Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Novinky z evropské legislativy - červenec

13. 7. 2020

Novinky z evropské legislativy - červenec

E-privacy

Dne 6. července německé předsednictví rozešlo dokument pro přípravu prvního německého zasedání pracovní skupiny TELE, naplánovaného na 13. července. Cílem tohoto kroku je posoudit preference členských států ohledně čl. 6 o zpracování údajů o elektronických komunikacích a čl. 8 o koncových zařízeních uživatelů a usnadnit další diskuse o nich s cílem dosáhnout obecného přístupu států do letošního prosince. Dokument zkoumá, zda by členské státy upřednostňovaly zachování znění nejnovějších chorvatských nebo finských textů, nebo zda by raději pracovaly na nové verzi nařízení. Předsednictví se států výslovně ptá, zda podle jejich názoru čl. 8 a související body zdůvodnění č. 20 a 21 poskytují přiměřenou rovnováhu mezi soukromím uživatelů a legitimním zájmem vydavatelů vzhledem k jejich významu pro svobodu projevu a pluralitu médií. Členské státy byly vyzývány, aby předložily své písemné připomínky do 24. července. EMMA-ENPA pracuje na odpovědi na tento dokument, s nímž seznámí své členy.

Digital Services Act

Činnost Evropského parlamentu  v oblasti DSA se zrychlila těsně předtím, než Parlament zahájí své každoroční letní prázdniny dne 18. července. Ve výboru pro vnitřní trh IMCO byly zveřejněny kompromisní pozměňovací návrhy k nejdůležitějšímu návrhu zprávy europoslance Agia Saliba. EMMA/ENPA provádí jejich vyhodnocení. Hlasování uvedeného výboru se neuskuteční dříve než v září. Poslanci dali jasně najevo, že nechtějí, aby se v DSA objevila jakákoli regulace škodlivého obsahu, a musí být zachována základní ustanovení směrnice o elektronickém obchodu.

Pokud jde o ostatní výbory zapojené do posuzování návrhu DSA, v současné době EMMA/ENPA posuzuje také změny návrhu zprávy výboru pro občanské svobody LIBE a dokončuje připomínky k pozměňovacím návrhům k návrhu zprávy výboru pro právní záležitosti JURI. Ty byly předloženy a projednány ve výboru dne 7. července. Kromě toho EMMA/ENPA právě dokončuje příspěvek k veřejné konzultaci DSA, která končí dne 8. září.

Hospodářská soutěž

Dne 9. července zveřejnila Evropská komise výroční zprávu o politice hospodářské soutěže za rok 2019. EVP Margrethe Vestagerová napsala doprovodnou předmluvu, v níž zmínila výjimečná opatření ke zmírnění dopadů krize, jako je Dočasný rámec, a zdůraznila ekonomickou sílu digitálních platforem. Vysvětlila, že stávající pravidla hospodářské soutěže nemusí stačit k jejich řešení, a proto by mohlo být nutné je doplnit odvětvově specifickou regulací pro trhy ovládané digitálními platformami působícími jako strážci přístupu k síti. Samotná zpráva a průvodní dokument většinou připomínají jednotlivé případy z oblasti hospodářské soutěže otevřené a uzavřené v průběhu roku 2019, sektor po sektoru. Zprávu si můžete prohlédnout zde.

Dezinformace

V závěrečné diskusi online konference seriálu Forum Europe konané v pátek 3. července 2020 s názvem „DSA - Virtual Sessions“ uvedl Daniel Braun, zástupce vedoucí kabinetu místopředsedkyně Komise Věry Jourové, že veřejné konzultace o akčním plánu evropské demokracie (EDAP) ) bude spuštěna v polovině července a potrvá do poloviny září. Rovněž uvedl, že návrh EDAP, jehož zveřejnění se očekává v prosinci tohoto roku, se zaměří na „integritu voleb, svobodu sdělovacích prostředků a pluralitu. Bude se věnovat i odpovědnosti platforem a doplní tak DSA“.

