Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Novinky z evropské legislativy v červnu 2020

15. 6. 2020

Novinky z evropské legislativy v červnu 2020

Závěry Rady EU k digitální budoucnosti Evropy

Dne 9. června zveřejnila Rada EU materiál Conclusions on Shaping Europe’s Digital Future. Dokument vychází ze sdělení Evropské komise Shaping Europe’s Digital Future, z datových a oborových strategií a z Bílé knihy o umělé inteligenci a představuje postoj Rady k Digital Services Act. Členské státy souhlasí se změnou v digitálních službách a vyzývají k rychlému jednání s cílem zajistit právní jistotu a odpovědnost. Rada rovněž zdůrazňuje význam boje proti nezákonnému obsahu online a potřeby bojovat s dezinformacemi. Vyzývají proto do budoucna k takové mediální politice, která podpoří svobodné, důvěryhodné, rozmanité a udržitelné mediální prostředí, kde by mediální gramotnost mohla být vakcínou proti dezinformacím. Ještě důležitější je, že členské státy vítají záměr Komise přezkoumat nástroje hospodářské soutěže EU a podporují potřebu prozkoumat pravidla ex-ante, která by zajistila, že trhy charakterizované působením velkých platforem, jako strážců vstupu s významnými síťovými účinky zůstanou spravedlivé a soutěživé.

 

Digital Services Act

Dne 8. června Evropská komise oficiálně zahájila balíček veřejných konzultací o balíčku Digital Services Act (DSA). Konzultace se týkají jak reformy směrnice o elektronickém obchodu, zejména otázky odpovědnosti online zprostředkovatelů na jedné straně, tak také potenciálních pravidel pro ex ante regulaci mega platforem. Stakeholdeři byli vyzváni, aby do 30. června předložili své vstupy v rámci veřejné konzultace EMMA - ENPA bude pracovat na odpovědi, kterou bude konzultovat s národními asociacemi. Asociace také prosazovali zájmy tisku v rámci Online Multi-Stakeholder Conference, kterou pořádal zpravodaj Výboru Evropského parlamentu pro právní záležitosti JURI k DSA, europoslanec Tiemo Wölken.

 

Dezinformace

Ve svém dlouho očekávaném společném sdělení “Tackling COVID-19 disinformation - Getting the facts right” (zveřejněné 10. června) představila místopředsedkyně EK Jourová a vysoký představitel Borrell dosavadní úsilí EU i další kroky, které plánují v rámci budoucího boje proti dezinformacím. Krize prokázala klíčovou roli svobodných nezávislých médií, ale navzdory zvýšenému počtu jejich konzumentů se přesto zhoršila jejich ekonomická situace. Balíček Komise určený na obnovu a náprav stavu by měl řešit okamžité potřeby likvidity prostřednictvím podpory solventnosti a financování soudržnosti a zároveň posílil digitální investice a odolnost prostřednictvím projektů InvestEU, Kreativní Evropa a Horizon Europe. Jiné jeho části považují evropské vydavatelské asociace za problematičtější, protože se zdá, že požadavek na prohloubení řešení v důsledku „infodemie COVID-19“ povzbuzuje rozhodující představitele k tomu, aby požadovaly opatření, která by se vztahovala na všechny online platformy, a volají po organizaci kontrolující fakta. Sdělení navíc poskytuje vyjasnění nedávno provedeného průzkumu zavádějících online reklam a uvádí seznam zúčastněných platforem.

 

e-Privacy

Během zasedání Rady pro telekomunikace dne 5. června přijalo chorvatské předsednictví Zprávu o pokroku v oblasti projednávání návrhu e-Privacy. Poté, co neoficiální návrh na vypuštění článku 8 i formální návrh na zahrnutí oprávněného zájmu se zúženými podmínkami neprošel, předsednictví uznalo, že během protiepidemických opatření nedošlo k dohodě a shromáždění připomínek členských států. Hlavním zjištěním je, že některé země by raději nezahrnuli legitimní zájem, ale spíše se vrátily k seznamu povolených zpracovatelských důvodů. Ostatní země oprávněný zájem podporují více, ale byly upozorněny na nutnost vyvážení zájmů koncových uživatelů a zájmů poskytovatelů. Třetí skupina by ráda sladila text nařízení s GDPR. EMMA a ENPA pokoušejí navázat kontakt na dobu trvání německého předsednictví. Zdá se, že Německo chce začít své předsednictvím zásadním návrhem nového textu e-Privacy.

 

Hospodářská soutěž

Evropský parlament má na plenárním zasedání dne 17. června hlasovat o iniciativní výroční zprávě o hospodářské soutěži . Text zprávy bude doplněn o novou sekci o dopadech Covid-19, o které se bude hlasovat na plenárním zasedání v rámci schválování balíčku pozměňovacích návrhů. Hlasování o iniciativní zprávě o hospodářské soutěži se časově shoduje se zahájením veřejné konzultace Komise a posouzením počátečního dopadu zavedení nového nástroje hospodářské soutěže Komisí.

