Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Nouzová pomoc pro vydavatele a média ve Švýcarsku. Co vydavatelům dodá trochu vzduchu k nadechnutí.

6. 5. 2020

Nouzová pomoc pro vydavatele a média ve Švýcarsku. Co vydavatelům dodá trochu vzduchu k nadechnutí.

Švýcarský spolkový parlament řekl ano pro nouzovou pomoc mediím k překonání koronavirové krize. Jak budou peníze nyní rozdělovány? Andreas Häuptli, ředitel Verband Schweizer Medien, odpovídá na naléhavé otázky, které s tím souvisí.

Pane Häuptli, Národní rada (parlament) schválila okamžitou pomoc. Co znamená toto rozhodnutí pro švýcarské vydavatele?

Tato podpora poskytuje zejména malým vydavatelům trochu vzduchu k nadechnutí. Zejména regionální noviny v době karantény ztratily až 80 procent objemu reklamy.

Jedním z několika opatření je zrušení poštovního poplatku za dodávku místních a regionálních novin i snížení tarifu pro ostatní noviny. To představuje 35 milionů, o nichž hovořil parlament, pro švýcarskou poštu?

Základem a předpokladem pro tuto okamžitou pomoc byl stávající právní řád. Ten funguje na principu zavedeného nepřímého financování tisku, které je upraveno v zákoně o poštovních službách. Pošta na jeho základě dostává státní peníze a vydavatelům poskytuje buď bezplatné doručení, nebo doručení se sníženou sazbou.

Mohou z této slevy těžit také časopisy a další periodika nebo týdeníky?

Platí podmínky pro přístup vyplývající z poštovního zákona a poštovního řádu. Definují kritéria pro denní a týdenní noviny na předplatné. To je důvod, proč týdenní noviny již takto mají nárok na financování.

Předpokladem získání slevy na doručení je, že vydavatelé nevyplatí dividendy za běžný rok. V důsledku obrovského poklesu reklamy nelze v roce 2020 očekávat žádné dividendy. Proč je tato doložka nezbytná, respektive: Kde bude platit?

Souvisí s debatou o federální nouzové pomoci se zaručenými půjčkami a poskytnutím možnosti kurzarbeitu a byla zavedena dvěma komisemi KVF v souvislosti s těmito opatřeními pro nouzovou pomoc.

Otázka kurzarbeitu: Jak silně tento nástroj využily mediální společnosti?

Jedním z důvodů, proč byla poskytnuta nouzová pomoc, je omezená možnost použití kurzarbeitu v redakcích a vydavatelstvích novin. V této době uživatelé obsahu očekávají téměř nepřetržitou službu v souvislosti s událostmi kolem koronavirové krize. Tištěné předplatitelské deníky musí být vyráběny a distribuovány. Kurzarbeit je proto možností pouze pro oblasti, které nemají nic společného s průběžnými celodenními činnostmi. Nemáme přehled o tom, kteří vydavatelé se zaregistrovali do které oblasti kurzarbeitu.

Andreas Häuptli odpověděl na uvedené otázky písemnou formou.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 6. května 2020