Ochrana spotřebitele

Instituce EU se zapojily do nových iniciativ na ochranu spotřebitele a životního prostředí. Komise nedávno vyhlásila cestovní mapy týkající se vyššího zapojení spotřebitelů do ekologické transformace (bude zahájena do 1. září a legislativní návrh se očekává v 2. čtvrtletí 2021) a nové spotřebitelské agendy (bude zahájena do 11. srpna a sdělení bude publikováno na konci tohoto roku). Komise rovněž zahájila veřejnou konzultaci na toto téma, které trvá do 6. října: EMMA – ENPA připravila připomínky zaměřené na oblast reklamy. Mezitím v Parlamentu projednává výbor po vnitřní trh IMCO iniciativní zprávu „K udržitelnějšímu jednotnému trhu pro podniky a spotřebitele“, kterou předložil europoslanec Cormand (Zelení). Zpráva požaduje zákaz reklamy na nepřiměřeně znečišťující služby nebo produkty a zavedení daně z reklamy. Naštěstí mnoho politických skupin v Evropském parlamentu podporuje odstranění nejproblematičtějších článků návrhu. EMMA/ENPA bude sledovat diskusi o pozměňovacích návrzích a hlasování výboru, které proběhne v září.

Digitální daň

Evropská parlament ohlásil v pátek 10. 7. 2020 zřízení nového podvýboru pro boj proti daňovým únikům, vyhýbání se daňovým povinnostem a finanční transparentnost a sdělil také jména 30 svých členů. Očekává se, že nizozemský europoslanec Paul Tang (S&D) bude v září jmenován předsedou podvýboru, a to díky jeho dlouhodobému zapojení do řešení daňových otázek a digitální daně v minulém legislativním období. Tento poslanec byl v roce 2018 zpravodajem pro „Společný systém daně z digitálních služeb a z příjmů z poskytování určitých digitálních služeb“, který snížil práh minimálních zdanitelných příjmů v EU na 40 milionů EUR a uložil 5% daňovou sazbu, což by přimělo firmy s celkovým ročním příjmem vyšším než 750 milionů eur, aby platily daň v zemi, kde příjem vznikl. Zatímco více členských států usiluje o jednostranná řešení, německé předsednictví chce dát při zavedení daně šanci OECD do konce roku 2020.

Novinky z národní legislativy

Změna francouzské vlády: Dne 6. července 2020 byla oznámena změna francouzské vlády, a tři dny poté byl jmenován předsedou vlády Jean Castex. Franck Riester byl zproštěn funkce ministra kultury. EMMA/ENPA hluboce lituje toto rozhodnutí, protože ministr Riester vždy podporoval vydavatele tisku, zejména pokud jde o autorská práva. Ve francouzské vládě bude zastávat jinou funkci a jako ministryně kultury jej nahradí paní Roselyne Bachelotová. Přeskupení vlády zatím nebylo dokončeno. V tomto týdnu budou jmenováni státní tajemníci. Aurore Bergéová může být jmenována státní tajemnicí pro digitální média. EMMA-ENPA by uvítala její jmenování, protože během krize COVID-19 velmi podporovala odvětví tisku.

Německé nepřímé finanční prostředky na distribuci novin a časopisů - Německá vláda uvolnila při revizi státního rozpočtu finanční prostředky v hodnotě 220 milionů EUR na podporu vydavatelů tisku. Je zaměřena na podporu digitálního přechodu vydavatelského průmyslu a výslovně odkazuje na pomoc při posílení žurnalistiky a zúčastněných mediálních profesionálů. Přesné rozdělení prostředků a další podrobnosti však zůstávají nejasné. Tento podpůrný balíček neobsahuje původně plánované přechodné zabezpečení infrastruktury pro doručování novin, ve které doufali němečtí vydavatelé tisku. Proto by pomoc mohla být považována za posun v paradigmatu směrem od podpory dodávek tisku.

Britský úřad pro hospodářskou soutěž vyzývá k zavedení nového regulačního režimu pro hospodářskou soutěž zaměřeného na online firmy ovládající přístup k síti: Britský úřad pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA) doporučuje vládě, aby zavedla nový regulační režim, který by upravoval chování hlavních platforem financovaných z digitálních technologií a reklamy, jako je Google nebo Facebook. Celoroční zkoumání trhů vedlo CMA k návrhu na vytvoření „Jednotky pro digitální trhy“. V rámci tohoto nového režimu vstoupí v platnost kodex chování, který bude regulovat protisoutěžní praktiky společností Google a Facebook a bude také zajišťovat kontrolu lidí nad jejich osobními údaji. Tento nový režim by byl zaveden pouze ve Velké Británii. Existují však podobnosti s novým nástrojem hospodářské soutěže navrženým Evropskou komisí, jehož cílem je řešení strukturálních problémů hospodářské soutěže na trzích, které nelze řešit na základě současných pravidel hospodářské soutěže.

