Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | World News Day 2020 si stanovil ambiciózní globální cíl

1. 7. 2020

World News Day 2020 si stanovil ambiciózní globální cíl

Každoroční globální akce se bude konat v pondělí 28. září 2020. Hlavní pořadatelé - Canadian Journalism Foundation (CJF) a World Editors Forum (WEF) si kladou za cíl zdůraznit prostřednictvím této události význam žurnalistiky ve věku dezinformací.

Dnešní konzumenti obsahu zpráv dostávají nebývalé možnosti interakce s různými zpravodajskými a informačními zdroji, ale s převahou falešného přístupu předkládaného jako pravda. Praxe ukázala, že například v souvislosti s pandemií coronavirus, je obtížné rozeznat fakta od fikce. World News Day 2020 má za cíl zvýšit povědomí veřejnosti o kritické úloze, kterou hrají redakce a novináři při pomoci lidem pochopit a zlepšit rychle se měnící svět kolem nich.

World News Day je zaměřen na orientaci lidí ve zprávách a naslouchání tomu, jak žurnalistika změnila jejich životy,“ říká David Walmsley, šéfredaktor The Globe and Mail a odcházející předseda správní rady CJF. "Jde o to, abychom se spojili napříč kontinenty a ukázali podporu novinářům a jejich publiku, kteří společně pomocí faktů a porozumění jim činí svět lepším místem."

V loňském roce téměř 40 titulů z celého světa - včetně takových mezinárodně uznávaných organizací jako The Globe and Mail, The Straits Times, Süddeutsche Zeitung a South China Morning Post - upozorňovalo na zásadní význam práce profesionálních novinářů a redakcí i na dopad, který mají na komunity, kterým slouží. World News Day 2020 má však být ještě větší, lepší a účinnější – CIF a WEF se zavázaly zajistit účast více než 100 redakcí z celého světa.

„Noviny a profesionální novináři všude na světě se postavili čelem výzvě na zpravodajské pokrytí pandemie Covid-19,“ říká Warren Fernandez, prezident WEF a redaktor The Straits Times v Singapuru. „World News Day letos bude příležitostí vyprávět příběh o tom, jak 100 redakcí z celé planety reagovalo na tuto globální krizi a hrálo svou roli při udržování našich komunit dobře informovaných i při jejich sdružování, což je v těchto náročných časech tak významné.“

Jak se mohou zapojit jednotlivé redakce:

WAN-IFRA, která zastupuje více než 18 000 titulů, 15 000 internetových stránek a více než 3 000 společností ve více než 120 zemích, podporuje tuto iniciativu prostřednictvím World Editors Fora, sítě šéfredaktorů nejvýznamnějších zpravodajských titulů. V roce 2020 se na akci podílí i hlavní mediální organizace v Kanadě. Zde je pět způsobů, jak se mohou zapojit redakční týmy a přidat svou značku coby podporovatel této globální akce:

1. Ve svém titulu spustit reklamu #WorldNewsDay (WAN-IFRA poskytne kreativní podklady).

2. Publikovat své o tom, proč je #NewsMatters a #WorldNewsDay důležitý.

3. Publikovat názor důvěryhodného zdroje o významu kvalitní žurnalistiky na #WorldNewsDay.

4. Věnovat úvodník tomu, proč je důležité #NewsMatters.

5. Sdílet a publikovat obsah s vysokým účinkem pocházející ze 100 zúčastněných redakcí.

KONTAKT - DOTAZY

Alexander Jones
Global Project Coordinator, World News Day 2020
Email: ajones@worldnewsday.org
Phone: 1-647-573-4788

Natalie Turvey
President and Executive Director, The Canadian Journalism Foundation
Email: nturvey@cjf-fjc.ca
Phone: 1-416-955-0396

Cherilyn Ireton
Executive Director World Editors Forum, WAN-IFRA. Email: cherilyn.ireton@wan-ifra.org
Phone: +44 79 81 64 43 32

Pořadatelé akce:

CANADIAN JOURNALISM FOUNDATION. Kanadská nadace pro žurnalistiku, založená v roce 1990, propaguje, slaví a usnadňuje excelenci v žurnalistice. Nadace provozuje prestižní výroční ceny a stipendijní program představující průmyslový gala, kde se shromažďují vedoucí novin, novináři a firemní Kanada, aby oslavili vynikající novinářské úspěchy a hodnotu profesionální žurnalistiky. Prostřednictvím měsíčních J-Talks, série veřejných řečníků, CJF usnadňuje dialog mezi novináři, obchodníky, akademiky a studenty o úloze médií v kanadské společnosti a jejích přetrvávajících výzvách v digitální éře. Nadace také podporuje příležitosti pro žurnalistiku, vzdělávání a výzkum.

WORLD EDITORS FORUM. WEF je přední globální síť pro editory zpravodajských organizací. Je postaven na závazku hájit svobodu tisku a propagovat prvotřídní redakci. Byl založen před dvěma desítkami let a zaměřuje se na budování kapacity redakcí prostřednictvím školení, inovativních postupů, konferencí a sdílení zkušeností. Je součástí World Association of News Publishers - globální organizace světového tisku. Přečtěte si více

WAN-IFRA. WAN-IFRA je Světová asociace vydavatelů zpráv. Jejím posláním je chránit práva novinářů a vydavatelů po celém světě na provozování nezávislých médií. WAN-IFRA poskytuje svým členům odborné znalosti a služby k inovacím a prosperování v digitálním světě a plnění jejich klíčové role ve společnosti. Díky formálnímu zastoupení v OSN, UNESCO a Radě Evropy odvozuje svou autoritu z celosvětové sítě předních společností vydávajících zprávy a podnikatelů v oblasti technologií a ze své legitimity od svých 80 členů národní asociace zastupujících 18 000 titulů ve 120 zemích. www.wan-ifra.org

zdroj: zpráva WAN-IFRA