Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Novinky v evropské legislativě

11. 5. 2020

Novinky v evropské legislativě

Austrálie: Megaplatformy mají sdílet výnosy s mediálními společnostmi

Australská vláda požádala tamní Komisi pro hospodářskou soutěž a ochranu spotřebitelů o vypracování kodexu obsahujícího povinná ustanovení, která upraví vztah mezi společnostmi provozujícími zpravodajská média a digitálními platformami. Kodex bude zahrnovat definice zpravodajského obsahu, jehož se týká, a bude se vztahovat na velké platformy jako Google a Facebook, jakož i na jejich služby, například Instagram a Twitter. Kodex popíše způsob, jakým budou zpravodajská média odměňována za používání jejich obsahu, uloží platformám povinnost sdílet data se společnostmi zpravodajských médií a informovat je předem o změnách algoritmů, které by ovlivnily hodnocení ovlivňující pořadí. Kodex bude také požadovat, aby platformy upřednostňovaly ve výsledcích vyhledávání na stránkách původní zdroj zpráv. Zajímavé je, že kodex bude zahrnovat sankce a závazné mechanismy řešení sporů. Opatření přichází jako reakce na pokles reklamy způsobený Covidem-19. Návrh dokumentu bude dokončen do konce července s cílem rychle schválit konečný text. Tisková zpráva EMMA/ENPa k této události je zde.

Zpráva výboru JURI o Digital Services Actu

Dne 22. dubna německý zpravodaj Tiemo Wölken (S&D) zveřejnil svou vlastní nezávislou iniciativní zprávu o návrhu Digital Services Actu (DSA) určenou pro Výbor pro právní záležitosti (JURI). Návrh se zaměřuje na „přizpůsobení pravidel obchodních a občanských zákonů pro komerční subjekty působící online“. Tato zpráva byla projednána na schůzi výboru dne 7. května 2020. JURI sdílí názor, že „některé podniky (...) mají díky silným síťovým efektům založeným na disponování daty dominantní postavení na trhu, což ostatním hráčům stále více komplikuje konkurenci“. Zpráva se opírá především o smluvní práva a požaduje zavedení závazných procesních standardů pro „systém oznámení a jednání“ a nezávislý mechanismus pro řešení sporů. EMMA a ENPA vyjádřily znepokojení nad silným negativním postojem této zprávy vůči cílené reklamě zaměřené a sběru dat pro reklamní účely a upozornily na škodlivý dopad tohoto ustanovení na financování odvětví tisku, které se při financování výroby svého online novinářského obsahu silně spoléhá na cílenou reklamu.

Zpráva o DSA Výboru pro občanské svobody

Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE) vydal svůj návrh iniciativní zprávy o DSA. Návrh zprávy se více zaměřuje na otázky základních práv v balíčku DSA. Návrh zdůrazňuje, že je důležité neprodleně odstraňovat nezákonný obsah. Zmiňuje se však také o škodlivém obsahu, i když se omezuje na nezbytně nutné. LIBE zpochybňuje dobrovolné kodexy jednání, doporučuje formální přezkumy stahování a varuje před automatickými nástroji filtrování a obecným monitorováním. Návrh požaduje lepší spolupráci mezi poskytovateli služeb a vnitrostátními orgány, protože online komunikace je přeshraniční, což způsobuje, že obsah může být v některém členském státě nezákonný a v jiném legální. Proto navrhuje dohled EU a co nejširší možnou harmonizaci. LIBE podporuje omezenou odpovědnost a zásadu země původu, přesto požaduje, aby platformy, které hostují nebo moderují obsah, nesly určitou přiměřenou odpovědnost. Hlasování je naplánováno na polovinu července. EMMA a ENPA se snaží vytvořit si přehled o zprávách všech výborů.

Návrh závěrů Rady EU k DSA

Protože pracovní skupina pro telekomunikace TELE pozastavila jednání o návrhu e-Privacy, zástupci členských států právě připravují závěry Rady EU týkající se sdělení Komise o Utváření digitální budoucnosti Evropy. Rada „vyjádřila znepokojení nad tím, že některé velmi velké společnosti provozující platformy disponující rozsáhlými aktivy, včetně velkého množství dat, v digitální ekonomice stále více vystupují jako strážci přístupu a tvůrci pravidel, což omezuje schopnost nových inovátorů úspěšně vstoupit na trh a omezuje tudíž možnost volby pro spotřebitele “. Tento postoj dává Evropské komisi významný signál pro to, že Rada by podpořila provedení regulačního zásahu, jehož cílem by bylo zabránit systematickému zneužívání postavení velkými platformami.

