Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Celoevropské mapování nekalé inzerce na produkty a služby týkající se COVID-19

30. 4. 2020

Celoevropské mapování nekalé inzerce na produkty a služby týkající se COVID-19

Jak jsme byli informování evropskými vydavatelskými asociacemi EMMA a ENPA, uskuteční národní kontrolní orgány zabývající se ochranou spotřebitelů v jednotlivých členských zemích průzkum online inzerce zaměřené na zboží a služby pomáhající v rámci epidemie COVID-19. Cílem je odhalit nekalé a nelegální reklamy, které by mohly poškozovat spotřebitele. Průzkum se bude týkat jak reklam publikovaných na platformách, tak i těch, které jsou dostupné na webových stránkách vydavatelů a proběhne v období od 30. 4. do 10. 5. 2020.

Více informací o této akci je k dispozici zde.

Touto otázkou se již v České republice zabývá Česká obchodní inspekce, jak vyplývá z jejího sdělení ze 13. března 2020. Aktuálně známých rizikových webů je už 750. Spotřebitelé jejich přehled najdou na www.coi.cz/rizikove

Vydavatelé, kteří se chtějí profilovat vůči svým čtenářům jako “branded content / značkový obsah”, včetně zobrazované reklamy, by se tedy v rámci této iniciativy měli zaměřit na to, zda podobnou online reklamní kampaň ve formě podvodných reklamních bannerů nezobrazují, což je ale v případě RTB systémů dosti komplikovaný úkol. Takové zmapování však bude předmětem současné iniciativy od CPC network (Consumer Protection Authorities) iniciované Evropskou komisí.

 

Zdroj: Vlastní zpráva