Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Novinky z evropské legislativy

20. 3. 2020

Novinky z evropské legislativy

Relevance a hodnota kvalitní žurnalistiky v časech COVID-19

Zatímco lidé v celé Evropě zažívají karanténu, omezení cestování a další opatření zaměřená na sociální distanci, význam spolehlivých zpravodajských médií a novinářské práce je zjevnější než kdy jindy. Podle zvláštní zprávy, kterou nedávno zpracoval Edelman Trust Barometer (sběr dat od 6. do 10. března) jsou lidé pod hrozbou COVID-19 ještě více znepokojeni šířením dezinformací. Občané aktivně vyhledávají a ve svém každodenním životě jsou závislí na včasných informacích o šíření viru a jeho důsledcích. Nejvýznamnější zpravodajské organizace zůstávají nejdůvěryhodnějšími zdroji, a to i víc než vládní instituce. Přes probíhající debatu o dezinformacích, která byla posílena současnou krizí, si uživatelé nemusí uvědomit, že i když velké platformy slibují boj proti rozšíření falešných zpráv o COVID-19, nemohou nahradit společenskou hodnotu kvalitní žurnalistiky. Zdá se, že veřejné i soukromé instituce se tento problém uvědomují a začínají zvyšovat své povědomí o tom, proti čemu bojují vydavatelé a novináři.

DŮSLEDKY COVID-19 PRO SEKTOR MÉDIÍ

Přetížení internetového provozu - Protože opatření zaměřená na vytvoření odstupu lidí vyvolala zvýšenou poptávku po připojení k síti, ať už jde o práci na dálku, e-learning nebo zábavu, rozhodla se Evropská komise a European Regulators of Electronic Communications (BEREC) o vytvoření mechanismu informujícího o sledování internetového provozu. Komisař Breton oslovil streamingové platformy, telekomunikační operátory i soukromé uživatele a připomněl jim „společnou odpovědnost podniknout kroky k zajištění hladkého fungování internetu během boje proti šíření viru“. V první reakci poskytovatel streamování Netflix souhlasil s tím, že sníží standardy streamování, aby vyhověl touto požadavku, následovala společnost Google, která souhlasila s nastavením veškerého provozu v EU na Youtubu na standardní úrovni.

Ochrana osobních údajů - Zdá se, že vedle boje proti nepravdivým informacím je ochrana lokačních a dalších citlivých údajů jádrem mediální debaty týkající se COVID-19. Zejména telekomunikační operátoři čelí kritice za předávání anonymizovaných, agregovaných uživatelských údajů - bez předchozího oznámení - orgánům veřejné moci v Rakousku, Německu a Itálii, aby tam získali přesnější představu o koncentracích a směrech pohybu lidí. Evropský výbor pro ochranu údajů (EDPB) tvrdí, že tato opatření jsou v souladu s ustanoveními GDPR a komisař Breton je rozhodnut předpovídat skutečný stav vývoje COVID-19 v Evropě prostřednictvím telekomunikací a platforem.

Podpora tvůrčích odvětví - Dne 17. března vyzvala poslankyně Evropského parlamentu Sabine Verheyen (EPP, DE), předsedkyně výboru pro kulturní záležitosti CULT, Evropskou komisi, aby během pandemie podpořila tvůrčí průmysl. Poslankyně Evropského parlamentu hovořila konkrétně o kinech, divadlech, hudebních sálech a muzeích, která se musela zavřít, aby zabránila šíření viru. Jako příslušníci mediálního sektoru podporují evropské asociace vydavatelů EMMA a ENPA její iniciativu.

 

POLITIKA EU

Státní podpora - Vypuknutí COVID-19 také zatěžuje hospodářství. Dne 13. března přijala Komise sdělení, kterým se stanoví opatření týkající se státní podpory, jako jsou investiční iniciativy v reakci na koronavirus a další nástroje EU zaměřené na doplnění vnitrostátních iniciativ, například poskytování likvidity a podporu mzdových dotací, pozastavení plateb daní podniků a daně z přidané hodnoty nebo sociální příspěvky. Komise rovněž pracuje na novém dočasném rámci, který umožní větší flexibilitu vládních výdajů a státní podpory: návrh byl v pondělí 16. 3. zaslán národním vládám k vyjádření. Cílem je jeho zavedení v příštích několika dnech. Výkonná místopředsedkyně Vestagerová oznámila, že dočasný rámec „umožní členským státům (i) zřídit systémy přímých grantů (nebo daňových výhod) do 500 000 EUR pro jednu společnost, (ii) poskytnout dotované státní záruky za bankovní půjčky, (iii) umožní veřejnosti soukromé půjčky se subvencovanými úrokovými sazbami a (iv) uznává důležitou úlohu bankovního sektoru při řešení ekonomických dopadů COVID-19, konkrétně při poskytování pomoci konečným zákazníkům, zejména malým a středním podnikům. Podpora je vyhrazena pro společnosti, které se potýkají s vypuknutím nákazy, a nemůže podporovat činnosti spojené s vývozem a nemůže zvýhodnit domácí zboží před dováženým zbožím. Musí však být poskytnuta do 30. září.

