Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | IAB Austria podněcuje diskusi o podpoře pro digitální média

19. 5. 2020

IAB Austria podněcuje diskusi o podpoře pro digitální média

IAB Rakousko navrhuje reorganizaci mediální podpory také pro digitální média. Kvalitní digitální obsah by tak měl být propagován více než dříve.

Rakouská digitální média se ukázala být páteří poskytování informací, když byla zavedena opatření proti pandemii COVID-19. Přístup na mnoho rakouských portálech provozovaných vydavateli vzrostl o 300 až 400 procent.

„Rakouské portály provázely uživatele tímto náročným období poskytováním ověřeného obsahu a kvalitní žurnalistikou a prokázaly svůj význam jako spolehlivého zdroje informací. Sociální sítě byly kvůli šíření fake news vícekrát kritizovány ze strany OSN, Evropské komise, Spojených států a rakouské federální vlády“, uvádí se ve zprávě IAB Rakousko.

Podpůrná opatření rakouské federální vlády jsou výhodná především pro tisková média, digitální média se sotva berou v úvahu, ačkoli se jejich použití vyvíjelo diametrálně jinak. V krizové situaci se digitální média ukázala jako optimální kanál pracující s vysokými redakčními standardy pro hromadné šíření informací díky své bezplatné dostupnosti a přístupnosti na všech zařízeních.

„Posledních několik měsíců zásadně změnilo využití médií. Bude to mít trvalý efekt. Inteligentní podpora médií by měla vzít v úvahu nové chování při užívání médií jako příležitost k propagaci kvalitního digitálního obsahu, a tím k rozšíření médií a digitální distribuce, “doporučuje Markus Fallenböck, člen představenstva a vedoucí pracovní skupiny pro PR v IAB Rakousko.

Zatímco, podle IAB dostávají soukromí provozovatelé vysílání ročně přibližně 20 milionů EUR, „fond pro digitalizaci je dotován částkou blížící se jen 500 000 EUR. Nekomerční vysílání může dále využít další 3 miliony EUR. Tisková média získávají z veřejného sektoru více než 9 milionů EUR. "

IAB Rakousko doporučuje dobře promyšlený systém podpory

Po „praktického ověření“ například IAB Rakousko doporučuje, aby financování digitálních médií bylo zásadně přehodnoceno a náležitě dotováno. Jako rozhodující kritéria by se měly používat zejména inovační úroveň a žurnalistická kvalita, aby bylo možné víc investovat do budoucnosti digitálního publikování. Jako pozitivní příklad uvádí experti IAB Rakousko projekt Wiener Medieninitiative. Poskytuje 7,5 milionu EUR na základě posouzení expertní komisí a na transparentně měřitelných kritérií a takto podporuje například školení a další vzdělávání či hradí náklady na konzultace a cestovní výdaje.

„Na základě stávajícího potvrzení výkonnosti digitálních médií je nyní vhodný čas na společný vývoj dlouhodobých strategií a na základě současných základů. Další kroky zaměřené na budoucnost posílí rakouský trh v mezinárodní konkurenci a upevní jeho postavení jako hlavní hybné síly inovací,“ uvedla Cosima Serbanová, viceprezidentka rakouského IAB.

Zahajte nový dialog

Užitečná pomocná opatření pro rakouskou digitální ekonomiku nemají mít jen monetární podobu. „Na regulační úrovni může rakouská federální vláda stanovit směr pro lepší rámcové podmínky, za nichž se digitální ekonomika může rozvíjet rychleji,“ požaduje IAB v tiskové zprávě. První možností výrazného zlepšení je přehodnocení obecného nařízení EU o ochraně údajů (GDPR). Nařízení o e-Privacy, o kterém se v současnosti jedná, obsahuje i nadále obrovská omezení pro celé digitální odvětví. Jeho početné rozpory se stávajícím GDPR by vedly k další nejistotě a stažení peněz z reklamy na rakouském trhu.

„S návratem k „nové normálnosti “bychom chtěli společně znovu vyzvat ke konstruktivnímu dialogu o utváření rakouských médií a digitální budoucnosti,“ říká Fallenböck směrem k rakouské vládě.

Po úspěšném a plodném jednání s rakouskou federální vládou o obecném nařízení EU o ochraně osobních údajů a nařízení o e-Privacy se chce IAB Rakousko jako největší zájmová skupina v oblasti digitální ekonomiky nabídnout jako konstruktivní partner pro dialog o koncepci financování nových digitálních médií. Díky svému širokému okruhu odborných znalostí z rozsáhlých oblastí digitální ekonomiky by se IAB Rakousko chtělo více zapojit jako sparring partner do tematické diskuse, aby mohlo spolupracovat na vytvoření optimálních rámcových podmínkách pro danou oblast.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 19. května 2020