Ekologické označování pneumatik

Dne 28. dubna Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE) hlasoval ve druhém čtení o postoji Rady EU k nařízení o označování pneumatik. Text prošel 71 hlasy pro, 0 proti, přičemž 5 členů se zdrželo hlasování. Dalším krokem bude hlasování na plenárním zasedání. Při mnoha příležitostech EMMA/ENPA prosazovala názory vydavatelů na důsledky reklamních omezení v tisku a bude v tom pokračovat před posledním hlasováním o označování pneumatik a také nadcházející revizi energetického označování větracích jednotek pro obydlí.

Teroristický obsah

Navzdory požadavkům zpravodaje Patryka Jakiho (ECR, PL), diskuse o návrhu týkajícím se teroristického obsahu nebyla Výborem LIBE považována za prioritu, a proto bude pokračovat až po skončení koronavirové krize, kdy budou zástupci institucí EU schopni se znovu osobně setkat. Zpravodaj zdůraznil, že vzhledem k tomu, že úsilí EU je zaměřeno na boj proti Covid-19, vzniká úrodná půda pro teroristické skupiny, které to považují za moment oslabení. Otevřené problémy se týkají zejména žádostí o odstranění daného obsahu, přeshraniční spolupráce a nasazení filtrů. Od začátku třístranných rozhovorů nebyl v tomto zásadním ohledu dosažen žádný velký pokrok.

Zajímavosti z legislativy v členských zemích EU

Některé státy EU vylučují společnosti registrované v daňových rájích z úlevových režimů Covid-19

Dne 20. dubna bylo Dánsko první zemí EU, která vyloučila společnosti registrované v daňových rájích ze způsobilosti k využití úlevových režimů proti krizi Covid-19. Polsko připojilo stejnou podmínku ke svým vlastním programům záchranných opatření, jimiž zpřístupnilo 25 miliard zlotých velkým firmám, které platí daně v Polsku a ne jinde. Po tomto vývoji francouzský ministr financí uvedl: „Pokud má společnost své daňové sídlo v daňovém ráji, chci s velkým důrazem říci, že nebude moci těžit ze státní finanční podpory“.

Bulharsko a Polsko ve Světovém indexu svobody tisku – Nové vydání Světového indexu svobody tisku 2020, které bylo uvedeno dne 21. dubna, znamenalo předehru Světového dne svobody tisku. Zpráva, kterou každoročně zveřejňují Reportéři bez hranic, označuje Evropu za nejbezpečnější oblast pro novináře. Země EU jsou z hlediska svobody tisku většinou hodnoceny jako „dobré“ nebo „docela dobré“. Pořadí Bulharska a v poslední době také Polska a Maďarska je však důvodem k obavám: vzhledem k tomu, že Bulharsko je na 111 pozici ze 179. Je to jediný členský stát EU, kde podmínky pro novináře jsou označeny jako nevhodné.

Další novinky

Dopis poslanců Evropského parlamentu na podporu odvětví médií a tisku - Dne 21. dubna zaslalo předsedům všech institucí EU svůj otevřený dopis více než 40 poslanců Evropského parlamentu. Žádají Komisi, aby zřídila záchranný fond na podporu odvětví médií a tisku. Rovněž vybízejí vlády členských států, aby poskytovaly přímou a nepřímou podporu sdělovacím prostředkům a tisku, které během pandemie sehráli zásadní roli. Parlament se obává zhoršující se finanční situace v těchto odvětvích, což by mohlo znamenat, že zpravodajské organizace již nebudou schopny poskytovat jasné a věcné informace a čelit dezinformacím o pandemii Covid-19.

Citát týdne

„Jsme v rozhodující době pro svobodu tisku a demokracii. Novináři jsou v první linii a vykonávají zásadní práci, ještě více během krize COVID-19, ale čelí zvýšenému tlaku a hrozbám. Všichni musíme být ostražití a prosazovat svobodu tisku. “

Komisařka Věra Jourová, 21. dubna, při příležitosti představení World Press Freedom Index 2020

Zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update, vydání č. 22, 11. května 2020