Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Zpráva evropského parlamentu o politice hospodářské soutěže podporu názor vydavatelů tisku

22. 6. 2020

Zpráva evropského parlamentu o politice hospodářské soutěže podporu názor vydavatelů tisku

Minulý týden přijal Evropský parlament svou výroční zprávu o politice hospodářské soutěže, která představuje vítězství pro EMMA a ENPA a celý evropský vydavatelský sektor. Cílem této zprávy je, aby Parlament stanovil své priority v rámci politiky hospodářské soutěže EU, přičemž tento rok se silně zaměřil na téma modernizace politiky hospodářské soutěže v digitální sféře.

Tato zpráva se opravdu týká důležitých aspektů zaměřených na řešení dominantního postavení platforem ovlivňujících přístup k síti. Přitom skutečnosti formuluje v souladu s trvalým postojem vydavatelů v této oblasti. Například upozorňuje na potřebu cílené regulace ex ante v konkrétních systémových otázkách, které mohou na digitálních trzích vyvstávat (odstavec 31), nebo může pobídnout Komisi, aby se zabývala otázkou sebeupřednostňování (odstavec 30), což jsou opatření, která považují vydavatelé za naléhavá a nezbytná.

Tímto způsobem zpráva vyslala evropským zákonodárcům silný signál a inspirovala vznik dalších iniciativních zpráv k Digital Services Actu (viz např. Zpráva Výboru pro vnitřní trh v odstavcích 27 a 28) v Parlamentu a napomohla nedávno zahájené veřejné konzultace Komise k uvedenému Digital Services Actu.

Regulace megaplatforem byla a je jednou z hlavních priorit EMMA-ENPA vzhledem k problémům, s nimiž se potýká vydavatelské odvětví ve vztahu s uvedenými platformami. EMMA-ENPA v loňském roce podpořila ex-ante regulaci, vznik asymetrických pravidel, která řeší dominanci uvedených platforem.

Rádi bychom upozornili na následující části zprávy a jejich klíčové sdělení:

Odstavec 30. Vyjadřuje, že Komise uvažuje o potřebě cílené regulace ex ante v konkrétních systémových otázkách, které se mohou objevit na digitálních trzích. Vyzývá proto Komisi, aby zavedla centralizovaný systém sledování trhu ex ante (s přihlédnutím k výsledkům posouzení dopadů), aby EU a vnitrostátní orgány pro hospodářskou soutěž a regulační orgány poskytly nezbytné prostředky k anonymnímu shromažďování údajů s cílem v pravý čas a lépe odhalit selhání trhu a případně zavést cílenou regulaci, když se určité praktiky stanou systémovými.

Odstavec 31. Vyzývá Evropskou komisi, aby určila klíčové digitální hráče a stanovila soubor ukazatelů pro definování jejich systémové povahy. Zdůrazňuje, že by mohly být zváženy tyto ukazatele: zneužívání některých postupů v určitých rozsáhlých sítích, kontrola významného objemu nereplikovatelných údajů, nevyhnutelná situace na mnohaúrovňovém trhu nebo schopnost hráče sám definovat tržní pravidla;

Odstavec 39. Připomíná, že trh online vyhledávání má zvláštní význam při zajišťování konkurenčních podmínek na jednotném digitálním trhu. S politováním konstatuje, že jeden vyhledávač, který má více než 92% tržního podílu na trhu online vyhledávání ve většině členských států, se stal správcem přístupu k internetu. Žádá po poskytnutí vstupů od všech zúčastněných stran, které se týkají posledních devíti let antimonopolní historie, aby byly využity k naléhavému posouzení, zda navržená nápravná opatření skutečně dlouhodobě prospějí spotřebitelům, uživatelům internetu a online podnikům. Vyzývá Evropskou komisi, aby zvážila předložení návrhu zaměřeného na oddělení vyhledávacích služeb - jak je uvedeno v usnesení Parlamentu ze dne 27. listopadu 2014 o podpoře práv spotřebitelů na jednotném digitálním trhu - od jejich dalších komerčních služeb s cílem ukončit současný stav, což by mohlo být potenciálně dlouhodobým prostředkem k dosažení spravedlivé a účinné hospodářské soutěže na evropském digitálním trhu.

Odstavec 40. Zdůrazňuje pomalost protimonopolních řízení, jako je případ Google Shopping, ve srovnání s rychle se rozvíjejícími digitálními trhy. Zdůrazňuje škodlivý účinek vyplývající z této situace a finanční a strukturální rizika, kterým jsou někteří aktéři vystaveni, pokud zahájí zdlouhavá a nákladná řízení. Zdůrazňuje, že musí být dodržen řádný proces, ale vyzývá Komisi, aby využila zrychlené antimonopolní postupy a našla nové pobídky, jako je například program zmírnění, s cílem posílit spolupráci společností při odhalování kartelů v celé EU.

Jak jste zaznamenali, tyto zprávy mají zásadní význam a měly by informovat zákonodárce při práci na Digital Services Actu. Poznatky ze zprávy je třeba sdílet také na národní úrovni, aby to mohlo pozitivně ovlivnit situaci, pokud jde o situaci týkající se mega platforem na národní úrovni.

Zdroj: zpráva EMMA-ENPA