Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Novinářské organizace požadují od EU více peněz pro média

8. 6. 2020

Novinářské organizace požadují od EU více peněz pro média

V důsledku koronavirové krize požádalo několik evropských novinářských organizací o více finančních prostředků z rozpočtu Evropské unie na podporu médií. Ve společném prohlášení ve čtvrtek minulého týdne požadovaly hlavně zvýšení zdrojů pro média ve finančním rámci EU 2021–2027.

„Bez výrazného zvýšení finanční podpory a bez větší priority pro zpravodajská média a žurnalistiku hrozí Evropské unii nesplnění jejích politických závazků v oblasti svobody tisku, právního státu, základních práv (...)“, varovali zástupci novinářů.

Organizace zdůraznily, že nedávný návrh Komise týkající se příštího finančního rámce snížil ve srovnání s roky 2013–2020 rozpočet na program Kreativní Evropa. Novinářské organizace proto podpořily postoj Evropského parlamentu, podle kterého by se rozpočet programu Kreativní Evropa měl oproti návrhu Komise téměř zdvojnásobit. Podle zástupců novinářů by měly být rovněž navýšeny rozpočty programů Spravedlnost a Práva a hodnoty.

Organizace rovněž vyzvaly k větší ochraně svobody tisku a bezpečnosti novinářů. Podporují návrh Evropské komise z roku 2018, podle které by měla být předpokladem pro plné využití prostředků ze strukturálních fondů EU existence standardního evropského právního státu v konkrétní členské zemi. Organizace vyzvaly členské země EU, aby co nejdříve přijaly toto (kontroverzní) nařízení, čímž by mohlo vstoupit v platnost od 1. ledna 2021.

Rezoluci podepsalo 15 novinářských a dalších organizacemi, včetně Reportérů bez hranic, Mezinárodního tiskového institutu (IPI), Asociace evropských novinářů (AEJ), Evropské federace novinářů (EFJ) a Světové asociace novin a vydavatelů zpravodajských médií (WAN-INFRA).

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 5. června 202