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová vystoupila a vyjádřila podporu maďarskému zpravodajskému serveru - Místopředsedkyně Komise pro hodnoty a transparentnost, Věra Jourová, vyjádřila solidaritu s maďarským zpravodajským serverem „Index.hu“. Před několika týdny šéfredaktor online média veřejně varoval před redakční proměnou, která by v budoucnu zabránila kritickému zpravodajství o maďarské vládě. Následně byl ze své funkce odstraněn. V dopise zaměstnancům Indexu jim Jourová vyjádřila podporu: „To, co děláte, hodnoty, za které bojujete, svoboda médií a pluralismus, jsou zásadní podmínkou pro demokracii a pro Evropu.“

ČINNOSTI EMMA-ENPA

Webinář „Sociální média a svoboda tisku“ pořádaný Sheffield Legal Hackers: 6. července proběhl webinář organizovaný Sheffield Legal Hackers na téma „Sociální média a svoboda tisku“ v rámci série věnované COVID-19. Panel digitálních odborníků diskutoval o dopadu krize COVID na dezinformace šířené online. Účastníci souhlasili s tím, že odstranění falešných zpráv spojených s koronavirem provedené platformami bylo prospěšné. Rozhodnutí o odstranění obsahu by však neměly přijímat velké technologické společnosti, protože by to mohlo vést k nepřiměřené cenzuře. Odborníci také porovnali obsah tradičních médií a digitální žurnalistiky. Souhlasili s tím, že i digitální žurnalistika by měla podléhat etickému kodexu chování, jako je tomu u tradičních médií.

Reformy NetzDG a jejich dopad na DSA - 8. července proběhl webinář pořádaný europoslankyní Alexandrou Geese (Zelení) týkající se reformy NetzDG a jejího dopadu na DSA. Mezi přednášejícími byli německý poslanec Tabea Rößner (Zelení), Lisa Dittmarová z Reportérů bez hranic a Julie Redová. Všichni řečníci uznali, že dva aspekty NetzDG jsou problematické. Zaprvé, pokud jde o přidělení nadměrné kontrolní a vylučovací pravomoci nad obsahem platformám. Zadruhé v případě pravomoci místních úřadů, které by uchovaly data uživatelů pouze na základě vyhodnocení platformy. Důsledky pro soukromí vyvolávají obavy. V některých případech byl NetzDG autoritářskými zeměmi označován jako model jednání. Panel proto také diskutoval, jaký by měl být výchozí standard pro ochranu údajů.

Fórum Evropa „Zákon o digitálních službách“ - Během minulého týdne proběhla série konferencí o DSA, kterou pořádalo Forum Europe. V pátek 10. 7. i v poslední rozpravě ve výboru IMCO poslanec EP Agius Saliba zdůraznil, že návrh DSA se řídí dvěma zásadami, a to „co je nezákonné offline, mělo by být nezákonné také online“ a „vysoká úroveň ochrany spotřebitele“. Jednalo se zejména o nelegálním obsahu a padělaném zboží. Proto byl kladen větší důraz na právní vyjasnění ustanovení o oznámení a akci a na tzv. zásadu know-your-business-customer (KYBC). Prabhat Agarwal, úřadující ředitel oddělení „Elektronický obchod a platformy“ v generálním ředitelství Connect, trval na tom, že dosud nebyla učiněna žádná rozhodnutí ohledně významných bodů DSA, a prohlásil, že množství a kvalita zpětné vazby ve veřejné konzultaci k DSA byla ohromující.

Webový seminář CONNECT University o mediální gramotnosti - 6. července proběhl webinář Connect University o Mediální gramotnosti v digitálním věku, který moderoval Ani Hellmann, zástupce vedoucího oddělení „Media Convergence and Social Media“ v DG Connect. Zasedání se konalo v souvislosti s nedávnou debatou o dezinformacích a mělo za cíl poskytnout širší úhel, který přesahoval úhel pohledu z hlediska kontroly a označování. Zvláštní význam měly body, které vznesla řečnice profesorka Divina Frau-Meigs, mimo jiné členka nedávno působící skupiny odborníků na vysoké úrovni pro falešné zprávy a online dezinformace. Hlasitě se vyjadřovala k tomu, že je zaměření na iniciativy na ověřování fakticity jako jediné řešení dezinformace zavádějící, a opakovaně (a velmi kriticky) poukazovala na skryté financování výzkumných projektů nebo projektů plurality médií prostřednictvím online platforem.

