Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Digitální příjmy vydavatelů ve zpravodajství ve Velké Británii klesly již v roce 2019 - před krizí Covid-19

19. 5. 2020

Digitální příjmy vydavatelů ve zpravodajství ve Velké Británii klesly již v roce 2019 - před krizí Covid-19

Příjmy z digitálního publikování klesly v Británii již v posledním čtvrtletí roku 2019, dříve než došlo k vypuknutí koronaviru v Evropě a USA, což naznačuje, že pandemie jen urychlila nastalý pokles.

Vydavatelské příjmy členů britské profesní asociace Association of Online Publishing poklesly podle indexu příjmů Digital Publishers Revenue Index (DPRI) meziročně za poslední tři měsíce do konce prosince loňského roku o 6,2% na 131,1 mil. GBP.

Zvýšení výnosů z digitálních předplatných (meziročně o 24%) a sponzoringu (o 10%) nedokázalo vyrovnat poklesy v displayové reklamě (o 22%) a v inzerci pracovních míst (o 20%) za čtvrtletí.

Nárůst předplatného byl podle Dana Isona, hlavního partnera pro média ve společnosti Deloitte (která pomohla sestavit zprávu) nejvyšší za rok a půl. Ison zdůraznil, že lidé ve Spojeném království spoléhají na digitální publikování jako na „klíčový zdroj informací“.

Zpráva DPRI je založena na průzkumu 21 britských digitálních vydavatelů, kteří představují 15 vydavatelů B2C a šest vydavatelů B2B, a jsou členy AOP.

Tato nejnovější čísla naznačují, že situace byla vážná dřív, než zasáhla krize Covid-19 a způsobila prudký pokles příjmů z reklamy, což společnosti přimělo k přijetí opatření ke zmírnění dopadu.

Minulý týden Buzzfeed ukončil své zpravodajské operace ve Velké Británii a Austrálii, zatímco Vice, Quartz a The Economist všichni snížili počet zaměstnanců. To se děje navzdory rekordnímu provozu většiny zpravodajských webů, který odpovídá vysoké poptávce po informacích týkajících se Covid-19.

Příjmy B2B rostou, B2C klesají

Vezme-li se rok 2019 jako celek, digitální výnosy se oproti předchozímu roku snížily o 6,3%, což bylo způsobeno 18% poklesem v příjmech z digitální displayové reklamy a 7% poklesem v příjmech z videoreklamy. Příjmy z předplatného však meziročně vzrostly o 16%.

Výnosy u vydavatelů B2B vzrostly v prosinci 2019 o 2,2% na 80,4 mil. britských liber v porovnání s prosincem 2018, což bylo způsobeno zvýšením příjmů ze sponzoringu (27%), příjmů z displayové reklam (6%) a online videa (5%).

Ve stejném období vydavatelé B2C zaznamenali pokles výnosů o 7,9%, protože tržby z displayových reklam klesly o 20% a z videa online o 7%, což převážilo 30% nárůst výnosů z předplatného.

Podle průzkumu mezi členy představenstva AOP provedeného v době, kdy se začaly projevovat důsledky krize Covid-19, se podíl důvěry ve finanční vyhlídky digitálního publikování snížil o 80% oproti předchozímu čtvrtletí, což odráží nejistotu napříč odvětvím.

Podobně se podíl jistoty o finančních perspektivách digitálního podnikání jejich organizací snížil o 93%.

Priority členů představenstva AOP se také posunuly, když vypukl Covid-19. Nejvyšší prioritou je růst výnosů z reklamy.

„Výnosy z předplatného budou mít větší důležitost“

Výkonný ředitel AOP Richard Reeves uvedl: „Nejnovější zjištění DRPI naznačují náročné časy, které čekají vydavatelský průmysl ve Velké Británii. Ty se ještě více prohloubí působením Covid-19.

Plány vydavatelů v roce 2019 zdály být zaměřené především na diverzifikaci zdrojů příjmů v roce 2020, ale obtížné 4. čtvrtletí 2019 a současné ještě těžší časy naznačují, že tyto záměry bude zredukovány, protože vydavatelé se zaměří hlavně na své základní služby.

Zatímco digitální vydavatelé zaznamenali během globální pandemie velké počty návštěvníků, nebylo to spojeno s příjmy z reklamy, a proto očekáváme, že vydavatelé budou klást větší důraz na alternativní zdroje příjmů, jako je elektronický obchod, aby kompenzovaly tento vývoj.

Spolupráce byla vždy klíčem k řešení problémů odvětví a v obtížných dobách často nacházíme skutečné inovace. Se stávajícím otřesem by se digitální publikování mohlo v příštích 12 měsících změnit k lepšímu.“

Pan Ison z Daloittu uvedl: „Protože domácnosti a podnikatelé zůstávají opatrní při utrácení během pandemie Covid-19, bude komunikování hodnoty předplatného zásadní pro zajištění růstu příjmů v příštím roce.

Z dlouhodobějšího hlediska nabývají příjmy z předplatného na důležitosti jako pevný základ pro vydavatele, kteří chtějí diverzifikovat své obchodní modely.“

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 20. května 2020