Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | WAN-IFRA odložila World News Media Congress Congress 2020

7. 4. 2020

WAN-IFRA odložila World News Media Congress Congress 2020

WAN-IFRA, Světová asociace vydavatelů novin a zpravodajství, svůj World News Media Congress 2020 ve španělské Zaragoze. Kongres byl původně naplánován na červen. Vzhledem k pandemii COVID-19 se však WAN-IFRA a místné spolupořadatel kongresu, vydavatelství Henneo Group, rozhodli akci přesunout na 17. – 19. září 2020.

"Poptávka po kvalitní žurnalistice nebyla nikdy větší, společenská potřeba zřídka naléhavější. Děláme maximum pro to, abychom s našimi členy spolupracovali během tohoto pro naši profesi náročného období,“ řekl Fernando de Yarza López-Madrazo, prezident španělského mediálního domu Henneo a prezident WAN-IFRA. „Věřím, že tento kongres bude klíčovým okamžikem, kdy se průmysl znovu spojí a přijde na to, co bude novým základem pro jeho budoucnost. Doufáme, že diskuse a sdílení informací položí základy pro kritické setkání šéfredaktorů a vydavatelů na kongresu v Zaragoze,“ dodal.

Generální ředitel WAN-IFRA Vincent Peyrègne řekl: „Průmysl zpravodajských médií musí naléhavě prodiskutovat současnou krizi a její devastující dopad na naše podniky. Bylo by ale nepředstavitelné realizovat kongres v červnu bezpečně. Máme v plánu se sejít při nejbližší příležitosti a rozhodli jsme se přeplánovat Světový kongres zpravodajských médií na 17. až 19. září opět v Zaragoze. Naším hlavním zájmem a odpovědností je zdraví a bezpečnost našich delegátů, řečníků a partnerů. Neměli jsme proto na výběr, ale našli jsme nové datum. “

"Solidarita ve společném postupu je v těchto časech zmatku důležitější, než kdykoli předtím," dodal Peyrègne. „Viděli jsme, jak omezení svobody projevu bylo velmi škodlivé pro rychlou a účinnou reakci.“ Během tohoto období jsme zároveň museli opakovaně zasáhnout na podporu našich členů a veřejně vyzvat úřady, aby zajistily bezpečnost novinářů při podávání zpráv o zdravotní krizi a jejích sociálních důsledcích v souladu s mezinárodními standardy svobody projevu. Jsem velmi hrdý a vděčný našim zaměstnancům i partnerům, kteří umožňují našim členům pracovat v nejlepších podmínkách na palubě nových online platforem a virtuálních zasedacích místností, aby si navzájem vyměnili své zkušenosti, nápady a podporu. Čím déle bude krize trvat, tím více budou z naší strany nabízeny nové digitální formáty, které našim členům pomohou v těchto náročných dobách.“

V těchto výjimečných podmínkách se WAN-IFRA zavázala zabývat se bezpečností novinářů a pokračováním v podpoře kritického poslání tisku. Asociace je v kontaktu se svými členy prostřednictvím živých webových schůzek, asociačních kontaktů, webinářů a zřídila webovou stránku coronanewsroom.org, která je k dispozici odborníkům v oblasti zpravodajských médií, aby řešil hlavním problémům, kterým čelí zpravodajská média, a vzájemně se informovali o řešeních souvisejících se současnou globální epidemií koronaviru.

World News Media Congress je každoroční setkání vydavatelů zpravodajství, šéfredaktorů a majitelů médií z celého světa. Probíhá každý rok v jiném městě. Kongresu v roce 2019 v Glasgowě se zúčastnilo kolem 900 lidí z více než 60 zemí. Cílem kongresu je setkání výkonných vydavatelských pracovníků, vytváření vzájemných kontaktů prostřednictvím společenských akcí. Seznam předchozích hostitelských měst pro kongresy WAN-IFRA, od roku 1948 do současnosti, naleznete na adrese wan-ifra.org.

Součásti programu

• Summit Ženy ve zprávách - motivující shromáždění na podporu iniciativy WAN-IFRA v tomto odvětví vedoucí ke zvýšení role a hlasu žen ve zpravodajství.

• World Digital Revenue Forum - akce pro vydavatele, majitele, generální ředitele a všechny zainteresované na budování udržitelných zpravodajských organizací.

• World Editors Forum – akce určená pro šéfredaktory, redakční manažery a novináře, kteří kladou kvalitu žurnalistiky a její svobody na první místo, když vedou své redakce v těchto náročných časech.

REGISTRACE

Informace o registraci a další informace naleznete na adrese www.wan-ifra.org/spain2020

Zdroj: zpráva WAN-IFRA