Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Google začíná platit některým vydavatelům

25. 6. 2020

Google začíná platit některým vydavatelům

Google poprvé vydavatelům zaplatí za jejich texty, které používá ve službách Google News a Google Discover. Program byl odstartován 25. 6. 2020 v Německu, Austrálii a Brazílii. Další země mají následovat. Článek Brada Bendera, VP news Googlu, na firemním webu uvádí příklady FAZ a Spiegelu jako prémiové partnery v Německu. Program bude otevřen také pro lokální noviny a vysílatele.

Ve svém příspěvku Brender uvádí:

Nový licenční program na podporu zpravodajského průmyslu

Na živém zpravodajském průmyslu záleží - možná nyní více než kdy jindy, protože lidé hledají informace, na které se mohou spolehnout uprostřed probíhající globální pandemie a rostoucí obavy z rasové nespravedlnosti šířící se po celém světě. Tyto události se však odehrávají v době, kdy je zpravodajský průmysl současně finančně ohrožován. Záleží nám na poskytování přístupu k informacím a podpoře vydavatelů, kteří podávají zprávy o důležitých tématech.

Google dnes vyhlašuje licenční program, v jehož rámci budeme platit vydavatelům za vysoce kvalitní obsah poskytující nový zpravodajský zážitek. Program bude spuštěn koncem tohoto roku. Tento program pomůže zúčastněným vydavatelům zpeněžit jejich obsah prostřednictvím rozšíření rozsahu poskytování zpráv které lidem umožní hlouběji se zabývat složitějšími událostmi, být průběžně informováni a být v kontaktu se světem různých záležitostí a zájmů. Začínáme spolupracovat s vydavateli v řadě zemí po celém světě, a na další brzy přijde řada.

Toto úsilí bude v současné době diverzifikovat naši podporu zpravodajským organizacím, přičemž bude rozšiřovat hodnotu, kterou jim již poskytujeme prostřednictvím našeho vyhledávání, a naším pokračujícím úsilím v iniciativě Google News Initiative, která má pomoci žurnalistice prosperovat v digitálním věku. Přestože jsme již dříve financovali vysoce kvalitní obsah, je tento nový program významným krokem vpřed v tom, jak budeme podporovat vytváření kvalitní žurnalistiky. Nejprve jsme podepsali partnerství s některými místními a celostátními tituly v Německu, Austrálii a Brazílii.

Naši partneři z řad vydavatelů, s nimiž jsme několik měsíců diskutovali, říkají, že se jedná o posun pozitivním směrem. „Vždy si ceníme, když objevíme inovativní způsoby, jak přilákat čtenáře k našemu vysoce kvalitnímu obsahu,“ říká Stefan Ottlitz, generální ředitel německé skupiny SPIEGEL. „Toto zajímavé nové partnerství se společností Google nám umožní pečovat o zážitek, který uvede náš oceňovaný obsah dál do hry, rozšíří náš zásah a poskytne důvěryhodné zprávy přesvědčivým způsobem napříč službami Google.“

Pokud je to možné, nabídne společnost Google uživatelům také bezplatný přístup ke čtení článků placených na stránkách vydavatele. To vydavatelům placeného obsahu umožní rozšířit jejich publikum a lidem otevře příležitost číst obsah, který by běžně neviděli.

Schopnost rozšířit možnosti publika číst důležitý místní obsah je to, co motivovalo k účasti Paula Hamru, generálního ředitele a vydavatele zpravodajských titulů, včetně InQueensland a InDaily v jižní Austrálii. „S ohledem na náročné postavení lokálního tisku je nalezení nových kanálů a nových čtenářů pro náš prémiový obsah v bezpečném a řízeném prostředí vysokou prioritou,“ říká. „Tato příležitost nám poskytne přístup na nové trhy a poskytne další komerční výhody.“

Aktivně s našimi vydavatelskými partnery spolupracujeme na tomto novém produktu, který se poprvé objeví v Google News a Discover. V současné době se zabýváme diskusemi s mnoha dalšími partnery a v nadcházejících měsících plánujeme podepsat více kontraktů.

Geraldo Teixeira da Costa Neto, generální ředitel brazilské regionální mediální společnosti Diarios Associados, říká, že je hrdý na to, že se jejich vydavatelství může zapojit: „Z naší strany uděláme vše, co je v našich silách, aby tato platforma prosperovala a byla kompasem pro společnost, která v době výzev hledá informace z bezpečného a spolehlivého zdroje,“ říká.

V posledních několika měsících vytvořil COVID-19 nové a nepředstavitelné tlaky na zpravodajský průmysl, které ovlivnily vše od vytváření kvalitní žurnalistiky po pokračování tradičních obchodních modelů. Google News Initiative v reakci na to poskytla finanční prostředky pro více než 5 300 místních titulů po celém světě prostřednictvím fondu pro pomoc při mimořádných událostech v žurnalistice, zproštěním od placení í poplatků za zobrazování reklam v Google Ad Manager a místními zpravodajskými kampaněmi ve výši 15 milionů USD, které pomohou zmírnit některá bezprostřední ekonomická omezení.

V průběhu let jsme vytvořili čtenářskou obec a zvýšili pro vydavatele ekonomickou hodnotu jejich produktů o více než 24 měsíčně směřováním lidí na zpravodajské weby, což vydavatelům dává příležitost nabízet reklamy nebo předplatné a zvyšovat počet čtenářů jejich obsahu. V roce 2018 jsme spustili projekt Google News initiative s příspěvkem 300 milionů dolarů, abychom pomohli vybudovat udržitelnější budoucnost zpravodajství prostřednictvím programů, jako je Subscribe with Google a Local Experimental Project.

Spolu s dalšími společnostmi, vládami a organizacemi občanské společnosti jsme odhodláni hrát svou roli při podpoře zpravodajského průmyslu. Příkladem toho je dnešní závazek. ěšíme se na to, čeho můžeme všichni společně dosáhnout.

Zdroj: DPA a blog Google