Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Výstava Labyrint informací a ráj tisku online

25. 4. 2020

Výstava Labyrint informací a ráj tisku online

Národní muzeum ve spolupráci s Unií vydavatelů připravilo výstavu Labyrint informací a ráj tisku připomínající 300. výročí zahájení vydávání prvního českého periodika. Expozice výstavy byla otevřena 17. října 2019 v Historické budově Národního muzea. Výstava se od samého začátku těšila velké pozornosti návštěvníků Národního muzea. Proto se Národní muzeum v lednu letošního roku rozhodlo prodloužit konání výstavy o další tři měsíce až do 30. dubna 2020.

Rozšíření nákazy koronavirem Covid-19 vedlo k vyhlášení nouzového stavu a přijetí omezujících opatření, mezi něž patří také uzavření výstav, muzeí a galerií. Tato opatření dopadla také na paralelně probíhající semináře pro studenty středních škol Fakescape zaměřené na mediální gramotnost a odhalování falešných zpráv.

Protože z důvodu ochrany exponátů již není možno některé probíhající výstavy prodloužit, aby pokračovaly po ukončení současné regulace, rozhodlo se Národní muzeum probíhající výstavy zpřístupnit veřejnosti bezplatně formou online prohlídky. Jednou z prvních výstav, která byla převedena do režimu online prohlídky, je právě výstava Labyrint informací a ráj tisku.

Online prohlídka je přístupná prostřednictvím webové adresy https://www.nm.cz/virtualne-do-muzea/labyrint-informaci-a-raj-tisku. Součástí je úvodní slovo Mgr. Martina Sekery, ředitele Knihovny Národního muzea. Dále obsahuje animované prezentace některých exponátů, doprovázené zvukovým výkladem, z nějž se návštěvníci seznámí s obsahem glos k jednotlivým sekcím výstavy.

Děkujeme Národnímu muzeu, že věnuje výstavě takovou péči a umožnilo veřejnosti i v těchto podmínkách alespoň částečně se s výstavou seznámit. Výstava bude díky vizualizaci přístupná dlouhodobě, i po termínu, kdy bylo plánováno její ukončení v Národním muzeu.

Věříme, že virtuální prohlídka alespoň částečně nahradí zájemcům možnost navštívit tuto informačně přínosnou a zajímavě koncipovanou výstavu ve skutečnosti.

Zdroj: vlastní zpráva