Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Novinky z evropské legislativy

20. 4. 2020

Novinky z evropské legislativy

Videokonference s komisařem Thierry Bretonem

Dne 17. dubna se Xavier Bouckaert, prezident EMMA, Carlo Perrone, prezident ENPA a Pierre Louette, generální ředitel Les Echos / Le Parisien, zúčastnili videokonference s eurokomisařem Thierry Bretonem. Na toto virtuální jednání byli pozváni také předsedové jiných vydavatelských a mediálních sdružení. Jednalo se o první z řady schůzek mezi tiskem, mediálním sektorem a komisařem Bretonem o dopadu COVID-19 na tisk. EMMA a ENPA znovu zopakovaly svou žádost o finanční pomoc tisku a zároveň vyzvaly k odvolání nařízení o ochraně osobních údajů z důvodu velkého dopadu současné krize na příjmy z reklamy. Rovněž požádaly Komisi, aby nezadržovala návrh asymetrické regulace ex ante pro platformy s dominantním postavením na trhu. To je nyní naléhavější věc, než kdy jindy, protože se ukazuje, že krize ještě více posiluje nerovnováhu na digitálních trzích ve prospěch megaplatforem.

Digital Services Act

Evropská komise - S ohledem na dopad probíhající pandemie koronaviru posuzuje Evropská komise potřebnost posunu projednávání řady důležitých opatření, zejména v oblasti digitálního trhu. Komise uvádí, že DSA musí být v souladu s Akčním plánem evropské demokracie, jehož zveřejnění je plánováno na konec roku. Změny harmonogramu projednávání vyžadují schválení kolegia komisařů.

Evropský parlament - Výbor pro vnitřní trh IMCO upravil svůj kalendář jednání. Nelegislativní návrh iniciativní zprávy o DSA, který předložil europoslanec Agius Saliba (S&D), zveřejněný v polovině dubna, se zaměřuje na dopad DSA na vnitřní trh. Zpráva IMCO se zasazuje o ochranu základních práv uživatelů prostřednictvím GDPR, a zaměřuje se také na směrnici o autorských právech a směrnici o audiovizuálních mediálních službách. Připomínky budou diskutovány do 12. května 2020, přičemž hlasování výboru se očekává koncem září. Výbory pro kulturní záležitosti CULT a pro občanská práva LIBE rovněž zveřejnily svá stanoviska k návrhu zprávy.

Ve výboru LIBE existuje další iniciativní zpráva o DSA, která se více zaměřuje na aspekty základních práv v návrhu, k nimž výbor IMCO zveřejnil stanovisko, které naznačuje pozitivní pokrok směrem v některých otázkách, které vydavatelské asociace považují za klíčové. Ve stanovisku lze najít výslovný odkaz na zachování ustanovení směrnice o elektronickém obchodu týkajícího se omezené odpovědnosti, význam upuštění od univerzálního přístupu, který by mohl být přínosem pro větší hráče, zejména s ohledem na provoz automatických filtrů. Návrh se zabývá také důležitým rozlišením mezi nezákonným a škodlivým obsahem a možným negativním dopadem přenesení pravomoci na soukromé zprostředkovatele při zavádění omezujících pravidel na svobodu slova.

Německé předsednictví

Krize Covid-19 nastala právě v době, kdy se Německo chystalo dokončit program svého předsednictví v EU, které začíná 1. července. Během tohoto předsednictví má hrát krize hlavní roli: podle neoficiální verze návrhu má všech pět kapitol programu jedno téma, který zní: „Korona: Překonání krize nebo překonání následků krize“. Očekává se, že digitalizace bude jádrem německého předsednictví, které se zaměřením na politiku osobních údajů, umělou inteligenci a jednotný digitální trh. Německo chce vytvořit „evropskou digitální identitu“, harmonizovat ekonomiku platforem prostřednictvím předpisů o odpovědnosti a bezpečnosti a chránit duševní vlastnictví s cílem podpořit rovný přístup a zvýšit kreativitu.

Dezinformace

Dne 14. dubna komisař EU pro spravedlnost Reynders uvedl, že Evropský parlament a Rada by měly během krize i nadále spolupracovat s Komisí, aby zvážily, jak nejlépe realizovat potenciální právní řešení online dezinformací. Očekává se, že regulační opatření v oblasti dezinformací bude zahrnuto do nadcházejícího akčního plánu pro demokracii, který má být předložen do konce roku.

Ochrana osobních dat

Dne 6. dubna evropský inspektor ochrany osobních údajů (EDPS) Wojciech Wiewiórowski uvedl, že by EU měla zřídit vlastní „celoevropskou mobilní aplikaci COVID-19“ z důvodu rozdílů v současném vývoji aplikací v celé Unii. Na základě tohoto návrhu vyzvala Evropská komise dne 8. dubna ke společnému přístupu EU pro používání mobilních aplikací a mobilních dat v boji proti COVID-19. Předseda parlamentního výboru pro občanské svobody Juan Fernando López Aguilar (S&D) sleduje vývoj v této oblasti. Uvedl: „Výbor pro občanské svobody tento vývoj pečlivě sleduje z důvodu závažných rizik, která mohou tyto nástroje znamenat pro základní práva jednotlivce na soukromý život a ochranu osobních údajů“.

Novinky z legislativy v členských zemích

Francouzský úřad pro hospodářskou soutěž nařídil společnosti Google platit za použití cizích zpráv - Dne 9. dubna francouzský orgán pro hospodářskou soutěž nařídil, aby Google začal vyjednávat s vydavateli o placení za své použití úryvků z jejich tiskového obsahu. Francie byla první z členských států EU, která transponovala odvozené právo vydavatelů dané směrnicí o autorských právech do vnitrostátního práva. EMMA-ENPA uvítaly rozhodnutí francouzského úřadu pro hospodářskou soutěž a doufají, že to vytvoří precedens pro uplatňování práva vydavatelů ve všech členských státech EU a zajistí, aby společnost Google nemohla obcházet ducha směrnice.

ČINNOSTI EMMA-ENPA

Dopis EMMA/ENPA Komisi o zvláštní pomoci pro tisk - Po posledních zasedáních výkonného výboru ENPA a představenstva EMMA byl připraven a zaslán předsedkyni Evropské komise paní Ursule von der Leyenové a vybrané skupině příslušných komisařů dopis, v němž asociace žádají o zvláštní podporu pro odvětví tisku, které čelí krizi Covid-19. Asociace zdůraznili významnou roli tisku jako spolehlivého zdroje informací během krize a požádali o odpovídající podporu pro zajištění udržitelnosti odvětví. Zdůraznili, že jakýkoli plán budoucí podpory by měl být přínosem pro tisk jako celek, tj. noviny a časopisy, jakož i tisk B2B i B2C.

Novinky

Akty násilí páchané na novinářích v EU - 2. dubna generál Igor Konašenkov, mluvčí ruského ministerstva obrany, napadl italského novináře Jacopa Iacoboniho poté, co ten tvrdil, že ruská vojenská přítomnost ve městě Bergamo je zpravodajskou a propagandistickou operací. Dne 15. dubna vyhlásila Rada Evropy výstrahu úrovně 2 za obtěžování a zastrašování novinářů. Výstraha úrovně 2 pokrývá vážné hrozby pro svobodu sdělovacích prostředků; zatím však žádný stát neodpověděl.

Citát týdne

"Děkuji za důležitou práci, kterou jako novináři odvádíte. Nejlepší reakcí na dezinformace je svobodný a nezávislý tisk.“

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg takto poděkoval médiím na své tiskové konferenci 14. dubna