Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Podpora médií: švýcarský parlament nechce přistupovat jinak k tisku a online médiím

14. 9. 2020

Podpora médií: švýcarský parlament nechce přistupovat jinak k tisku a online médiím

Švýcarská Národní rada jednala za plexisklem. Perspektiva podpory médií se však nezjednodušila ...

Lobbování mediálních asociací a pobouření vydavatelů online ukázaly svůj dopad: Národní rada se chce zabývat podporou klasického tisku a nových online médií společně.

Ve čtvrtek 10. září národní rada odmítla 109 hlasy proti 84 rozdělit návrh zákona, přičemž jeden člen se zdržel hlasování.

Asociace médií Verband Medien mit Zukunft (VMZ) je potěšena, že Národní rada odmítla balíček opatření na podporu médií a vrátila jej Komisi. Díky tomuto rozumnému rozhodnutí bude v budoucnu možno podporovat nejen tištěná, ale také online média.

Tento návrh menšiny Komise zvítězil hlasy zástupců několika stran většinou za středu politického spektra. Zastávají názor, že podpora médií by měla být více zaměřena na rostoucí využívání digitálních médií.

Separátní zacházení při podpoře tiskových nebo online médií prosazovaly jiné politické strany (SVP, FDP). Tyto dvě strany vyvolaly pochybnosti, že navrhovaná podpora online médií je ústavní.

Jiný názor formulovala v Národní radě Isabelle Pasquier-Eichenbergerová (Zelení / Ženeva): „Pochybujeme, že podpora online médií bude realizována jiným způsobem.“ Všechny mediální kanály jsou ovlivněny strukturálními změnami v oboru, takže by měly být také všechny podporovány.

„Podpora médií v roce 2020, která nezohledňuje digitální média, by nebyla vhodná,“ uvedl mluvčí parlamentního klubu strany SP a bývalý novinář Matthias Aebischer (SP/Bern).

"Plánovaných 30 milionů švýcarských franků ročně nebude stačit k adekvátnímu posílení demokratického diskurzu v online médiích." Pro podporu online médií musí být k dispozici stejná částka jako pro financování tisku, “píše VMZ v komentáři k rozhodnutí v Národní radě. Tato asociace požaduje po tři roky roční částku 50 milionů franků.

Poté, co byl návrh Národní radou vrácen zpět Komisi, bude se mu pravděpodobně věnovat příště na svém zimním zasedání. Mediální balíček tak bude možné upravit nejdříve na jaře 2021, takže není realistické, aby vstoupil v platnost dříve jak počátkem roku 2022.

Také spolková ministryně Simonetta Sommarugová se ve čtvrtek vyslovila v dlouhém projevu proti rozdělení opatření pro tisk a online. Deník Klein Report vyzvedl několik pasáží z projevu Sommarugové:

"Balíček opatření Federální rady se skládá ze tří částí. Rada států již tento návrh projednala a přijala jako celek, nerozdělila ho. Žádám vás, abyste to vzali pro další pokračování v úvahu. Pokud rozdělením návrhu vytvoříte zásadní diferenciaci postojů v Radě států, jak navrhuje vaše většina komise, rozhodně to neposlouží k urychlení projednávání tohoto návrhu. “

Tři pilíře podpory jsou plánovány takto:

Část první: Deníky a novinové týdeníky jsou zbavovány zatížení prostřednictvím nepřímého financování. Plánuje se více druhů slev, a to i pro nové tituly. Jedná se především o snížené poštovné.

Druhým pilířem jsou všeobecná podpůrná opatření pro rozhlas a televizi. Také ta by měla být rozšířena.

Ministryně pro média Sommarugová k tomu říká: „To je samozřejmě prospěšné zejména pro soukromé rádio a televizi. To, co vám v tomto zákoně navrhujeme, však slouží všem elektronickým médiím. Jedná se například také o školení a další vzdělávání nebo financování IT projektů pro všechna média, která jsou na internetu. Jinými slovy, z těchto opatření mohou těžit také bezplatná média. “

Třetím pilířem je podpora místních online médií.

Sommarugová: „Jde o média, která nyní také nabízejí své produkty online. S touto novou podporou můžeme pomoci médiím s jejich digitální transformací. Mluvíme nejen o takzvaných čistých online médiích, ale také o médiích, která nyní například vydávají noviny, ale jež vědí, že jejich mladší čtenáři také chtějí číst jejich obsah na internetu, a proto musí nyní tyto nové kanály rozvíjet. To je samozřejmě drahé a je to obrovská výzva, zejména pro středně velká, regionální a místní média. Tento třetí pilíř vytváříme speciálně pro ně, protože nám jde o podporu této transformace. “

Proto se financování online nyní nesoustředí pouze na čistě online nabídky obsahu, ale také na ty, kteří již vytvářejí online sekci s kombinovaným předplatným a kteří také v této oblasti vytváří nový obsah.

Sommarugová: „Říkalo se, že tento třetí pilíř je stále nezralý, že je komplikovaný, že nikdo neví, jak funguje. Ve skutečnosti jsme to objasnili velmi zřetelně: Děláme to stejným způsobem jako nepřímé financování tisku. Máme stejná kritéria. Pokud jde o financování online, o tomto třetím pilíři také říkáme, že kritéria, která se uplatňují v rámci nepřímé podpory tisku, tj. novin - papírových novin, platí také v oblasti online. Nakonec podpora těchto online médií probíhá stejným způsobem jako u noviny. Podporujeme přenos obsahu - tj. způsob, jak se dostane obsah ke čtenáři - což probíhá elektronicky v online oblasti.“

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 14. 9. 2020