Mimořádné plenární zasedání Evropského parlamentu - Během neformální výměny názorů dne 19. března se předseda Evropského parlamentu Sassoli a Konference předsedů rozhodli uspořádat ve čtvrtek 26. března v Bruselu mimořádné plenární zasedání, které se bude zabývat dopady pandemie v členských státech EU. Na pořadu jednání, který je k dispozici zde, je například

  • investiční iniciativa Coronavirus Response, která dá členským státům k dispozici 37 miliard EUR z Fondu soudržnosti na řešení důsledků krize;
  • legislativní návrh na rozšíření oblasti působnosti Fondu solidarity EU na mimořádné události v oblasti veřejného zdraví a
  • iniciativa Komise zastavit prázdných lety dopravních letadel.

Toto zasedání využije možnost hlasování na dálku, protože poslanci EP nemusí být fyzicky přítomni. Formálně toto jednání nahradí zasedání naplánované na 1. – 2. dubna 2020.

 

Projednávání návrhů se pozastavuje - Thierry Breton, komisař odpovědný za většinu digitálních legislativních norem, má rovněž na starosti vnitřní trh a v současnosti na něj soustřeďuje velká pozornost. Z důvodu, že všechny orgány EU upravují své programy tak, aby se zaměřily na boj proti šíření viru a zrušily proto nepodstatné schůzky, je v současnosti digitální a mediální politika pozastavena až do dalšího oznámení. Revidovanou agendu Evropské komise naleznete zde.

• E-privacy: pracovní skupina dne 19. března byla zrušena

• DSA: pracovní skupina dne 19. března byla zrušena

• Elektronické důkazy: Rada SVV dne 13. března byla zrušena

• Teroristický obsah: trialog dne 18. března byl zrušen

• Označování pneumatik: hlasování dne 30. března bylo odloženo

• Zpráva o hospodářské soutěži: hlasování dne 10. března bylo odloženo

EMMA a ENPA stále pracují ve prospěch svých členů a pokračují ve spolupráci s dalšími asociacemi a s orgány EU a doufají, že se jejich práce brzy vrátí k normálu.

 

Novinky z vnitrostátní legislativy

Francouzské orgány pro hospodářskou soutěž uložily společnosti Apple pokutu ve výši 1,1 miliardy EUR za dohody omezující hospodářskou soutěž a zneužívající její tržní sílu. Apple zneužil svou tržní sílu k preferování přidružených prodejců, což nakonec vedlo k pro něj výhodnému sladění maloobchodních cen. Finanční sankce představuje konec vyšetřování zahájeného v roce 2012 a nyní představuje nejvyšší finanční sankci, kterou kdy Authorité de la Concurrence uložila.

Ve společné studii vyhodnotily francouzská Authorité de la Concurrence a německý Bundeskartellamt potenciální konkurenční rizika spojená s používáním algoritmů. Vzhledem k rozmanitosti algoritmických struktur se studie zaměřuje především na ty, které se používají pro dynamické určování cen, přičemž rozlišuje mezi „popisnými“ (interpretovatelnými pro člověka) a „černými“ algoritmy. Cílem studie je posoudit roli a potenciál algoritmů v protisoutěžních nebo tajných praktikách. To naznačuje, že se prozatím, článek 101 SFEU (o nezákonných kartelech) a související jurisprudence se ukázaly jako dostatečné k řešení otázek hospodářské soutěže souvisejících s algoritmickými procesy. Pokud jde o budoucí úpravu čl. 101 SFEU a její interpretace autoři studie argumentují potřebou opatrnosti vzhledem k tempu a dynamice digitálního pokroku.

 

Zpráva o hodnocení digitálních práv - 17. března zveřejnil Open Technology Institute zprávu Ranking Digital Rights s názvem „Nejde jen o obsah, ale o obchodní model: Online projev jako výzva pro demokracii“. Tato zpráva se zabývá tématy algoritmů ve dvou různých oblastech aplikace: algoritmy používané k moderování online projevů a algoritmy používané pro cílenou reklamu se zvláštním zaměřením na politické reklamy. Zpráva obsahuje doporučení a návrhy regulace, ale celkově dochází k závěru, že oba typy algoritmů jsou zcela neprůhledné. Velké platformy, které mají pravomoc formovat veřejný diskurz, obecně akceptují určité moderování obsahu, nejsou však otevřeny žádné regulaci svého obchodního modelu. Když vezmeme v úvahu vliv cílených politických reklam, zaměření těchto velkých platforem na zisky by mohlo mít značné důsledky pro demokracii.

 

Citát týdne

"Obtížné časy, kterým čelíme, také zdůrazňují zásadní úlohu profesionálních médií. Novináři nepřetržitě pracují, aby nám poskytli aktualizovaná a ověřená fakta. Jejich práce může zachránit životy. Informace mohou zachránit životy."

Komisařka Věra Jourová na Twitteru (17. března 2020)

 

Zdroj: EU Affairs Update for EMMA & ENPA members, č. 19, 20. března 2020