Aktuality

Americké úřady pro hospodářskou soutěž se distancují od politiky EU v oblasti hospodářské soutěže: Ministerstvo spravedlnosti USA plánuje v blízké budoucnosti uložit společnosti Google protimonopolní poplatky. Evropská komise uložila obrovské poplatky společnostem z velkých technologických společností. Například dne 27. června 2017 Komise uložila společnosti Google pokutu ve výši 2,42 miliardy EUR za zneužití dominantního postavení v její srovnávací nákupní službě. Významné pokuty však nemají dopad na firmy ovládající přístup k síti a dominantní postavení společnosti Google nebylo ohrožena, i když byla pro uživatele Androidu v EU nucena navrhnout alternativy vyhledávače. Stále nevíme, jaké poplatky americké ministerstvo spravedlnosti uloží společnosti Google, ale mohlo by to inspirovat Evropskou komisi.

Výzva k předkládání návrhů v oblasti výroby zpráv založených na datech - Komise zveřejnila výzvu k předkládání návrhů na zvýšení rozsahu zpravodajství založeného na datech o evropských otázkách z celoevropských hledisek. Návrhy by měly předkládat společně zpravodajské organizace z nejméně čtyř členských států a počítat s multikulturním redakčním týmem, který bude pravidelně vytvářet obsah. Celkový rozpočet činí 2 miliony eur a maximální spolufinancování EU na jeden projekt je 700 000 EUR (max. 80% uznatelných nákladů). Granty budou zahájeny v období od 1. ledna 2021 do 1. dubna 2021 a budou pokrývat období 20 až 26 měsíců. V případě jakýchkoli otázek je možno se obrátit na DG CONNECT do 15. září.

První zasedání ministrů spravedlnosti členských států za německého předsednictví Rady EU: Dne 6. července se v rámci německého předsednictví uskutečnilo první zasedání ministrů spravedlnosti. Akce se zúčastnili jako hosté komisaři Jourová a Reynders. Ministři spravedlnosti si vyměnili informace o způsobech řešení hrozeb pro demokracii, které se během krize COVID staly ještě silnějšími. Komisařka Jourová uvedla, že posílení svobody sdělovacích prostředků a plurality médií by posílilo evropské hodnoty při řešení těchto hrozeb. Rovněž byla vznesena otázka odstraňování nezákonného obsahu platformami. Komisařka Jourová oznámila, že Komise aktivně pracovala na stanovení jasného rozlišení mezi nezákonným a škodlivým obsahem, aby byla zajištěna právní jistota.

Facebook se vzdává výhod svého programu Accelerator, aby pomohl vydavatelům růst na své platformě: Facebook vydal článek, podle kterého se vzdává během krize COVID-19 příjmů svého programu Accelerator ve prospěch 14 německých vydavatelů. Accelerator zahrnuje tříměsíční období praktických workshopů vedených veterány zpravodajského průmyslu, granty spravované neziskovými novinářskými organizacemi a pravidelné zprávy o nejlepších obchodních postupech. Během krize COVID-19 tento program poskytoval alternativní řešení příjmů z reklamy, které byly značně sníženy, a místo toho byla navržena kompenzace podporou jejich předplatného. Zdá se, že tato alternativní řešení jsou v souladu s postupy na Facebooku. Avšak společnost zároveň odmítla vydavatelům v Austrálii zaplatit za opakované použití jejich obsahu na své platformě.

Nadcházející akce:

15. července: začátek veřejné konzultace o Akčním plánu evropské demokracie

17. - 18. července: Zvláštní zasedání Evropské rady k dlouhodobému rozpočtu a plánu obnovy

27. července: Slyšení podvýboru amerického protimonopolního soudního dvora o online platformách a jejich tržní síle: Zkoumání dominance Amazonu, Facebooku, Google a Apple.

Citát týdne

„Máme několik platforem fungujících jako strážci bran pro přístup k síti a působících jako soukromí vládci trhu, který nyní v podstatě vlastní. (...) Velké platformy mohou snadno převést svou konkurenční výhodu na jakýkoli sousední trh - jako pavouk na celosvětovém webu vidět všechno, co se děje. “

Místopředsedkyně Evropské komise Vestagerová během svého ústředního projevu pro konferenční sérii „DSA - Týden“, která se konala v rámci konference Forum Europe 3. července 2020.

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs, č. 27, 10. července 2020