Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Evropští vydavatelé tisku si připomněli Světový den duševního vlastnictví

27. 4. 2020

Evropští vydavatelé tisku si připomněli Světový den duševního vlastnictví

Tisková zpráva EMMA/ENPA

 

V Bruselu dne 26. dubna 2020

Práva duševního vlastnictví, autorská práva a odvozená práva vydavatelů a producentů jsou úhelným kamenem naší evropské demokracie, rozmanitosti médií a evropské kultury.

Pandemie koronaviru ještě více prokázala, že noviny a časopisy jsou nejdůvěryhodnější média, a proto se Evropané spoléhají na nabídky obsahu od vydavatelů, pokud jde o získávání kvalitních informací i zábavu. Jejich digitální zásah dosáhl historicky nejvyšší úrovně. Práva duševního vlastnictví jsou nezbytná pro zajištění ekonomické udržitelnosti tohoto důležitého odvětví.

Evropská unie učinila historický krok tím, že přijala odvozené právo vydavatelů v rámci směrnice o autorských právech na jednotném digitálním trhu. Toto základní opatření získalo odezvu po celém světě. Silné a efektivní autorské právo pro vydavatele tisku je zásadní pro budoucnost svobodného, zdravého a nezávislého sektoru tisku, spravedlivého digitálního ekosystému a na kvalitní obsah bohatého internetu.

Proto při příležitosti Světového dne duševního vlastnictví EMMA a ENPA společně se svými členy, vydavateli novin a časopisů v celé Evropě vyzývají členské státy EU, aby bez zbytečných odkladů transponovaly a zavedly odvozené autorské právo pro vydavatele tisku.

Rychlá implementace silného práva vydavatelů je nezbytným předpokladem pro rovné podmínky na digitálním trhu a je nezbytným prvním krokem v boji proti systematickému zneužívání dominantního tržního postavení megaplatforem ve vztahu k evropským vydavatelům tisku

Ilias Konteas, výkonný ředitel EMMA a ENPA, uvedl: „Vydavatelé evropského tisku byli během vyjednávání o směrnici o autorských právech jednotní a a zůstávají tak i během jejího zavádění. Autorské právo je klíčové pro žurnalistiku, pro vydavatelskou činnost, pro ochranu a podporu naší evropské identity, která je jádrem naší demokracie. Evropský tisk potřebuje více než kdy jindy rychlé vymáhání práva vydavatelů k vytvoření spravedlivějšího a bohatšího digitálního ekosystému.“

Kontakt: Ilias Konteas, výkonný ředitel EMMA-ENPA, Ilias.Konteas@enpa.eu

 

Zdroj: www.magazinemedia.eu, www.enpa.eu