Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Výstava Labyrint informací a ráj tisku pokračuje

1. 6. 2020

Výstava Labyrint informací a ráj tisku pokračuje

Dne 11. 5. 2020 byly po téměř dvouměsíční přestávce znovu otevřeny v České republice galerie a muzea. To se týká i Národního muzea v Praze, kde probíhala od října minulého roku výstava k 300. výročí vydání prvního českého periodika Labyrint informací a ráj tisku pořádaná Národním muzeem ve spolupráci s Unií vydavatelů. 

Výstava měla původně končit 31. 1. 2020, ale organizátoři se dohodli na jejím prodloužení do 30. 4. 2020, protože o ni byl ze strany návštěvníků muzea velký zájem.

Z důvodu protiepidemických opatření došlo v březnu 2020 k uzavření prostor Národního muzea a výstava se proto přesunula do online prostředí na internet.

Nyní dochází o znovuotevření výstavních prostor Národního muzea k dalšímu prodloužení výstavy, která bude návštěvníkům přístupná nejméně do 15. 6. 2020.

Zájemcům se naskýtá možnost znovu se tak říkajíc na vlastní dotek seznámit se zajímavými vystavovanými exponáty, které ilustrují třísetletou historii českého tisku a připomínají významné české novinářské a vydavatelské osobnosti. Bohužel se mohou z důvodu platných hygienických opatření jen omezeně seznámit s částí věnovanou současnému tiskovému trhu v ČR.

Předností výstavy je, že představuje vývoj českého tisku v širším kontextu společenských událostí i technologického vývoje. Návštěvníci se tak mohou seznámit s tím, jak se český tisk na jedné straně vyrovnával s historickými událostmi a jejich v řadě případů negativními dopady. Na druhé straně je vidět, jak tisk ovlivňoval společenský vývoj vytvářením názorů a postojů našich občanů. V dlouhé historické linii uplynulých 300 let je zřejmé, že tisk v tomto smyslu působil převážně pozitivně a podporoval demokratickou a pokrokovou společenskou orientaci občanů.

Zajímavé je i setkání s technologickým vývojem, které ukazuje proměnu tisku z podoby blízké svému předchůdci, kterým byl knihtisk v současné kreativní, barevné a přitažlivé médium využívající všech možností současných technologií.

Výstava seznamuje i s vývojem novinářské práce a ukazuje jak některé finesy redakční práce, dnes běžně zvládané prostřednictvím počítačů, byly prováděny v dobách, kdy pracovním prostředkem novinářů bylo jen pero, papír a nanejvýš psací stroj.

Společenský význam tisku je na výstavě akcentován také poukazem na úlohu profesionálního tisku, jehož obsahová příprava je spojena s odpovědností autorů a redakčními postupy zaručujícími spolehlivost publikovaných informací, při odhalování a vyvracení různých dezinformací. 

Výstava je přístupná v Historické budově Národního muzea.

Informace o možnostech návštěvy výstavy najdete zde

Pro ty, kteří nenajdou čas výstavu v Národním muzeu navštívit, je stále přístupná videoverze prohlídky zde.

zdroj: vlastní zpráva