Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Začalo německé předsednictví Rady EU

1. 7. 2020

Začalo německé předsednictví Rady EU

Dnes je první den německého předsednictví v Radě EU, které navazuje na Chorvatsko. Od července do prosince 2020 bude Německo předsedat zasedání Rady, určovat její programy, sestavovat pracovní program a usnadňovat dialog členských zemí na zasedáních Rady i jednání s ostatními orgány EU.

Německo zveřejnilo tento svůj program a své priority pro začínající předsednictví:

COVID-19: K pandemii COVID-19 německá kancléřka Angela Merkelová uvedla: „Není přehnané říci, že čelíme největší hospodářské výzvě v historii Evropské unie“. Německý program se zaměří zejména na překonání pandemie a následné krize. Cílem je zabránit v důsledku pandemie rozpadu evropského jednotného trhu a ohrožení integrity EU. Pro předsednictví bude zásadní, aby pomohlo zprostředkovat dohodu o fondu obnovy.

Víceletý finanční rámec: Jednání o sedmiletém rozpočtu EU budou v popředí harmonogramu rekonstrukce po skončení krize, protože rozpočet je propojen s novou generací fondu EU na obnovu. Klíčovou výzvou bude dosažení kompromisu mezi členskými státy.

Změna klimatu: Změna klimatu a přechod k ekonomice neutrální vůči klimatu jsou také na pořadu jednání německého předsednictví.

Budoucí vztahy se Spojeným královstvím: Po letním období se program předsednictví stále více soustředí na diskuse o budoucí obchodní dohodě mezi EU a Spojeným královstvím s cílem uzavřít kompromisní dohodu na summitu dne 15. října, uvedl německý velvyslanec v Brusel.

Globální odpovědnost za Evropu: Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že svět potřebuje „silný evropský hlas k ochraně lidské důstojnosti a svobody“. Vztahy s Afrikou a udržování otevřeného dialogu s Čínou budou během německého předsednictví prioritami zahraniční politiky.

Pro vydavatele tisku jsou zvláště důležité tyto priority:

• Digitalizace:

o Digitální suverenita bude leitmotivem předsednictví. Zahrnuje ambici nalézt definici digitální suverenity EU, která by pracovala na reakcích na přístup k technickému rozvoji, jako je umělá inteligence. Znamená to také evropeizaci datové infrastruktury. Německé předsednictví se chce zaměřit na inovace, přístup k údajům, odpovědné využívání osobních dat, dovednosti při práci s daty a jejich bezpečnost.

o Dobře fungující jednotný digitální trh: úsilí předsednictví se zaměří na modernizaci digitální regulační politiky, která je základem digitální transformace, a zároveň zajistí její soulad s pravidly hospodářské soutěže v „uživatelsky přívětivém, sociálním směru a způsobem “. Jednotný trh by měl být posílen zlepšenými bezpečnostními opatřeními pro platformové hospodářství závislé na platformách a digitální služby, jakož i v oblasti ochrany spotřebitele.

o Vzhledem k načasování by německé předsednictví mohlo hrát roli při prezentaci dlouho očekávaného balíčku zákonů o digitálních službách (DSA) Evropskou komisí, který přezkoumá směrnici o elektronickém obchodu z roku 2000 a navrhne nová pravidla zaměřená na řešení dominantního postavení do konce roku 2020.

• Posílení základních hodnot a základních práv:

o Německé předsednictví se zavazuje intenzivně pracovat na posílení základních hodnot a podporovat společný, kooperativní a konstruktivní přístup k řešení otázky právního státu. Na základě první výroční zprávy Komise o právním státu, která se vztahuje na všechny členské státy, chce předsednictví vést rovný dialog v Radě o právním státě v Radě za účasti všech členských států. Pokud mají členské státy nedostatky ve vztahu k principům právního státu, musí být použity mechanismy předpokládané v evropských smlouvách.

o Předsednictví má v úmyslu vyzvat k demokratizaci internetu a posílení „odolnosti společností při řešení nepravdivých a zavádějících informací on-line“ se zvláštním zaměřením na boj proti zločinu z nenávisti a rasismu.

• Ochrana zákazníka:

o Německé předsednictví se zapojí do přípravy nové spotřebitelské agendy, kterou chce Komise představit ve druhé polovině roku 2020. Cílem agendy je pomáhat ochraně spotřebitele v Evropské unii při přizpůsobování se současným digitálním a environmentálním výzvám, chránit a účinnější při vymáhání stávajících práv spotřebitelů.

 

Zdroj: zpráv EMMA/ENPA