Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Novinky z evropské legislativy - srpen

3. 8. 2020

Novinky z evropské legislativy - srpen

Slyšení GAFA ve Spojených státech

Dne 29. července byli povoláni generální ředitelé společností Google, Amazon, Facebook a Apple, aby v rámci antimonopolního řízení zaměřeného na technologické společnosti podali svědectví americkému sněmovnímu výboru a právnímu podvýboru pro antimonopolní právo. Předseda sněmovny pro antimonopolní politiku, demokrat David Cicilline, uvedl, že tyto čtyři společnosti fungovaly jako strážci přístupu na digitální trh. Zdůraznil také dopad činnosti těchto online platforem na nezávislou žurnalistiku. Google se zaměřuje na krádeže obsahu online a na vyhrožování, že vyřadí weby vlastníků obsahu z nejlepších výsledků vyhledávání, pokud nebudou souhlasit s pravidly jednání společnosti Google. Facebook se dostal do středobodu jednání z důvodu akvizice Instagramu, jehož absorbování je podezřelé jako porušení amerických hospodářsko-soutěžních zákonů. V reakci na to Evropská komise neformálně prohlásila, že její útvary budou pozorně sledovat slyšení, které se bude zabývat tím, jak se platformy vyrovnávají se svou dominanci a jak lze řešit jejich chování. Jak víme, orgány EU jsou mnohem pokročilejší ve své reflexi a řešení dominance megaplatform a je zajímavé vidět, že stejné obavy vyvstávají i na druhé straně Atlantiku.

 

Digital Services Act

Evropský parlament je oficiálně na letních prázdninách, nicméně veřejné konzultace o Digital Services Actu zůstávají otevřené až do 8. září. Zatím předložilo své připomínky 111 účastníků. Připomínky jsou nyní k dispozici online. EMMA/ENPA posoudila tuto zpětnou vazbu příslušných zúčastněných stran a právě dokončuje svůj vlastní příspěvek. Kromě toho diskutuje o dalších krocích, pokud jde o hlasování ve výboru pro vnitřní trh IMCO, tak v případě návrhu zprávy výboru pro právní záležitosti JURI, jejichž projednávání je naplánováno na konec září, a které mají být považovány za zásadní dokumenty v legislativním procesu vedoucím k zpracování návrhu textu Digital Services Actu.

 

Víceletý finanční rámec (VFR) 2021–2027

Dne 27. května Evropská komise předložila svůj přepracovaný dlouhodobý návrh rozpočtu EU. Návrh zahrnuje mimořádné nástroje nové generace pro zotavení Evropské unie. Cílem je řešit škody způsobené krizí COVID-19. Podle dohod EU přijala dne 21. července Evropská rada na základě návrhu Komise své závěry. Na projekt Next Generation EU byla na úkor tradičních okruhů VFR poskytnuta částka 750 miliard EUR. Dne 23. července bylo v Parlamentu uspořádáno mimořádné plenární zasedání, jehož cílem bylo projednat závěry Rady. Parlament nepřijal politickou dohodu Rady, protože nechtěl povolit obětování dlouhodobých priorit EU ve prospšch obnovy. VFR nemůže být přijat bez souhlasu Parlamentu. Dne 29. července uspořádali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, předseda Evropského parlamentu, David Sassoli aněmecká kancléřka Angela Merkelová vykonávající funkci předsedkyně Rady Evropské unie schůzku, na níž se dohodli na metodě a harmonogramu, aby zajistily, že balíček pro obnovu bude přijat do 1. ledna 2021. Evropský parlament je připraven vydat své stanovisko co nejrychleji, aby se umožnil zahájení projektu Next Generation EU.