 

Teroristický obsah

Zdá se, že tento návrh se během protiepidemických opatření dostal do slepé uličky, a to ne proto, že neexistují žádné zájmy o jeho posun vpřed, ale protože vznikly překážky při vyjednávání mezi Radou EU a Parlamentem. EMMA/ENPA má signály, že i Rada EU by byla příznivá k tomu, aby byla v nařízení ustanovena výjimka pro novinářský obsah. Jedinou otázkou je, zda stanovit výjimku z hlediska dosahu normy nebo v definicích. Parlament pokračoval v interních diskusích o tomto návrhu a zpravodajka poslankyně Jakiová (ECR, Polsko) je odhodlána neohrožovat jeho zprávu, což je pro vydavatele nejvýhodnější.

Novinky na národní úrovni

Německý správce autorských práv -  společnost VG Media - se vzdal soudního řízení proti společnosti Google - Společnost VG Media se zdržela dalšího soudního řízení proti společnosti Google za údajné porušení autorských práv vydavatelů tisku zařazením tiskových produktů do svých obsahových nabídek. VG Media očekává, že krajský soud v Berlíně zjistí, že německé právo na ochranu tisku nebude v tomto případě použitelné, a to na základě předchozího rozhodnutí Evropského soudního dvora, které ruší právo německých vydavatelů. VG Media se proto se rozhodla vyhnout dalším právním nákladům.

Řecký ministr žádá o podporu médií - Během konference ministrů kultury a audiovizuálního průmyslu řekl pan Stelios Petsas, náměstek řeckého předsedy vlády odpovědný za sdělovací prostředky a mluvčí vlády, že média jsou pilířem demokracie a pandemie zvýraznila požadavek na spolehlivé informace. Představil dva návrhy: celoevropskou komunikační kampaň o koronaviru, která poskytne finanční podporu médiím a informace občanům, a vytvoření zvláštního pohotovostního fondu pro média, jak žádá EMMA a ENPA. Pan Petsas také předložil obecnější návrhy, jako je zajištění toho, aby velké platformy jednaly v souladu se směrnicí o autorských právech, a návrhy  týkající se podpory programů mediální gramotnosti.

Další

Twitter reaguje na tweety amerického prezidenta Donalda Trumpa: Poprvé přidal Twitter k některým tweetům umístěným Donaldem Trumpem týkajícím se událostí v Kalifornii štítky pro kontrolu faktů, což ten považuje za „velice podvodné “. O několik dní později skryl Twitter další tweety prezidenta USA jako „oslavující násilí“ proti protestům Black Lives Matter. Donald Trump obvinil Twitter ze „zasahování do prezidentských voleb do roku 2020“ a uvedl, že Twitter uzavře, pokud jeho právníci najdou způsob, jak to udělat. Představitelé Evropské komise důrazně podpořili reakci Twitteru. Komisařka Věra Jourová uvedla, že nejde o cenzuru, ale o „označování zavádějících informací, které mohou poškodit veřejnost“.

Označování na Facebooku: Dne 4. června se Facebook rozhodl přidat štítky na facebookové stránky ruských a čínských státních médií. Podle Facebooku by vydavatelé financovaní vládou, kteří jsou ale provozováni nezávisle, by neměli být zahrnuti do označování. Facebook však čelil kritice za nepřidávání varovných štítků ke komentářům Donalda Trumpa, v jejichž případě mnozí lidé argumentovali, že podněcovali násilí proti protestům „Black Lives Matter“. Mark Zuckerberg ve skutečnosti odmítl podniknout podobné kroky jako Twitter, přičemž uvedl, že to není úlohou jeho společnosti být policií, pokud jde o politické výroky.

Spuštění European Digital Media Observatory: Na základě tendru v hodnotě 2,5 milionu EUR zahájilo dne 1. června svou činnost Evropské středisko pro sledování digitálních médií (EDMO) ve Florencii, a to v prvním období do konce roku 2022. EDMO bude podporovat spolupráci mezi ověřovači fakt a výzkumnými pracovníky a podporovat jejich spolupráci s mediálními organizacemi. Platforma bude podporovat mediální gramotnost, budovat povědomí a napomáhat akademické analýze dezinformací propojením evropských ověřovatelů faktů a vytvořením prohledávatelných adresářů. EDMO doplní další iniciativy z akčního plánu proti dezinformacím, jako je systém rychlého varování a dobrovolný Kodex proti dezinformacím, podepsaný všemi hlavními platformami. Web společnosti EDMO můžete navštívit zde.

Následující akce

15. června: Webový seminář CERRE „Zefektivnění přenositelnosti dat pro digitální ekonomiku“

17. - 19. června: Plenární zasedání Evropského parlamentu

18. - 19. června: Zasedání Evropské rady

24. června: Přezkum GDPR (odloženo)

24. června: Webinář s europoslancem Agiusem Salibou, zpravodajem výboru IMCO pro DSA
 

Citát týdne

„Musíme vytvořit evropský přístup se silným demokratickým informačním prostorem; přístup založený na základních právech a dodržování svobody projevu, ale také na našich jasných očekáváních od digitálních hráčů.“

Komisařka Věra Jourová pro EU vs. dezinformace, 10. června 2020

 

Zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update, číslo 24, 12. června 2020