Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Nové termíny kongresů WAN-IFRA

29. 7. 2020

Nové termíny kongresů WAN-IFRA

Světová asociace novin a vydavatelů zpravodajství WAN-IFRA oznámila, že Tchaj-wan bude v roce 2021 hostit Světový kongres zpravodajských médií a letošní kongres v Zaragoze posunula do roku 2022.

Vzhledem k přetrvávajícím nejistotám a omezením cestování z důvodu pandemie COVID-19 WAN-IFRA odvolává Světový kongres zpravodajských médií, který byl původně plánován do španělské Zaragozy na září 2020. Zároveň vybrala Tchaj-wan jako místo konání kongres v roce 2021 a přesunula konání letošního kongresu v Zaragoze na rok 2022.

Generální ředitel WAN-IFRA Vincent Peyregne řekl: „Museli jsme s velkým zklamáním letošní světový kongres zrušit. Za dva roky splníme náš slib tím, že v roce 2022 Světový kongres zpravodajských médií v Zaragoze uspořádáme.“

Na příští rok WAN-IFRA zve světový tisk do tchajwanské Tchaj-peje ve dnech 23. - 25. června 2021, aby se jeho představitelé zúčastnili 73. světového kongresu zpravodajských médií, 28. Světového fóra šéfredaktorů a 5. summitu Women in News.

„Jsem potěšen, že dnes mohu oznámit návrat konání světového kongresu do Asie, osm let po historickém setkání v Bangkoku,“ řekl Peyregne. „Rok 2021 bude klíčovým rokem potom, co pandemie podkopala dosavadní předvídatelnost normálního života. Proto vydavatelé novin hledají odpovědi na zásadní, ba dokonce existenční problémy, upravují své strategie, vyvíjejí je a transformují. V určitém okamžiku bude Covid-19 poražen a zpravodajské podniky se znovu odrazí. Ale nebude to návrat k normálu. Návrat není ani tak návratem ke staré normálnosti, jako spíš návratem ke schopnosti vědět, co se stane zítra. Taipei bude proto rozhodujícím a místem jednání ve správný čas. Kongres 2021 bude jedinečnou příležitostí využít ponaučení z pandemie, co znamená pro náš vztah s veřejností, jaký je nový ekonomický výhled pro toto odvětví, a znovu potvrdí úlohu svobodného tisku při dobrém informování našich pospolitostí a zbližování našich komunit."

Akce v roce 2021 pořádá WAN-IFRA ve spolupráci s UDN (United Daily News Group), jednou z předních tchajwanských mediálních a technologických společností. Akce se budou konat v Taipei´s Nangang Exhibition Centre.

"Jsme velmi nadšeni, že můžeme uspořádat Světový kongres zpravodajských médií 2021 v Tchaj-peji! Uplynulo osm let od posledního kongresu v Asii. V roce 2020 jsme všichni zažili dramatické změny ve zpravodajském průmyslu a naše životní a pracovní modely byly pandemií silně ovlivněny. Taipei 2021 bude skvělou příležitostí vést diskuse a zamyslet se nad novými cestami pro kvalitní žurnalistiku. Těšíme se, až vás, že se uvidíme na svobodném, demokratickém a krásném Tchaj-wanu!“ řekl Duncan Wang, předseda, United Daily News Group.

Světový kongres zpravodajských médií je každoročním setkáním vydavatelů a provozovatelů zpravodajství, redaktorů a mediálních podnikatelů z celého světa, kde jsou na jednom místě diskutovány strategie publikování zpráv, operativní informace a osvědčené postupy. Pořádá se každý rok v jiném městě. Kongres v roce 2019 v Glasgowě přilákal kolem 900 účastníků z více než 60 zemí na tři dny trvající sérii konferencí, osobní setkání výkonných pracovníků, vytváření kontaktů a společenských akcí.

Zdroj: zpráva WAN-IFRA