Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Výsledky celoevropské prověrky reklamy na webových stránkách - COVID 19

26. 5. 2020

Výsledky celoevropské prověrky reklamy na webových stránkách - COVID 19

Evropská komise ve spolupráci s celoevropskou organizací národních institucí zaměřených na ochranu práv spotřebitelů Consumer Protection Cooperation (CPC) Network a národními organizacemi (v ČR Česká obchodní inspekce) provedla prověrku webových stránek, zda na nich není publikována podvodná reklama se zaměřením na ochranu před COVID-19. Prověrka proběhla v období od 29. 4. do 10. 5. 2020.

Dne 26. 5. 2020 Evropská komise publikovala závěry prověrky, které shrnuje tisková zpráva zde.

Do prověrky se zapojily organizace na ochranu spotřebitelů 27 členských zemí EU.

Zvláštní pozornost byla věnována nabídkám ochranných masek a respirátorů, dezinfekčních gelů, testovacích souprav, jakož i potravin, potravinových doplňků a nepotravinových výrobků s údajnými léčebnými účinky souvisejícími s koronavirem.

V 38 případech orgány ochrany spotřebitelů odhalily řadu pochybných nabídek nebo reklam produktů, které byly v souvislosti s ochranou před koronavirem propagovány zavádějícím způsobem, neboť tvrdily, že produkt byl schopen zabránit infekci nebo ji vyléčit, nebo jej nabízely za nepřiměřeně vysoké ceny.

Do hloubky bylo prozkoumáno 268 webových stránek (61 internetových platforem a 207 internetových obchodů), z nichž 206 bylo určeno k dalšímu vyšetřování možného porušení spotřebitelského práva EU.

  • 88 webových stránek obsahovalo produkty s tvrzeními o údajných léčivých nebo preventivních účincích proti koronaviru;
  • 30 webových stránek obsahovalo nepřesná tvrzení o působení produktů;
  • 24 webových stránek bylo podezřelých z nekalých praktik za účelem získání příliš vysokých cen.

Prověrka také odhalila, že v 39 případech nebyly prodejní cena a jednotková cena zboží zobrazeny jednoznačným, snadno identifikovatelným a jasně čitelným způsobem. Kromě toho orgány ochrany spotřebitelů také zaznamenaly, že spotřebitelům nebyly poskytnuty jasné a úplné informace týkající se inzerenta, jako je totožnost obchodníka (na 58 webových stránkách), adresa provozovny obchodníka (na 62 webových stránkách) nebo kontaktní údaje obchodníka (na 58 webových stránkách).

O šíři problému svědčí fakt, že Google celosvětově zablokoval nebo odstranil více než 80 milionů reklam souvisejících s koronavirem, eBay zablokoval nebo odstranil na svém globálním trhu více než 17 milionů produktových nabídek, které porušují spotřebitelská pravidla EU. Amazon ve srovnání s březnem pozoroval 77 % pokles týdenního počtu nabídek nových produktů tvrdících, že pomáhají proti koronaviru.

Další informace k tomuto tématu lze najít zde.

Evropská komise bude nyní koordinovat spolupráci mezi orgány ochrany spotřebitelů v členských zemích a registry domén, které budou požádány o odstranění škodlivých webových stránek. Komise bude dále pokračovat ve spolupráci a výměně informací se samoregulačními orgány pro reklamu členských zemí s cílem vývoje automatických nástrojů k nalezení klamavých reklam.

Zdroj: zpráva EMMA/ENPA