 

Digitální daň

V březnu 2018 Evropská komise navrhla nová pravidla, která zajistí, aby se digitální podnikání v EU zdaňovalo spravedlivým způsobem podporujícím růst. Komise plánuje vytvořit digitální daň pro celou EU nejpozději do roku 2023. USA však hrozily, že učiní odvetná opatření, například zavedením daní na francouzská vína a další místní produkty, což donutilo Francii, aby do konce roku posunula zavedení vlastní vnitrostátní digitální daně. Závěry Rady týkající se připravovaného VFR nezahrnovaly přímo digitální daň, ale obsahují výslovnou výzvu Komisi, aby dále prozkoumala nové „vlastní zdroje“ příjmů do rozpočtu EU. Ve svém usnesení o VFR však Evropský parlament znovu potvrdil svou vůli k zavedení takové daně v nadcházejícím dlouhodobém rozpočtu EU.

 

Svoboda médií

Bezpečnost novinářů a boj proti korupci v parlamentní zprávě EU: Evropský parlament na žádost výboru pro právní záležitosti LIBE zveřejnil minulý týden studii o bezpečnosti novinářů a boji proti korupci v Evropské unii. Studie dochází k závěru, že pracovní podmínky novinářů se zhoršují. Parlament proto vyzývá k vytvoření stálého evropského fondu pro novináře, který by byl napojen na příští dlouhodobý rozpočtu EU. COVID-19 a jeho ekonomický dopad skutečně zasáhly již tak nestabilní sektor žurnalistiky, médií a kultury. Studie však nezdůrazňuje pouze potřebu hospodářské podpory, ale také požaduje upřednostnění bezpečnosti novinářů v projednávané a chystané legislativě na vnitrostátní úrovni i na úrovni EU.

 

COVID-19

Oznámení o nových opatřeních pro podniky v rámci Záručního nástroje pro kulturní a tvůrčí odvětví v souvislosti s COVID-19: Evropský investiční fond a Evropská komise zavádějí nová opatření na podporu podniků působících v kulturních a kreativních odvětvích ovlivněných epidemií COVID-19. Budou motivovat finanční zprostředkovatele, aby pokračovali v poskytování financování malým a středním podnikům a malým veřejným podnikům ovlivněným ekonomickými důsledky krize. Podpora bude k dispozici od srpna 2020, ale bude mít zpětný účinek od 1. dubna 2020. Podniky budou moci podat žádost přímo u svých bank, které se tohoto systému účastní. Seznam participujících institucí bude přístupný zde.

 

Novinky z členských zemí

Svoboda tisku v Maďarsku byla znovu napadena: Šéfredaktor největšího zbývajícího maďarského nezávislého média Index Szabolcs Dull byl propuštěn 22. července poté, co titul vyhlásil, že jeho nezávislost byla ohrožena. V důsledku propuštění Dulla na protest rezignovala celá redakční rada Index.hu a 50 novinářů. Obavy z této události vyvolaly v Maďarsku masové protesty. Organizace Media Freedom Rapid Response (MFRR) reagovala zveřejněním otevřeného dopisu, v němž se uvádí, že „maďarská vláda systematicky demontovala nezávislost, svobodu a pluralitu médií“. Organizace požádala EU, aby přijala příslušná opatření a vyzvala k zavedení mechanismu, který by zajistil, že financování z EU bude vázáno na ochranu a dodržování právního státu. V Maďarsku se fondy EU fakticky používají na financování provládních médií a šíření zpráv proti EU.

 

Polsko navrhuje pravidla omezující koncentraci médií vlastněných ze zahraničí: Jaroslaw Kaczynski, vůdce polské krajně pravicové strany Právo a spravedlnosti (PiS), prohlásil 19. července, že Polsko omezí koncentraci zahraničního vlastnictví médií, protože polská média by měla mít silnější postavení. Kaczynski také uvedl, že se o to bude snažit do konce svého stranického funkčního obdobím v roce 2023.

 

Nový rakouský zákon o nenávistných projevech by mohl vést k nadměrnému blokování: Rakouská vláda chce, aby se platformy staly odpovědnými za nezákonný obsah, a proto začala pracovat na návrhu zákona o nenávistných projevech. O tomto zákoně stále chybí podrobnosti, měl by však být založeno na německém zákoně o nenávisti, což znamená, že uživatelé by měli mít možnost nahlásit potenciálně nezákonný obsah. Platformy by ale mohly být nuceny k tomu, aby odstranily více obsahu, než je nutné, aby se vyhnuly případným vysokým pokutám. Připravovaný návrh vzbuzuje obavy z hlediska svobody projevu a svobody tisku s ohledem na zátěž danou povinností moderování obsahu uloženou i malým a středním podnikům, čímž také posiluje dominanci trhu většími hráči na úkor menších platforem.

