Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Rasismus, dezinformace, inkluze: Jak eticky informovat o COVID-19

8. 4. 2020

Rasismus, dezinformace, inkluze: Jak eticky informovat o COVID-19

Tři redaktorky nacházející se v první linii zpravodajského pokrytí pandemie COVID-19 se připojili k Fergusu Bellovi, generálnímu řediteli fathm, na webináři WAN-IFRA, aby se podělily o informace, jak zlepšit kvalitu informování a dosáhnout odstupu žurnalistiky od záplavy dezinformací.

Provozování redakce na dálku, se všemi novináři zaměřenými na jediné téma, je bezprecedentní událostí. Redaktoři ze Španělska, Jihoafrické republiky a Velké Británie se v široké diskusi, kterou můžete zhlédnout online, podělili o tom, jak v současné době dělají svou práci.

Ve svých vystoupeních shrnují, jak vytvářet užitečnou a přesnou žurnalistiku a podporovat více uvážené reakce publika, vyrovnávat se s rasistickým a nacionalistickým pojetím, odhalovat dezinformace a zajišťovat integritu dat o COVID-19.

 

Diskuse se zúčastnili:

María Ramírez, ředitelka strategie deníku El Diario, Španělsko, říká: „Poslouchejte své publikum a řekněte mu, co potřebuje vědět. Je obohacující, aby byli novináři v kontaktu se svými čtenáři. Naše práce nikdy neměla takový smysl, jako nyní.“

Mia Malan, zakládající redaktorka a ředitelka Centra pro zdravotnickou žurnalistiku, Jihoafrická republika, prohlašuje: „Pište méně obyčejných článků ale dělejte víc názorových článků s kontextem. Je tu příliš mnoho informací a všechny nejsou právě užitečné. Udělejte něco, co činí data smysluplnými nebo jim dává lidskou tvář.“

Anna Johnson, zpravodajská ředitelka Associated Press pro Evropu a Afriku, uvádí: „Pandemie ovlivňuje lidské osudy, a proto musíme zajistit, aby zprávy byly přesné a transparentní.

Podrobnější informace jsou k dispozici na webové stránce WAN-IFRA.

Celý webinář lze shlédnout zde.

 

zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 8. dubna 2020