Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Jak (a proč) komunikovat během Covid-19

14. 4. 2020

Jak (a proč) komunikovat během Covid-19

Zažíváme náročné časy. Zdravotní obavy, globální strach, finanční dopady… Svět, jak víme, se obrátil vzhůru nohama a uprostřed pandemie Covid-19 mnoho společností snižuje rozpočty na marketing a komunikaci, aby ušetřilo náklady. Nabízíme však jiný přístup, který vám může pomoci. Pokud je vaším cílem dlouhodobé přežití, nyní může být nejlepší čas na komunikaci.

Mezinárodní federace časopiseckých médií FIPP na toto téma publikuje článek Candice Lee Reevesové, Senior Digital Copywriterky ve společnosti Everlytic, který poprvé vyšel zde.

Proč dál komunikovat?

Protože svět, jak víme, se ve velmi krátké době drasticky změnil. Lidé chtějí zachovat části svého života, které jsou pro ně důležité, a vaše firma v tom může hrát roli. Takže, pokud jste dosud nesdělili svůj přístup Covid-19 svým klientům a dalším zúčastněným stranám a jste stále v pozici, abyste to mohli udělat, měli byste to učinit - brzy.

Navíc, e-mailové statistiky Everlytic ukazují, že celková míra otevření zpráv v březnu byla opravdu vysoká (zhruba 55,3 milionu jedinečných otevření) - podobně blízká Black Friday 2019 (56,5 milionu jedinečných otevření). Takže lidé čtou. Přestože je tato krize ohromující a destruktivní, nebude trvat věčně. A když se prach usadí, bude to pro vaše klienty a zaměstnance mít velký význam, že jste s nimi neustále komunikovali. Vytvoříte druh věrnosti značce, který může vaší firmě pomoci, aby se po skončení toho všeho rychle vzmohla a fungovala rychleji.

Jak dál komunikovat

Říci, že budete pokračovat v komunikaci, je jedna věc, ale jak má v tomto období fungovat marketing a další komunikace, je jiný příběh. Zde je několik tipů:

1. Zaměřte se na levné kanály

Rozpočty jsou omezené. Pokud nemůžete použít rezervy, zaměřte se na dostupnější kanály, jako jsou e-maily, SMS a sociální média. Podle společnosti Forbes můžete také získat více ze svých aktivit na sociálních sítích více tím, že požádáte své zaměstnance, aby autenticky sdíleli obsah vaší společnosti.

2. Buďte připraveni se přizpůsobit

Každý den v této pandemii přináší nový vývoj. Plánování příliš daleko dopředu není možné. Mějte své krátkodobé výhledy a buďte připraveni změnit svou strategii, jak se mění vaše okolní prostředí a sociální okolnosti. Například v našem marketingovém oddělení společnosti Everlytic postupujeme měsíc po měsíci.

3. Vše personalizujte

Na gauči teď sedí miliony lidí, připravených a schopných přečíst vaše zprávy. Zaujměte jejich pozornost tím, že s nimi budete hovořit přímo a osobně, jak jen můžete. V e-mailu k tomu můžete použít nástroje personalizace a dynamického obsahu. Na sociálních médiích zacílíte na konkrétní publikum pomocí informací, které jim přinesou přidanou hodnotu.

4. Sdílejte užitečný obsah

Vzorce nákupního chování lidí jsou v tuto chvíli nekonzistentní a v souvislosti s omezeními je mnoho obchodů uzavřeno. Soustřeďte se tedy na udržování a zvyšování povědomí o značce pomocí obsahu, který lidem pomáhá. Koneckonců to nejvíce publikum hledá - pomocnou ruku, ne tržiště.

To je také skvělý čas na další kroky, jak pomoci. V závislosti na vašem podnikání to můžete provést tak, že se přihlásíte svým klientům a ujistíte se, že jsou v pořádku, a pokud je to možné, nabídnete jim podporu. Koneckonců, jsme v tom všichni společně.

5. Nezapomeňte být ohleduplní

Skvělým tipem od společnosti Google je být si vědom co sdělujete a jaké používáte obrázky. Teď není čas být zábavný nebo necitlivý k bolesti lidí zasíláním zpráv o vzájemném kontaktu, o tom, co je možné dělat venku a chovat se, jako by se nic nezměnilo. Ujistěte se, že vaše zprávy jsou ohleduplné, váš tón je laskavý a že váš obsah je užitečný a čestný.

6. Přizpůsobte si klíčová slova SEO

Podle Media Update je další dobrou strategií v průběhu COVID-19 přizpůsobení klíčových slov SEO takovým výrazům, která vaše cílové publikum pravděpodobně v tuto chvíli bude hledat. To může zahrnovat i vytvoření více obsahu o pandemii, izolaci a najít způsob, jak můžete podpořit lidi, které byste chtěli získat pro vaše podnikání. Vzhledem k záplavě informací se vždy podívejte na portál Covid-19 vaší vlády (nebo WHO), aby vaše informace byly přesné.

Mimořádné okolnosti vyžadují mimořádná opatření. A globální pandemie jako Covid-19 je docela výjimečná. Pokud tedy ve své firmě provádíte změny s cílem zmírnit dlouhodobý dopad, rozumíme tomu. Ale buďte opatrní, abyste opatření nepřehnali tak, že pro vás bude těžší zvednout se, až bude po všem.

Zdroj: zpráva FIPP