ifra.org/pressfreedom.

 

O WAN-IFRA:

WAN-IFRA je globální organizace vydavatelů novin a zpravodajství. Sídla organizace jsou v Paříži a Frankfurtu s regionálními pobočkami v Chennai, Singapuru a Mexico City. Jejím cílem je chránit práva novinářů po celém světě na provozování svobodných médií a poskytovat svým členům profesionální služby, které pomáhají jejich podnikům prosperovat v digitální transformaci a plnit svou zásadní roli v otevřených společnostech. S oficiálním statutem zástupce v OSN, UNESCO a Radě Evropy odvozuje svoji autoritu od své globální sítě předních společností vydávajících zprávy a technologických podnikatelů a od svých 80 členů, kterými jsou národní asociace zastupujících 18 000 titulů ve 120 zemích.

Zdroj: zpráva WAN-IFRA