Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Rakouská asociace vydavatelů zahajuje iniciativu proti falešným zprávám: Věřte faktům

2. 4. 2020

Rakouská asociace vydavatelů zahajuje iniciativu proti falešným zprávám: Věřte faktům

Falešné informace o koronaviru se šíří přinejmenším tak rychle, jako samotný virus. Falešné zprávy a konspirační teorie na internetu kolují týdny a množí se rychle prostřednictvím sociálních médií. Kromě pandemie vyvolané virem COVID-19, WHO (Světová zdravotnická organizace) také hovoří o přidružené „infodemii“.

V době krize se přirozeně zvyšuje poptávka po informacích - domácí mediální obsah lze v současné době dobře přijímat v televizi, ale také v rádiu a novinách. Studie Gallup zjistila, že noviny a časopisy zaznamenaly výrazný nárůst čtenářů v tištěné podobě i online (nebo prostřednictvím aplikace) - více než polovina Rakušanů používá noviny, aby zjistila více informací, říká zpráva

"Fakta místo fakenews"

Kdo se chce chránit před falešnými zprávami, měl by používat spolehlivá kvalitní média. Proto jsou teď důvěryhodná média důležitější než kdy jindy. Z tohoto důvodu Rakouská asociace vydavatelů (VÖZ) zahájila tiskovou a online kampaň zaměřenu na zvýšení povědomí o tomto tématu.

„Fakta namísto falešných zpráv“ je hlavní sdělení kampaně vytvořené agenturou Demner, Merlicek & Bergmann (DMB). „Nejisté časy vyžadují bezpečné zdroje informací. Proto vám noviny a časopisy poskytují 24 hodin denně vše, co potřebujete vědět. V tisku i digitálně. Buďte zdrávi a buďte dobře informováni“, říká VÖZ o významu kvalitních médií v boji proti falešným informacím.

Věcné a fundované zprávy

"Současná zvýšená poptávka a vysoká čtenost rakouských novin a časopisů potvrzuje sociální a politickou roli médií jako poskytovatele informačních služeb - v současnosti je věcné a fundované zpravodajství vládou oceňováno jako všestranná a nenahraditelná služba veřejnosti," uvedl generální ředitel VÖZ Gerald Grünberger.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 2. dubna 2020