Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Vzniká evropský správce autorských práv vydavatelů

30. 7. 2020

Vzniká evropský správce autorských práv vydavatelů

Z iniciativy francouzské asociace L'alliance de presse d'information generale a německého kolektivního správce VG Media vzniká nová evropská společná organizace pro zajištění realizace autorských práv vydavatelů tisku.

Jak oznámily obě uvedené organizace v dnešní tiskové zprávě, spojují se francouzští a němečtí vydavatelé tisku, aby čelili digitálním obrům, a spojují své síly na prosazení odvozených autorských práv.

Ve zprávě se dále uvádí: „Francouzští a němečtí vydavatelé tisku zakládají novou licenční společnost, která bude společně jednat a prosazovat platbu z příjmů za online užití odvozených autorských práv, která udělila evropská směrnice o autorském právu.

Před rokem Francie byla první zemí, která transponovala směrnici o autorském právu a souvisejících právech na jednotném digitálním trhu, s platností od 24. července 2019. Tim garantuje vydavatelům tisku specifické právo licencovat své publikace ve vztahu k digitálním platformám. Záměrem je zajistit finanční kompenzaci od digitálních platforem za jejich užívání tiskových titulů a poskytnout vydavatelům férový podíl na vytvořeném objemu příjmů těchto platforem.

S cílem zajištění efektivního působení tohoto práva v celé Evropě a poskytnutí digitálním platformám jednoho „obchodního místa“ pro užití obsahu tisku online vytvářejí L'alliance de presse d'information generale z Francie a VG Media z Německa novou licenční společnost. Všichni evropští vydavatelé tisku jsou zváni, aby se zapojili do této iniciativy."

 

O L'alliance de presse d'information generale

Aliance zatupuje 300 politických a všeobecných informačních titulů novin. Aliance spolupracuje s představiteli tisku ve Francii, aby upozorňovala na nebezpečí, kterým čelí vydavatelé tisku, stejně jako na problémy odvětví a digitální transformace.

O VG Media

Licenční společnost založená v Berlíně je tvořena 222 nositeli práv – společnostmi z odvětví televize, rozhlasu a vydavatelů tisku. Mezi její členy patří vysílací společnosti ProSiebenSat1 nebo vydavatel Axel Springer. Prosazuje práva vydavatelů tisku v Německu od roku 2014.

Další podrobnosti o nové organizaci a její činnosti mají být oznámeny v nejbližších týdnech.

Zdroj: tisková zpráva