Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Jak jsou noviny silné na Twitteru

27. 4. 2020

Jak jsou noviny silné na Twitteru

V případě tématu koronaviru jsou deníky na Twitteru jedním z nejrozšířenějších zdrojů zpráv.

Noviny také hrají ústřední roli na platformách sociálních médií, pokud jde o informace o současné krizové situaci. To se nyní ukázalo analýzou dat z průzkumu pořádaného německou novinovou marketingovou společností ZMG. Od 10. do 21. dubna 2020 bylo vyhodnoceno celkem 470 720 tweetů v německém jazyce zveřejněných na Twitteru 115 063 uživateli na hashtazích #Corona a # Covid19.

Uživatelé Twitteru umístili do 19 procent těchto tweetů odkaz. Vyhodnocení toho, na které domény a zpravodajské weby uživatelé odkazují, ukazuje silné postavení novin. Podle platforem sociálních médií (např. Twitter, YouTube, Instagram) jsou deníky zdaleka nejčastěji odkazovanými zpravodajskými zdroji na téma koronaviru. Během období šetření na webové stránky nebo zprávy z denního tisku odkazovalo přibližně 10 400 tweetů. Celkem 4 580 odkazů směřovalo na televizní obsahy (včetně veřejnoprávního vysílání) a 3 131 na časopisy.

Také mezi 10 nejlinkovanějšími zpravodajskými webovými stránkami na klíčová slova korona a Covid 19 uvedenými v Tagesschau jsou také velmi dobře zastoupeny domény FAZ, Welt, Zeit, Tagesspiegel a Bild.

Další studie ZMG ukazuje, že noviny jsou také důležitým zdrojem vstupů na sociálních médiích. Podle ní 64 procent uživatelů sociálních médií a dokonce 72 procent ve věkové skupině do 30 let v sociálních sítích, messengerech nebo blozích uvádí, že již bylo informováno z novinových zpráv o koronaviru. Zejména v současné nouzové situaci se všechny věkové a populační skupiny spoléhají zejména na důvěryhodné zdroje, jako jsou deníky.

zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 27. dubna 2020