Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Návrh formy státní podpory pro vydavatelské odvětví

1. 7. 2020

Návrh formy státní podpory pro vydavatelské odvětví

Vydavatelé patří mezi jedny z nejpostiženějších subjektů na mediálním trhu v důsledku koronavirové krize. To platí nejen pro trhy v zahraničí, ale také v České republice. Vlády v řadě zemí proto přistoupily k nějaké formě podpory vydavatelského trhu. Jejich představitelé jsou si dobře vědomi významu tohoto odvětví pro demokracii, veřejnou informovanost a vzdělání. Jako příklady zemí k došlo k poskytnutí rychlé a účinné pomoci je možné uvést například Dánsko, Belgii nebo Vekou Británii. Významnou pomoc představuje také včera schválené půlroční snížení sazby DPH z 10 % na 5 % pro tištěné noviny a časopisy (a některé další komodity) v Rakousku platné od dnešního dne.

Po vyhodnocení dopadů a přijatých opatření vládami v uvedených zemích se také Unie vydavatelů v tomto týdnu obrátila s žádostí o pomoc na vládu České republiky.

Učinila tak prostřednictvím dopisu, který byl zaslaný ministru kultury ČR, ve které jej žádá o poskytnutí pomoci vydavatelskému sektoru. Unie vydavatelů navrhuje jako nejspravedlivější, nejtransparentnější a s ohledem na principy EU nejschůdnější cestu pomoci zavedením mimořádné snížené sazby DPH pro tiskové publikace z 10 % na 5 % na časově omezené období 6 až 18 měsíců.

Zdroj: vlastní zpráva