Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Světový den svobody tisku je třeba stále připomínat

30. 4. 2020

Světový den svobody tisku je třeba stále připomínat

Na 3. května připadá každým rokem Světový den svobody tisku, významný den vyhlášený Organizací spojených národů. Světový den svobody tisku připomíná potřebu trvalého boje za svobodu a nezávislost médií a žurnalistiky od nátlaku ze stran států, zejména autoritativních režimů a diktatur i působení různých nátlakových a zájmových skupin. Důležité je také upozornit na odkaz novinářů, kteří při své práci položili život. V roce 2019 to bylo celkem 47 žurnalistů a od začátku letošního roku dalších 17. U příležitosti tohoto významného dne také světová veřejnost apeluje na ukončení věznění nebo jiného pronásledování novinářů, které se v současné době týká stovek mediálních profesionálů na celém světě.

Letos připadá 3. květen do období, kdy je jeho význam ještě větší, než jindy. Probíhající světová pandemie koronaviru Covid-19 ukazuje význam svobodného, nezávislého, profesionálního a důvěryhodného tisku pro informování obyvatel v těžkých podmínkách i za normální situace. Řada výzkumů potvrzuje, že lidé nejvíce důvěřují právě informacím, které se jim dostávají prostřednictvím tiskových profesionálně tvořených médií. Tyto informace jim pomáhají nejen v tom, aby se ve složité situaci orientovali, ale také je vedou k odpovědnému a správnému chování za situace, která výrazně zasáhla do jejich životních podmínek.

Celý text tiskové zprávy Unie vydavatelů vydané 30. 4. 2020 k nadcházejícímu Světovému dni svobody tisku 2020 najdete zde.