Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Nedělník bude přicházet již v sobotu: FAZ testuje dřívější doručení nedělníku

21. 7. 2020

Nedělník bude přicházet již v sobotu: FAZ testuje dřívější doručení nedělníku

Německý celostátní deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) chce, aby jeho nedělní vydání Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) bylo v rámci testování doručováno do dvou vybraných měst již v sobotu. Pilotní projekt je naplánován na začátek srpna. Jaké jsou testovací regiony?

Podle informací deníku Süddeutsche Zeitung chce FAZ nejprve vyzkoušet dřívější dodávku svého Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung v Mannheimu a Koblenci. Pokud se test osvědčí, mohly by být další části nákladu v budoucnu přesunuty do distribuce na sobotu, uvádí se ve vlastním příspěvku, který byl v sobotu zveřejněn ve FAZ.

Tímto testem reaguje generální ředitel FAZ Thomas Lindner na rostoucí náklady a rostoucí problémy s dodáním v neděli. Z tohoto důvodu se přesun distribuce na sobotu zdá být nablízku. Süddeutsche Zeitung přesunul kvůli problémům s doručováním své víkendové vydání na sobotu od samého počátku a úplně se vyhnul zahájení vydávání samostatných nedělních novin. V prvním čtvrtletí roku 2020 se prodalo průměrně necelých 222 000 výtisků FAS na vydání. To znamená ve srovnání s předchozím rokem pokles o sedm procent.

55 400 předplatitelů „F +“

FAZ rovněž poskytl informace o finančním roce 2019 a svých digitálních předplatitelích. Počet předplatitelů jejich produktu „F +“, který byl spuštěn na podzim roku 2018, vzrostl v první polovině roku 2020 o 78 procent na 55 400. „F +“ umožňuje přístup k veškerému obsahu na webových stránkách FAZ, včetně článků za pay wallem, nikoli však k digitálnímu vydáním novin. Paušální sazba obvykle stojí 2,95 euro za týden, ale v horké koronavirové fázi byla dočasně k dispozici za jedno euro týdně. Šéf FAZ Lindner plánuje do pěti let zvýšit počet všech digitálních předplatných ze 158 300 určitě na 300 000.

Ve finančním roce 2019 vykázal FAZ zisk před zdaněním -3,1 milionu euro (v roce 2018: -5,3 milionu euro). Provozní výsledek v roce 2019 výrazně přesáhl výsledek předchozího roku díky silnému čtvrtému čtvrtletí.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 21. července 2020