Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Pandemie koronaviru: noviny poskytují orientaci

28. 4. 2020

Pandemie koronaviru: noviny poskytují orientaci

Dobré známky pro zpravodajské tituly a deníky: Průzkum čtenářů ukazuje, že noviny jsou nejdůležitějším prostředkem pro získávání informací o domácí situaci a jsou důležitým průvodcem pro 86 procent svých čtenářů současným stavem.

Potřeba informací je v koronavirové krizi obrovská. To se týká zejména zpráv o situaci v místě bydliště. Zde mají místní a regionální noviny zásadní význam. Žádné jiné médium nenaplňuje potřebu strukturování a poskytování zpráv o současné koronavirové krizi tak dobře jako denní tisk. To ukazují výsledky průzkumu provedeného německou novinovou marketingovou společností (ZMG) pro Německý svaz vydavatelů digitálních médií a vydavatelů novin (BDZV) mezi více než 4 000 čtenáři regionálních deníků v období od 21. do 28. března 2020 na celém území Německa.

Podle výsledků výzkumu se 84 procent čtenářů deníků v současnosti cítí být dobře nebo velmi dobře informováno o situaci díky titulů regionálních novin. Za jejich koronavirové zpravodajství dávají novinám dobré známky. Cení si především úlohy, kterou hrají při třídění informací: pro 86 procent jsou deníky důležitým průvodcem v současné nouzové situaci.

Z pohledu čtenářů je zpravodajství novin zvláště spolehlivé (96 procent) a aktuální (91 procent), nabízí srozumitelné základní znalosti (92 procent), dostatečně informuje z každodenního života postižených a zdravotnického systému (93 procent), jasně třídí záplavu informací (89 procent) a pomáhá se získáváním konkrétních každodenních doporučení (85 procent).

V centru pozornosti: místo bydliště

Noviny jsou zvláště nepřekonatelné, pokud jde o informace o situaci v bezprostředním životním prostoru respondentů: 92 procent čtenářů novin má velký zájem o informace o situaci v místě svého bydliště (o situace v Německu 86 procent, v Evropě 65 procent, v celém světově 50 procent). Nejlépe vyhovují této potřebě deníky: pro 92 procent čtenářů mají největší význam lokální deníky (televize nebo rádio jen pro 72 procent, speciální televizní programy dokonce jen pro 48 procent). V tomto rámci jsou pro 82 procent čtenářů novinové zprávy nejdůležitějším zdrojem informací o Covid-19. 79 procent denně získává prostřednictvím obsahu novin aktuální informace denně.

Noviny také vedou v hodnocení, pokud jde o to, které médium zachází s tématem koronaviru a jeho důsledky nejkomplexněji (noviny 82 procent, televize a rádio 76 procent, speciální televizní programy 71 procent, oficiální internetové stránky, jako je Federální centrum pro výchovu ke zdraví 38 procent, časopisy 12 procent). V případě protichůdných prohlášení 80% čtenářů s největší pravděpodobností důvěřuje svým novinám.

Studie ZMG dokumentuje, že mnoho čtenářů velmi oceňuje současné úsilí svých deníků prostřednictvím velkého počtu individuálních prohlášení vyslovených účastníky výzkumu. Vyjadřují tak díky všem zaměstnancům novin za jejich „nadstandardní úsilí“ a za „vynikající práci za obtížných podmínek“. Děkuji také zaměstnancům distribuce a doručovatelům.

Metodika: Studie společnosti ZMG vychází z online průzkumu 4090 dospělých čtenářů různých regionálních předplatitelských titulů novin, pro jejichž dotazování ZMG používá nástroj Media OPAL. Průzkum se uskutečnil mezi 21. a 28. březnem 2020 a odpovídá rozsahu čtenářských obcí jednotlivých titulů podle aktuálních výsledků one currency výzkumu čtenosti Media Analyse 2019.

Stáhněte si výsledky studie

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 27. dubna 2020