Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Otázky a odpovědi BDZV k současné krizi

27. 3. 2020

Otázky a odpovědi BDZV k současné krizi

Německý svaz vydavatelů novin BDZV publikoval na své webové stránce některé odpovědi na otázky, které vznikají v souvislosti s rozšířením nemoci Covid-19 mezi vydavateli tisku. Část otázek i odpovědí může být zajímavá i v českém prostředí.

Noviny jsou součástí kritické infrastruktury

Podle „Strategie KRITIS spolkové vlády“ patří „média a kultura“ ke kritické infrastruktuře. Tento sektor je rozdělen do jednotlivých odvětví a jako takový je výslovně zmíněn „tištěný a elektronický tisk“, viz zde. Vydavatelské společnosti a redakce proto musí být podporovány při výkonu své práce.

 

Ekonomické důsledky

Očekávají vydavatelé ztráty?

Očekáváme významné ekonomické ztráty v důsledku zrušených reklamních objednávek. Na jedné straně to platí pro již dohodnuté termíny publikování, která jsou rušeny a také pro nové objednávky inzertních ploch. Totéž platí pro všechny spolkové státy, ve kterých se zkracuje otevírací doba oficiálními příkazy nebo je provoz obchodů zcela zakázán.

Očekávají vydavatelé snížené nákladu tištěných vydání?

V některých případech se noviny již objevují ve zmenšeném objemu. To může být dočasné a existuje pro to mnoho důvodů.

 

Obsah před a za paywally

Měli by vydavatelé bezplatně zpřístupnit všechny zprávy o koronaviru?

V zásadě nemůže dát Svaz svým členským společnostem doporučení na opatření, která mají vliv na ekonomická rozhodnutí. To by nebylo možné z důvodu antimonopolního práva. Náš dojem je však takový: Důležité všeobecné zprávy, předpisy a doporučení vlády, ať federální, zemská nebo obcí, jsou obvykle před paywallem. Jako vždy, v rozmanité německé novinové krajině neexistuje jednotný postup.

 

Riziko nákazy

Je možné se nakazit koronavirem přes noviny?

Přenos přes neživé povrchy nebyl dosud zdokumentován. Federální centrum pro výchovu ke zdraví vysvětluje: Je nepravděpodobné nakažení koronavirem prostřednictvím „povrchů, které nepatřily do bezprostředního okolí pacienta“. To zahrnuje poštovní zásilky i noviny. Federální institut pro hodnocení rizik také zdůrazňuje, že dosud nebyly známy žádné případy nakažení koronaviry při kontaktu se suchým povrchem. Virolog berlínské nemocnice Charité Christian Drosten vysvětlil v podcastu Nord Deutsche Rundfunk situaci, pokud jde o hotové peníze: Koronavirus je „extrémně citlivý na vysychání“. Je proto téměř nemožné, aby se viry shromáždily v dostatečném počtu proto, aby se člověk mohl infikovat dotykem povrchu. Důležité je: často a důkladně si umyjte ruce, abyste zabránili přenosu viru do dýchacích cest a na sliznice. Ať už po dotyku s hotovostí nebo po přečtení novin.


Zdroj: www.bdzv.de