Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Čtení ti sluší – čteme s důvěrou - tisková zpráva o tom, jak bude projekt probíhat

16. 4. 2020

Čtení ti sluší – čteme s důvěrou - tisková zpráva o tom, jak bude projekt probíhat

TISKOVÁ ZPRÁVA                                                                                                    

16. 4. 2020

 

Čtení ti sluší – čteme s důvěrou

 

V rámci projektu, který je čtenářům z minulých ročníků známý především jako Kniha ti sluší, si v letošním ročníku v rámci nové společné iniciativy Svazu českých knihkupců a nakladatelů a Unie vydavatelů připomeneme v období od 23. dubna do 3. května 2020 hned dva významné mezinárodní svátky. Tato iniciativa nese název Čtení ti sluší – Čteme s důvěrou.


23. dubna 2020 oslavíme Světový den knihy a autorských práv a

3. května 2020 si připomeneme Světový den svobody tisku


Projekt zahájíme letos zcela netradičně a to online přenosem ze slavnostního zahájení z prostor uzavřeného knihkupectví a s příspěvky přednesenými v rouškách. Jako každý rok nabídneme čtenářům možnost využít dárkové poukazy na nově zakoupené knihy a nově také akční slevy na objednání předplatného novin a časopisů.


27. dubna se konečně dočkáme také otevření prvních knihkupectví!


Oslava Světového dne knihy a autorských práv připadá na 23. dubna 2020. Tradičně je tento den spojen s kampaní Kniha ti sluší, která byla iniciovaná Svazem českých knihkupců a nakladatelů. Letos se ve spolupráci s Unií vydavatelů ČR propojuje iniciativou nazvanou Čtení ti sluší se společným podtitulem Čteme s důvěrou.

Podle původního plánu se měla akce uskutečnit v období od 23. dubna až do 3. května. Chtěli jsme si připomenout tyto významné dny za účasti spisovatelů, novinářů, nakladatelů a vydavatelů novin a časopisů, knihkupců a knihovníků v celé České republice. Omezení související s šířením koronaviru ovšem knihovny a knihkupectví prozatím uzavřela. Na Světový den knihy organizátoři akce připravili krátké slavnostní zahájení v rámci kterého vystoupí Martin Vopěnka za SČKN, Václav Mach za Unii vydavatelů. Společně s nimi letošní ročník zahájí ambasador kampaně, herec Jan Potměšil. Slavnostní zahájení z prozatím uzavřeného knihkupectví v centru Prahy bude ke zhlédnutí živě online 23. dubna 2020 od 11 hodin na Facebooku zde.


Zvýhodněné předplatné novin a časopisů v této akci, které bude v rámci iniciativy možné objednat online na www.ctenitislusi.cz platí již od 23. dubna 2020.
 

Adresy a termíny otevření jednotlivých knihkupectví zapojených do letošní akce, kde lze knižní poukázky využít, najdete na www.knihatislusi.cz.

Poukaz v hodnotě 50 Kč, který lze využít pro nákup knih bude v platnosti od 27. dubna, kdy budou konečně znovu otevřena první menší knihkupectví. Akce potrvá do 3. května 2020.

Dárkový kupon bude možné nalézt vložený ve vybraných tištěných novinách a časopisech nebo si jej můžete stáhnout a vytisknout z webu www.knihatislusi.cz.

Ambasadorem kampaně se stal herec Jan Potměšil. Autorkou vizuálu kampaně je ilustrátorka Eliška Podzimková.

Záměrem kampaně Čtení ti sluší s podtitulem čteme s důvěrou bylo především podpořit českou knižní a mediální kulturu a informovat veřejnost o tom, co obnáší práce knižních nakladatelů a vydavatelů novin a časopisů. Noviny a časopisy, stejně jako knihy, nám pomáhají nahlížet na svět, ve kterém žijeme, z různých perspektiv. Realita nás ale letos trochu překvapila. Hlavním tématem letošního ročníku se tak stala zcela nečekaně podpora těžce zkoušeného knižního oboru a dopady koronavirové krize na provozovatele kamenných knihkupectví.

 „Knihy a čtení obecně obstálo ve všech těžkých dobách jako jistota, ke které se můžeme vrátit. A nejinak je tomu dnes. Když nemůžeme do divadel, do kin ani na kulturní a sportovní akce, pojďme podpořit své nakladatele i knihkupce tím, že navštívíme knihkupectví – otvíráme 27. dubna!“ vzkazuje spisovatel Martin Vopěnka, předseda SČKN.

Světový den knihy se slaví od roku 1995 pravidelně ve více než 100 zemích světa. Světová organizace UNESCO pro něj vybrala 23. duben, kdy zemřeli dva velcí literáti, William Shakespeare a Miguel de Cervantes.

 „V řadě zemí světa není svoboda tisku samozřejmostí. Dochází k pronásledování novinářů za jejich názory, často jsou dokonce vězněni, nebo je na ně vytvářen jiný nátlak. Jejich posláním je však pravdivě informovat veřejnost. V době koronavirové krize se ukázala role médií jako zcela klíčová. Přitom mnozí z novinářů a redaktorů stáli v oné pomyslné první linii boje. Patří proto také jim náš upřímný dík.“ uvedl u této příležitosti Václav Mach, výkonný ředitel Unie vydavatelů.

Světový den svobody tisku připadá od roku 1993 každoročně na 3. květen. Je to významný den OSN, který je příležitostí zdůraznit význam svobody tisku pro demokracii a lidská práva.

Další informace najdete na stránkách projektu:
www.knihatislusi.cz, www.ctenitislusi.cz, www.casopistislusi.cz a www.novinytislusi.cz.


Kontakty


Kniha ti sluší: Svaz českých knihkupců a nakladatelů, www.knihatislusi.cz

Marcela Turečková, tureckova@sckn.cz
+420 604 200 597, Svaz českých knihkupců a nakladatelů, Fügnerovo náměstí 3, Praha 2, www.sckn.cz

 

Čtení ti sluší - Noviny ti sluší - Časopis ti sluší: Unie vydavatelů, www.ctenitislusi.cz, www.novinytislusi.cz, www.casopistislusi.cz

Ing. Václav Mach, vaclav.mach@unievydavatelu.cz

+420 608 014 683, Unie vydavatelů, Pobřežní 370/4, Praha 8, www.unievydavatelu.cz

 

Mediální servis                                                                                                                                                                            

Vladana Drvotová, vladana@2media.cz, 2media.cz, s.r.o., Pařížská 13, Praha 1,

www.facebook.com/2media.cz, www.instagram.com/2mediacz, www.2media.cz