 

Aktuality

Zveřejnění 2020 Media Pluralism Monitor: Dne 23. července zveřejnilo Středisko pro pluralitu a svobodu médií svůj každoroční monitor pluralismu médií vycházející z jeho analýzy vývoje v letech 2018 a 2019. Potvrdilo, že žádný členský stát EU není prostý určitého ohrožení svobody a plurality médií a navíc, že pluralita sdělovacích prostředků v průměru klesá. Zpráva věnuje zahrnutím nových ukazatelů zvláštní pozornost digitalizaci mediálního sektoru. Výsledky naznačují, že pluralita médií se v digitálním prostředí nezlepšila. Evropská komise bude tuto zprávu používat k vytvoření Akčního plánu evropské demokracie a Akčního plánu pro média a audiovizuální oblast. Ve světle krize Covid-19 zpráva zdůraznila „jak kvalitní žurnalistika založená na standardech profesní etiky je zásadní pro informování veřejnosti“.

 

Klíčový svědek v případě vraždy maltské novinářky Daphne Caruana Galiziové byl kriticky zraněn: Daphne Caruana Galizia, protikorupčního investigativní novinářka, byla zavražděna 16. října 2017 bombou ve svém autě. V prosinci 2019 přiznal Melvin Theuma svůj podíl na smrti novinářky a dosvědčil, že atentát nařídil bohatý obchodník Yorgen Fenech. Fenech byl obviněn, ale vždy obvinění popřel. Dne 21. července byl hlavní svědek těžce zraněn. Měl přitom podat svědectví o vraždě novinářky následující den u soudu. Policie uvedla, že své zranění si způsobil sám.

 

Špičkový průzkum Google je „Google“: Organizace Markup provedla na základě dat průzkum výsledků vyhledávání Google. Prozkoumala více než 15 000 nedávných populárních dotazů a zjistila, že Google zaujal 41% první stránky výsledků vyhledávání prostřednictvím mobilních zařízeních. V případě Google Shopping již antimonopolní šetření Evropské komise zdůraznilo fakt, že společnost Google umísťovala svůj produkt při porovnávání na začátek výsledků vyhledávání, aby si zajistila odbyt.

 

Facebook podal k soudu žalobu na orgány pro ochranu hospodářské soutěže v EU: Evropská komise vyšetřuje chování Facebooku na online trhu od roku 2019. Šetření se zaměřuje mimo jiné na shromažďování osobních dat Facebookem a na zpeněžení těchto údajů. Facebook však tvrdí, že Komise požádala o „irelevantní“ dokumenty, které obsahují „vysoce osobní údaje“. Dne 15. července Facebook podal u Soudního dvora EU stížnost, v níž tvrdí, že požadavky přesahují rámec antimonopolního vyšetřování. Komise uvedla, že „bude hájit svou věc u soudu“ a že „vyšetřování potenciálního protisoutěžního chování společnosti Facebook stále probíhá“.

 

JIŽ BRZY

28. září: hlasování výboru pro vnitřní trh IMCO o návrhu zprávy poslance EP Agia Saliby „Digital Services Act: Improving the functioning of the Single Market“

28. září: hlasování výboru pro právní záležitosti JURI o návrhu zprávy poslance EP Wölkena „Digital Services Act: Adapting commercial and civil law rules for commercial entities operating online“

 

Citát týdne

„Protože tyto společnosti jsou pro náš moderní život tak důležité, jejich obchodní praktiky a rozhodnutí mají nezměrný dopad na naši ekonomiku a naši demokracii. Jednoduše řečeno, mají příliš mnoho síly. “

Prezident protimonopolního výboru Sněmovny reprezentantů David Cicilline, v rámci slyšení generálních ředitelů společností spadajících do skupiny GAFA dne 29. července 2020 

Zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update, č. 29, 31. července 2020