Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | V kterých médiích vyvolává reklama velkou pozornost - a často tam chybí

9. 7. 2020

V kterých médiích vyvolává reklama velkou pozornost - a často tam chybí

Co je pravda, co je falešného v době koronavirové epidemie a složité globální politické situace - a do jaké míry Němci (ne) důvěřují sociálním sítím, zejména ve srovnání s novinami? Studie Score Media Group poskytuje vzrušující čísla. Stejně tak i otázka, která média by lidem nejvíce chyběla, kde reklama funguje - a jak odlišně konzumují obsah tisku, elektronických titulů a reklamních tiskovin.

Pro získání úplného obrazu o aktuálních tématech považuje 70 procent Němců za nezbytnou profesionální žurnalistiku - mezi čtenáři regionálních deníků dokonce 75 procent. Toto je výsledek čtvrtého ročníku studie Score Media Group „Zeitungsfacetten 2020“. Pro obchodní sdružení regionálních deníků se výzkumníci trhu z agentury Dentsu Aegis Resolutions v lednu zeptali reprezentativního vzorku více než 5500 lidí ve věku od 15 do 64 let prostřednictvím online dotazování.

Deníky poskytují „skutečná fakta a uspořádané podání témat kompetentními odborníky, kteří se naučili dělat svou profesi“ - toto tvrzení přijímá 57 procent populace (a 66 procent čtenářů regionálních novin). Více než polovina Němců se chce „spoléhat na deníky, protože jejich redakce kontrolují pravdivost celého obsahu“. Toto uvádí 57 procent čtenářů. Takovéto zjištění je zvláště zřejmé v oblasti online zpráv: 51 procent populace (57 procent čtenářů) jim obvykle důvěřuje, pokud mají za svůj zdroj noviny.

Důvěra v sociální média je naopak mnohem nižší: přibližně jen každý pátý respondent (22 procent) a necelá čtvrtina čtenářů novin (24 procent) se domnívá, že jimi nabízené zprávy postačují k tomu, aby byli dobře informováni. Mezi uživateli digitálního obsahu novin je takovýchto 29 procent. A pouze 11 procent všech Němců, 15 procent čtenářů regionálních novin a 17 procent uživatelů jejich digitálního obsahu se hodlá „spolehnout na skutečnost, že uživatelé sociálních médií zveřejňují pouze správný obsah“. Vyšší hodnoty mezi čtenáři lze vysvětlit skutečností, že ti na „sociálních“ médiích sledují jiný obsah a udržují si s nimi jiný způsob kontaktu než nečtenáři.

Současně v regionálních novinách stále roste množství jejich elektronických vydání. Zatím 19 procent čtenářů používá tuto digitální verzi svého titulu alespoň jednou týdně – jedná se o nárůst o více než třetinu oproti předchozímu roku. 39 procent čtenářů četlo své tituly přes web a aplikaci, 47 procent používá tisk. Téměř dvě třetiny (65 procent) Němců četly regionální novin alespoň jednou týdně.

Digitální novinový obsah je používán stále častěji – přitom tisk je čten stále intenzivněji: 41 procent uživatelů navštěvuje webové obsahy svých regionálních deníků přinejmenším denně (pouze 37 procent používá tak často tištěnou verzi), z toho 11 procent dokonce i několikrát denně (tisk: 4 procenta). Tištěné vydání je zase čteno zvlášť intenzivně: 77 procent uživatelů čte obsah nejméně 15 minut (online: 54 procent), 29 procent čte dokonce alespoň půl hodiny (online: 19 procent).

„Reklamní tituly: Nejsou hit, ale jsou populární“ – tak nadepisuje Score Media kapitolu studie věnovanou bezplatným týdeníkům. Téměř devět z deseti občanů (88 procent) je dostává pravidelně. A více než jeden ze dvou (53 procent) využívá tyto bezplatné tituly alespoň jednou týdně. Pro 71 procent populace jsou reklamní tituly součástí každodenního života, téměř dvěma třetinám (65 procent) by chyběly a čtvrtina respondentů dokonce předávala tyto týdeníky dalším lidem. Více než polovina respondentů (57 procent) vědomě sleduje reklamy. 48 procent používá tituly k plánování svých nákupů.

Zajímavé jsou údaje o koexistenci regionálních deníků a bezplatných reklamních listů: Téměř polovina čtenářů regionálních deníků (49 procent) označuje bezplatné reklamní tituly jako doplněk k regionálním novinám. Mezi předplatiteli regionálních deníků je to 44 procent. Pouze 27 procent čtenářů vidí ale bezplatné týdeníky jako náhradu za regionální noviny. 79 procent Němců ve věku 15 až 64 let (tj. 42,4 milionu lidí) četlo jeden ze dvou těchto typů titulů alespoň jednou týdně. Kromě toho je podíl čtenářů regionálních novin ve velkých městech vyšší než podíl čtenářů reklamních novin.

„Čtení reklamních titulů se liší od regionálních deníků, co se týče pohlaví, vzdělání a velikosti obce,“ uzavírá Score Media, pokud jde o čtenáře týdenních titulů, které tvoří více žen, starších a méně vzdělaných obyvatel. S ohledem na tento fakt může být reklama distribuována ve vhodném médiu. A kombinací obou typů médií mohou reklamní klienti oslovit čtyři z pěti Němců.

"Posledních několik měsíců opět zvýšilo povědomí lidí o potřebě profesionální žurnalistiky," uvedl ředitel společnosti Score Carsten Dorn. „Regionální noviny a reklamní tituly jsou pro lidi v našem komplexním světě důležitější než kdy jindy, protože se k nim dostávají přesně tam, kde žijí, konzumují a jsou doma“.

Zdroj: www.horizont.net