Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Google a francouzští vydavatelé nedospěli k dohodě o platbách za zpravodajský obsah

8. 9. 2020

Google a francouzští vydavatelé nedospěli k dohodě o platbách za zpravodajský obsah

Společnosti Google a francouzským vydavatelům se ani na konci srpna nepodařilo dosáhnout dohody o tom, jak by měl vyhledávací gigant platit za zobrazování zpravodajského obsahu, čímž nebyl nedodržen termín stanovený tamním úřadem pro hospodářskou soutěž.

Zablokování jednání působí další zpoždění dohody o platbách za online obsah více než rok poté, co se Francie stala první zemí EU, která uplatňuje zákon, který vyžaduje, aby platformy jako Google a Facebook uzavřely licenční dohody s vlastníky tiskového obsahu.

„Jsme ve slepé uličce. Již 10 let jsme ve slepé uličce - 10 let diskusí se společností Google všemi možnými způsoby. Zákon byl ve Francii odhlasován před rokem, ale není uplatňován,“ uvedl tento týden Marc Feuillée, generální ředitel významného vydavatele, společnosti Figaro Group.

Francie se stala testovacím polem pro reformu autorských práv v EU, která proběhla loni po divoké lobbovací bitvě mezi vydavateli tisku, platformami a aktivisty za digitální práva. Zůstává zatím jedinou zemí EU, která dosud přijala reformu jako součást vnitrostátního práva.

V dubnu nařídil francouzský úřad pro hospodářskou soutěž společnosti Google, aby „v dobré víře“ jednávala s francouzskými vydavateli a zpravodajskými službami o licenčních poplatcích za zobrazování obsahu.

Úřad uvedl, že rozhovory by měly být ukončeny do tří měsíců, a trval na tom, že by měly vést k režimu „odměňování“ pro vydavatele. Google se proti takzvaným předběžným opatřením odvolal.

Zablokování situace ukazuje, že ani vnitrostátní zákon není zárukou, že vydavatelé tisku mohou rychle získat více peněz od platforem, protože obě strany se musí nejprve dohodnout na podmínkách během složitých jednání. (Axel Springer, spolumajitel POLITICO Europe, je aktivním účastníkem debaty.)

Nová stížnost

Pro společnost Google existuje jen malá motivace k uzavření dohody před rozhodnutím o francouzském odvolání, které je naplánováno na 10. září.

Jakákoli dohoda ve Francii by mohla vytvořit precedens nejen pro zbytek EU, ale také pro země tak vzdálené jako Austrálie, která se také snaží přinutit Google a Facebook, aby platily mediálním společnostem za jejich zpravodajský obsah.

Podle některých odborníků by právní bitva mohla nakonec vyústit v pokutu pro Google, pokud technologický gigant u soudu prohraje.

„Vždy můžete vytáhnou nějaké věci, ale pokud prohrajete před odvolacím soudem, vystavujete se téměř jistému riziku, že porušíte soudní zákazy," uvádí Malik Idri, právní poradce advokátní kanceláře Orrick v Paříži.

Ve středu obdržel francouzský úřad pro hospodářskou soutěž další stížnost od Alliance de la presse d’information générale, která zastupuje přední noviny včetně Le Monde. Vydavatelé tisku tvrdí, že Google nerespektuje prozatímní opatření a že rozhovory nebyly vedeny „v dobré víře“. Regulátor uvedl, že stížnost přezkoumá.

Viceprezident a výkonný ředitel společnosti Google pro Francii Sébastien Missoffe uvedl ve svém prohlášení, že se společnost za poslední tři měsíce setkala s vydavateli tisku více než 30krát a navrhla „několik nabídek, které pokrývají odvozená práva a další.“

"Věříme, že naše nabídky poskytují vydavatelům smysluplné možnosti platby. Jelikož jsme vyčerpali lhůtu pro jednání, podali jsme žádost o prodloužení, která byla přijata orgánem pro hospodářskou soutěž a musí být akceptována všemi stranami. Zůstáváme odhodláni hledat řešení, “řekl.

Více peněz, více dat

V červnu společnost Google oznámila spuštění licenčního programu News and Discover, v jehož rámci má platit některým místním a celostátním vydavatelům tisku. Společnost uvedla, že již podepsala dohody se zpravodajskými organizacemi v Německu, Brazílii a Austrálii.

Někteří francouzští vydavatelé, například vlivné ekonomické noviny Les Echos, se však nechtěly zapojit a místo toho raději preferují licenci na svůj vlastní obsah.

Rozhovory mezi technologickým gigantem a některými vydavateli tisku selhaly kvůli licenčním poplatkům, sdílení dat a „principům“, uvádí osoba blízká vyjednávání ze strany vydavatelů tisku, která hovořila pod podmínkou anonymity, protože účastníkům nebylo dovoleno veřejně mluvit o proběhlých diskusích.

"Mluvili jsme o částkách. Mohu říci, že se nedohodneme na částkách, ale také ani na principech. Google stále zmiňuje [své nové produkty], ale ne odvozené právo vydavatelů a článek 15 směrnice EU. Nezmiňuje také indexaci a výnosy z této indexace, “uvedla daná osoba.

Podle francouzského zákona by měl být systém odměňování počítán na základě výnosů z přímého a nepřímého využívání obsahu.

Další osoba blízká vyjednávání, která rovněž hovořila s podmínkou anonymity, protože jí není dovoleno mluvit veřejně, uvedla, že požadavky vydavatelů tisku jsou nepřiměřené vzhledem k příjmům, které společnost Google získává na tiskových materiálech.

Mluvčí francouzského regulátora hospodářské soutěže uvedl, že formální lhůta pro uzavření jednání závisí na tom, kdy rozhovory začaly. Znamená to, že termín 18. srpna platí pro organizace, jako je Alliance de la presse d’information générale, ale nemusí to nutně platit pro všechny subjekty, které v současné době diskutují se společností Google.

Podle rozhlasové stanice Evropa 1 by mohl francouzský prezident jmenovat prostředníka, který by pomohl vyjednávajícím stranám dosáhnout dohody – což je řešení upřednostňované tiskovým průmyslem - jako alternativu k zdlouhavé právní bitvě. Elysejský palác ale neodpověděl na žádost o komentář.

Autoři: Laura Kayali and Thibault Larger, Politico, 2. 9. 2020