Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Co mohou udělat vlády, dárci a technologické společnosti pro záchranu žurnalistiky?

29. 7. 2020

Co mohou udělat vlády, dárci a technologické společnosti pro záchranu žurnalistiky?

Globální fórum pro rozvoj médií vytváří rámec pro podporu médií, který pomáhá organizovat kampaň za lepší podporu zpravodajského průmyslu.

Pandemie covid-19 nám připomněla, jak velký počet čtenářů se spoléhá na kvalitní žurnalistiku ověřující fakta, aby získalo nejdůležitější zprávy.

V mnoha zemích je však nezávislá žurnalistika ohrožena nejen politickou situací, ale i stavem ekonomiky.

S cílem pomoci médiím reagovat na tyto výzvy vydala v květnu letošního roku bruselská organizace pro podporu žurnalistiky Global Forum for Media Development (GFMD) záchrannou výzvu. Tato iniciativa má nyní téměř 180 podporovatelů, včetně organizací jako Reportéři bez hranic, Článek 19 a Thomsonovy nadace, a poskytuje rámec pro pomoc médiím

"Rozhodli jsme se, že nechceme zveřejňovat jen další dopis. Chtěli jsme se podívat na to, jaká nebezpečí skutečně ohrožují samotnou existenci žurnalistiky," říká Mira Miloševičová, výkonná ředitelka GFMD.

Výzva je většinou zaměřena na vlády a dárce - dvě velké skupiny, které mají důležitý vliv na to, jak je mediální sektor formován v jednotlivých zemích a na mezinárodní úrovni. GFMD požaduje, mimo jiné, zajistit dodržování základních práv novinářů, přístup k informacím o covid-19 a propuštění uvězněných novinářů.

Pokud jde o požadavky na finanční podporu, síť se zaměřuje zejména na lokální žurnalistiku, protože ta hraje klíčovou roli při zachování demokracie. Mezery ve financování lokálních médií musí vyplnit buď čenáři, včetně velkých dárců, nebo národní vlády. V zemích, kde se zpravodajské organizace zdráhají přijímat vládní peníze s cíle zachování své nezávislosti, GFMD navrhuje řešení, jako jsou odpočty daní nebo úlevy pro předplatné zpravodajských produktů.

S cílem poskytnout praktickou pomoc organizace také vytváří konkrétní balíčky pro investigativní žurnalistické organizace, mediální asociace a další skupiny aktivistů, které lobbují u svých vlád za lepší podporu žurnalistiky.

Měli bychom však podporovat veškerou žurnalistiku? Pokud žádáme o finanční podporu místních zpráv, měli bychom také podporovat třeba celostátní bulvár? A pokud souhlasíme s tím, že chceme podporovat pouze kvalitní zprávy, kdo určí, co to vlastně znamená?

Miloševičová říká, že jako odvětví se těžko shodujeme na tom, co jsou to vysoce kvalitní zprávy. To vysílá nejasné zprávy vládám a technologickým společnostem o tom, koho by měly podporovat.

Projekt však poskytuje určité vodítko, jaké faktory přispívají ke kvalitní, etické žurnalistice, založené na řídících standardech Journalism Trust Initiative, a návrzích doporučení výboru Rady Evropy a jeho prohlášení o udržitelnosti kvalitní žurnalistiky.

Důležitá část výzvy oslovuje technologické společnosti - pokud chceme poskytnout pluralitu názorů a přístup k informacím, současný ekosystém není udržitelný. Mezi navrhovaná řešení patří ověřování sociální odpovědnosti novinářů, aby mohli těžit z vylepšených bezpečnostních prvků a přezkoumávat algoritmy a postupy moderování.

Tento článek byl aktualizován dne 28. července 2020 dalšími informacemi o pokynech GFMD pro definování kvalitní žurnalistiky.

 

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 28. července 2020