Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Rakušané se cítí být dobře informováni o koronaviru

2. 4. 2020

Rakušané se cítí být dobře informováni o koronaviru

Jak se cítí Rakušané být informováni o všech aspektech koronavirové krize? Důvěřují Rakušané víc rozhlasu, televizi a novinám nebo spíše sociálním médiím a internetu? Nedávná analýza Gallup Institute se zabývá těmito otázkami.

Vedoucí této studie a ředitelka agentury Gallup Dr. Mag. Andrea Fronaschützová k tomu říká: „V takovýchto krizích hrají spolehlivé informace klíčovou roli ve fungování společnosti. V těchto dobách jsou pro lidi nejdůležitější zavedené důvěryhodné televizní, rozhlasové a novinové zprávy, tj. profesionálně zpracované informace, než cokoliv jiného. Pokud se lidé cítí dobře informováni, cítí se prostě lépe.“

Fronaschützová dále uvádí: „Mediální konzumace Rakušanů je v současné době velmi vysoká. Více než polovina respondentů uvedla, že poslouchají, sledují a čtou zprávy o koronaviru déle než dvě hodiny denně. Tato konzumace zahrnuje se tradiční média, tj. televizi, rozhlas a noviny jako primární zdroje informací. A nejen pro starší generaci, ale také pro osoby mladší 30 let.“

Rakouská populace používá k získávání informací o všech aspektech koronavirové krize především televizi (88 procent), rozhlas (56 procent) a noviny (54 procent).

Rakušané se proto cítí dobře (77 procent) nebo velmi dobře informováni o nemoci a koronaviru.

V této situaci také celkem 77 procent respondentů hodnotilo roli žurnalistiky jako důležitou (42%) nebo velmi důležitou (35%) pro společnost.

Kromě „klasických“ médií v televizi, rádiu a novinách Rakušané, pokud jde o koronavirus, také důvěřují webovým stránkám úřadů a organizací, jako jsou spolkové země, obce nebo zdravotní agentura AGES.

Rakušané jsou si vědomi toho, že informace dostupné bezplatně nemají stejnou úroveň objektivity jako profesionálně zpracované informace. To pravděpodobně také vede k relativně vysoké úrovni skepticismu vůči falešným informacím. Více než polovina tvrdí, že za poslední dny obdrželi falešné zprávy o koronaviru. Jedná se o 54 procent zpráv získaných prostřednictvím digitálních kanálů, jako jsou e-maily, Twitter, Facebook nebo WhatsApp.

Agentura Gallup provedla reprezentativní průzkum obyvatel Rakouska (metoda: počítačem podporované webové rozhovory v online panelu Gallup, zahrnující webovou populaci 16+, realizované od 16. do 18. března 2020 na vzorku 1 000 respondentů)

Výsledky ve formě prezentace jsou dostupné zde.

zdroj: www.gallup.at