Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Výnosy Googlu z reklamy mají poprvé poklesnout. Podíly Facebooku a Amazonu porostou.

24. 6. 2020

Výnosy Googlu z reklamy mají poprvé poklesnout. Podíly Facebooku a Amazonu porostou.

Poprvé od chvíle, kdy začaly být odhadovány reklamní příjmy Googlu, se jeho čisté příjmy z digitálních reklam v USA v absolutním vyjádření sníží. Facebook a Amazon budou i nadále růst, ale ve srovnání s dřívějšími očekáváními to bude výrazně méně. Celkový objem triopolu letos bude podobný tomu, jaký bylo v roce 2019 - zvýšení dosáhne jen 1,69 miliardy USD. Vnitřní členění příjmů mezi jeho členy bude ale jiné.

Do konce roku 2020 klesnou čisté příjmy společnosti Google z digitálních reklam v USA o 5,3%, tj. na 39,58 miliard USD. Díky tomu podíl společnosti Google na trhu digitálních reklam v USA poklesne na 29,4%, oproti 31,6% v loňském roce. Prognóza odborného serveru eMarketer.com na 1. čtvrtletí 2020 (která nezohledňovala globální pandemii) předpovídala, že příjmy společnosti Google v USA vzrostou o 12,9%, ale její podíl na trhu se bude mírně snižovat.

„Googlu od roku 2016 roste čistý příjem z USA pomaleji, než celkový trh s digitální reklamou, takže letos bude pokračovat trend snižování jeho podílu na trhu s digitální reklamou v USA,“ řekla Nicole Perrinová, hlavní analytička společnosti Insider Intelligence eMarketeru.

I přes revize obou prognóz směrem dolů Facebook a Amazon letos zvýší v USA své čisté příjmy z reklamy, přičemž celkový trh s digitálními reklamami se posune vzhůru o 1,7%.

  • Čistý příjem z digitálních reklam Facebooku v Americe vzroste o 4,9% na 31,43 miliard USD, což je dáno růstem Instagramu. Podíl Facebooku na trhu digitálních reklam vzroste z 22,7% na 23,4% meziročně.
  • Čistý příjem z digitální reklamy Amazonu v USA v roce 2020 vyskočí o 23,5% na 12,75 miliard USD. Jeho tržní podíl vzroste ze 7,8% na 9,5%.

Celkový trh digitálních reklam v USA opět poroste o 1,7% na 134,66 miliard USD. Podíl triopolu jako celku vzroste jen 0,2 procentního bodu z celkového trhu, což je nejmenší nárůst za poslední desetiletí.

"Čisté příjmy společnosti Google z USA v letošním roce poklesnou především kvůli prudkému poklesu výdajů na inzereci v oblasti cestovního ruchu, která se v minulosti silně soustředila na produkty vyhledávací reklamy provozované Google," řekla Perrinová. „Cestování bylo během pandemie nejvíce zasaženým odvětvím a vykazuje nejextrémnějším pokles reklamních výdajů ve srovnání s jakýmkoli jiným odvětvím. Do určité míry se také utlumily výdaje na reklamu související s elektronickým obchodem. Amazon údajně stáhl své reklamy z vyhledávání Google začátkem tohoto roku, protože se snažil uspokojit poptávku zákazníků po svých službách elektronického obchodování. “

Očekává se, že čisté příjmy společnosti Google z reklamy ve vyhledávání klesnou v USA v roce 2020 o 7,2%. Předpokládá se, že její podíl na trhu s vyhledávacími reklamami meziročně poklesne ze 61,3% na 58,5% (netto). Zato u vyhledávací reklamy na Amazonu (která není tak ovlivněna cestováním) se očekává, že tento rok bude silně růst.

„Vyhledávání stále představuje velkou většinu čistých příjmů Googlu z reklamy v USA, takže i když YouTube bude i nadále tento rok růst, nebude stačit plně vyrovnat negativnější trendy ve vyhledávání,“ řekla Perrinová.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 24. června 2020