Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Prezident BDZV Mathias Döpfner: Nezávislá žurnalistika je nezbytná

15. 9. 2020

Prezident BDZV Mathias Döpfner: Nezávislá žurnalistika je nezbytná

Ve svém projevu při zahájení kongresu BDZV 2020 v Berlíně, který byl poprvé vysílán živě na internetu, hovořil znovu zvolený prezident BDZV Dr. Mathias Döpfner o důležitosti nezávislosti profesionální žurnalistiky.

"Žijeme v nepřehledné a nepředvídatelné době. Zdá se, že světový řád se rozpouští. Evropa a Amerika jsou odcizeny. Čína usiluje o globální nadvládu. Rusko je čím dál hanebnější. Islamisté útočí na otevřenou společnost. Populisté jsou na vzestupu od Londýna po Budapešť. Umělá inteligence by z lidí mohla udělat zaměstnance algoritmů. Virus staví svět do mimořádného a někdy i do útlumového stavu. A požáry z Kalifornie zatemňují oblohu nad Berlínem. Důkladně ověřené, pravdivé informace nabývají na důležitosti - toto je historická příležitost pro žurnalistiku,“ uvedl Döpfner na začátku svého projevu.

Zároveň je vydavatelský průmysl uprostřed své transformace. Změna z analogového na digitální obchodní model klade existenční otázky pro mnoho vydavatelů. Podle Döpfnera spočívá v řešení problémů, které při transformaci vzniknou, budoucnost nezávislé žurnalistiky.

Z pohledu prezidenta BDZV a generálního ředitele společnosti Axel Springer SE je nezávislost na žurnalistice podmíněna jen několika, ale přesto zásadními podmínkami: „Za prvé, ochota potýkat se s mocnými. Zadruhé, finanční nezávislost: soukromé financování, intaktní obchodní model, je podstatným rysem nezávislé žurnalistiky. A za třetí: Skutečná nezávislost vyžaduje rozmanitost. Konkurence mezi různými médii je jediným účinným receptem proti falešným zprávám, propagandě a manipulaci,“ shrnul Döpfner požadavky na nezávislost na žurnalistice.

Samotné odvětví se musí každý den snažit o rozmanitost a pluralitu, být co nejobjektivnější ve zprávách a informačních materiálech, svobodné a subjektivní v komentářích a sloupcích. Důvěra je a zůstane nejdůležitějším aktivem novin: „Pokud požíváme důvěry, získáme čtenáře. Pokud ztratíme důvěru, ztratíme své čtenáře. “

Pro nezávislost a rozmanitost novin jsou rovněž vyžadovány spravedlivé podmínky hospodářské soutěže - zejména ve vztahu k velkým digitálním platformám. „Nesmí se stát, že dvě až tři globální platformy nahradí infrastrukturu tisíců vydavatelů a tím rozhodnou, co si mohou přečíst miliardy uživatelů, co je správné a co lež, co je dobré a co špatné,“ varoval prezident BDZV.

Proto se vyjádřil pro lepší, modernější a hbitější regulaci, která bude reagovat na výzvy digitalizace. Podle názoru BDZV k tomu patří doslovné provádění reformy autorského práva v EU stejně součástí této jako efektivní regulace platforem.

„Odmítnout paušální podporu vydavatelů bez jasných kritérií a omezení“

Döpfner uvedl, že je znepokojen podporou digitální transformace, o které rozhodl německý Spolkový sněm. Podpora doručování novin původně navržená BDZV byla přeformulována jako čistá „podpora infrastruktury“.

V příštích několika týdnech bude asociace podrobně sledovat, jak se plánované financování podrobně vyvine. „Financování logistiky a technologie je myslitelné. Žádná přímá dotace pro vydavatele Bez jasných kritérií a omezení ale není,“ objasnil Döpfner. Nadále se postavil proti tomu, aby stát přímo či nepřímo dotoval redakční činnost.

Práce v grémiích BDZV mu za poslední čtyři roky přinesla velkou radost, uvedl Döpfner a v souvislosti s druhým funkčním obdobím prezidenta BDZV zdůraznil: „Čím větší jsou výzvy zvenčí, tím důležitější je, aby naše sdružení spojovalo a zastupovalo naše zájmy. Společně jsme silnější“.

Kvůli probíhající koronavirové pandemii se kongres BDZV poprvé konal výhradně virtuálně na internetu. 2,5hodinovou konferenci moderovali Tijen Onaran, generální ředitelka Global Digital Women, a Dr. Gregor Peter Schmitz, šéfredaktor Augsburger Allgemeine. Virtuální akce byla vysílána a z většiny vyrobena v televizním studiu v Berlíně-Tempelhofu. Na kongres se předem zaregistrovalo přes 1 000 účastníků. Celý projev je k dispozici zde.

Zdroj: www.bdzv.de