Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Google protestuje proti australskému kodexu přikazujícímu digitálním platformám, aby platily zpravodajským médiím

26. 8. 2020

Google protestuje proti australskému kodexu přikazujícímu digitálním platformám, aby platily zpravodajským médiím

Technologický gigant prostřednictvím svého blogu zaútočil na australského ochránce hospodářské soutěže, ale také připustil, že je nepravděpodobné, že unikne dopadům dotčeného kodexu.

Google prohlásil, že australskou vládou navržený kodex pro digitální platformy, aby platily vydavatelům zpravodajství za jejich obsah, je „nefunkční“, a nutil by technologickou společnost „platit neodůvodněné a přemrštěné částky“.

Protože se blíží uzávěrka pro komentáře k navrhovanému kodexu australské spolkové vlády, Google použil na svém vyhledávacím webu nový blogový příspěvek, kterým napadl myšlenku kodexu, ale zároveň připustil, že pravděpodobně nebude možné uniknout jeho účinkům.

Minulý týden Google začal upozorňovat své uživatele prostřednictvím banneru nebo vyskakovací reklamy v Google Search, Chrome a na YouTube na návrh kodexu Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) pro digitální platformy, aby platily společnostem zpravodajských médií za používání jejich obsahu.

Kodex - který by se vztahoval na Google a Facebook - by také poskytoval mediálním společnostem informace o změnách, které by mohly ovlivnit jejich provoz, jako jsou změny v řazení zpráv nebo vyhledávacím algoritmu.

Google prohlásil, že je pro tento kodex, ale staví se výrazně proti jeho problematickým aspektům, včetně nucených plateb mediálním společnostem v případě selhání vyjednávání o platbách, předběžného oznámení o změnách algoritmu a požadavku, aby Google sdílel informace o uživatelích zpravodajského obsahu s mediálními společnostmi.

Ve svém příspěvku na blogu v pondělí 24. 8. Google uvedl, že kodex je „nefunkční“, ale připustil, že nebude moci uniknout jeho působení, jako tomu bylo ve Španělsku - kde byly zpravodajské zdroje odpojeny - protože navrhovaný kodex je definován velmi široce.

„Pokud ukážeme Australanům jakýkoli obsah od jakéhokoli„ vydavatele zpráv “(definovaného tak, aby obsahoval jakýkoli„ web “) na světě, musíme také zobrazit veškerý obsah zpravodajských organizací registrovaných v souladu s kodexem,“ uvedl Google a dodal, že definice zpráv je také velmi široká.

„Patří sem i zpravodajství týkající se témat, které jsou„ mimo zájem Australanů“, včetně zahraničních zpráv a občanské žurnalistiky - které značně přesahují rámec tradiční žurnalistiky a představují všechny druhy informací, blogů, videí a webových stránek.“

Společnost uvedla, že se obejde kodex, který by vedl k tomu, že by Google provedl „hromadné globální vymýcení obsahu“, aby zabránil tomu, že by Australané viděli jakýkoliv druh zpráv.

Při avizování kodexu v červenci předseda ACCC Rod Sims uvedl, že široká definice je záměrná, aby se zajistilo pokrytí digitálních platforem všude, pokud jsou zprávy poskytovány v Austrálii.

Podle tohoto kodexu mají Google a zpravodajské společnosti tři měsíce na to, aby sjednaly částku platby, než bude zahájeno rozhodčí řízení. V rozhodčím řízení rozhodne porota - buď jmenovaná oběma stranami nebo komunikačním regulátorem - o konečné částce na základě návrhu obou stran.

Google argumentuje, že tento proces „je nastaven tak, aby povzbudil zpravodajské firmy k neodůvodněným a nepřiměřeným finančním požadavkům“, a je „extrémně jednostranný a nespravedlivý“, protože nezohledňuje hodnotu, kterou společnost Google nabízí mediálním společnostem ve spojení s jejich obsahem.

"Pro nás nebo jakoukoli digitální platformu prostě není udržitelné platit neodůvodněné a přemrštěné částky jedné skupině v jedné zemi," řekl Google.

Kodex stanoví, že při jednáních se musí vzít v úvahu, aby placená částka digitální platformy „nepřiměřeně nezatěžovala“.

Minulý týden ACCC prohlásil, že vyjednávací proces byl navržen tak, aby zajistil spravedlivou odměnu za práci novinářů, a byl zkonstruován tak, aby „řešil výraznou nerovnováhu vyjednávací síly mezi australskými zpravodajskými organizacemi a společnostmi Google či Facebook“.

Google popřel, že plánuje účtovat uživatelům za své služby nějaké poplatky, ale řekl, že „bezplatné služby“, které poskytuje, jsou navrženým kodexem ohroženy z důvodu problémů, které vyvolává.

Doktorka Belinda Barnetová, odborná asistentka médií a komunikací na Swinburne University of Technology, minulý týden napsala, že bylo „směšné“, že se Google v diskusi snaží prezentovat jako „malý človíček“.

Google se také minulý týden snažil působit na tvůrce obsahu YouTube videem na YouTube, kde tvůrce YouTubu Matt Koval podrobně popsal obavy společnosti Google týkající se důsledků navrhovaného kodexu pro komunitu tvůrců obsahu na YouTube. Video dosáhlo od zveřejnění necelých 8 000 zhlédnutí.

Google v příspěvku uvedl, že „tisíce lidí“ sdělily obavy ohledně kodexu. ACCC zatím musí říci, kolik z těchto tisíců se vyjádřilo v rámci veřejné diskuse.

ACCC přijímá připomínky k návrhu kodexu do 28. srpna 2020.

Autor: Josh Taylor, @joshgnosis

 

Zdroj: The Guardian