Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Žurnalistika v době pandemie. Jak psát o COVID-19 nyní I v budoucnu

27. 4. 2020

Žurnalistika v době pandemie. Jak psát o COVID-19 nyní I v budoucnu

Agentura Spojených národů pro vzdělávání, vědu a kulturu (UNESCO) a Světová zdravotnická organizace (WHO) zahájily nový masivní otevřený online kurz (MOOC) „Žurnalistika v době pandemie: Jak psát o COVID-19 nyní i v budoucnu“, pořádaný Knight Center for Journalism in the Americas na University of Texas v Austinu.

Kurs, který získal podporu od Knight Foundation a Rozvojového programu OSN (UNDP), je čtyřtýdenní online vzdělávací program, jehož cílem je poskytovat novinářům potřebné znalosti a nástroje k informování o zdravotní krizi COVID-19 a sociálních, finančních a politických důsledcích, které z toho plynou. Kurs bude k dispozici současně v angličtině, španělštině, portugalštině a francouzštině.

„Pro řešení této bezprecedentní celosvětové zdravotní krize je nanejvýš důležitá robustní a živá žurnalistika,“ řekl Moez Chakchouk, zástupce generálního ředitele UNESCO pro komunikaci a informace. „Novináři mají zásadní význam proto, aby byli občané dobře informováni o ověřených skutečnostech týkajících stavu nouze, hrají klíčovou úlohu v boji proti dezinformacím a fámám, a působí na veřejné orgány, aby byly odpovědné za vypracovávání řešení současné pandemie. Společné partnerství při koncipování a realizaci tohoto kursu přichází v kritickém okamžiku, a tím podporuje speciální diskusi s novináři o ústředních prvcích, které jsou nutné k bezpečnému podávání zpráv o COVID-19,“ dodal Chakchouk.

Online kurz, rozdělený do čtyř týdenních modulů, bude zahrnovat zejména historii pandemií a katastrof v historii a způsoby, jakými vlády reagovaly na jejich vypuknutí. Rovněž prozkoumá vývoj pandemie v roce 2020 a základní význam podpory svobody projevu, jakož i odhalování a potírání dezinformací fám o pandemii. Závěrečný modul se zaměří na úhly podáván informací s cílem posunu vpřed. Bude se zabývat důležitosti péče o novináře v procesu informování z ohniska. Každý modul obsahuje řadu videí, prezentace v Power Pointu, čtení, kvízy a diskusní fóra zabývající se konkrétními aspekty daného kurzu. Kurz ve španělské, portugalské a francouzské verzi bude vyučován špičkovými instruktory.

"Toto téma je tak velké: Zahrnuje nejen epidemiologii a klinickou péči a biomedicínský výzkum, ale politiku, finance a obchod a mnoho dalších témat," uvedla oceněná vědecká novinářka Maryn McKennová, která bude vedoucí instruktorkou kursu: „Jsem vědecká novinářka, která strávila svou kariéru psaním o epidemiích. Přesto se musím každý den učit nové věci - a myslím, že mnoho dalších novinářů bude ve stejné pozici.“

V době krize, jako je současná epidemie Covid-19, je ještě důležitější, aby veřejnost měla přístup ke spolehlivým a včasným informacím, a novináři musí hrát klíčovou roli při prosazování práv na svobodu projevu, včetně svobody tisku a přístup k veřejným informacím musí být realitou pro všechny občany. Online kurz „Žurnalistika v době pandemie“ poskytne novinářům z celého světa další nástroje, materiály a přístup k odborníkům, kteří nabízejí kvalitní informace o současné krizi a jejích krizových následcích. Kurs přispěje k vytvoření sítě mediálních profesionálů a komunit, které budou sdílet nápady a informace o nejlepším způsobu, jak informovat z ohniska a bojovat proti dezinformacím.

Registrace do kursu je otevřena od 23. dubna 2020 a školení bude oficiálně zahájeno 4. května 2020 v návaznosti na konání Světového dne svobody tisku.

„Toto je jedna z hlavních akcí, kterou UNESCO připravuje se svými partnery na oslavu svobodného, nezávislého a pluralitního tisku. Zdůrazňuje tím, jak je žurnalistika klíčovou pro naše společnosti, zejména v dobách, jako jsou ty současné,“ uzavřel pan Chakchouk.

Překonání pandemie COVID-19 vyžaduje společné úsilí všech jednotlivců a bude vyžadovat, abychom se spoléhali na vědu, vzdělání a ověřená fakta. Zaregistrujte se do kurzu co nejdříve!

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 27. dubna 2020