Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Britské noviny ruší paywall pro články související s koronavirem

10. 3. 2020

Britské noviny ruší paywall pro články související s koronavirem

Britský deník zrušil ve snaze informovat čtenáře co nejvíce o propuknutí choroby paywall pro všechny články o koronaviru.

Glasgowský deník The Herald učinil toto rozhodnutí, protože se domnívá, že je „důležité“, aby veřejnost byla průběžně informována o COVID-19.

Ve čtvrtek zaznamenala Velká Británie první případ úmrtí na virus a počet obětí se od té doby zvýšil na tři.

Změnu přístupu Heraldu oznámil následující den digitální editor Stephen McIlKenny.

V příspěvku na Twitteru uvedl: „Ve snaze informovat čtenáře o nejnovějších zprávách týkajících se koronaviru, bude mít Herald u všech článků o nemoci vypnutou platební bránu.

Zastáváme názor, že je důležité, aby celá veřejnost byla informována o propuknutí choroby COVID-19 a nejnovějším vývoji."

Henry Ainslie, zástupce šéfredaktora Heraldu, řekl: „Vypuknutí koronaviru je v současnosti jedním z nejnaléhavějších problémů ovlivňujících život ve Skotsku i zbytku světa. Je životně důležité, aby bylo veřejnosti poskytováno co nejvíce informací z důvěryhodných zdrojů.

„Tým Herald vedený naší oceněnou redaktorkou pro záležitosti zdraví Helen McArdleovou pracuje velmi tvrdě, aby poskytoval nejnovější zprávy a aktuality o viru ze všech možných úhlů – z hlediska zdraví, politiky i podnikání. Jsme přesvědčeni, že obsah by měl být dostupný pro naše čtenáře i širší veřejnost bezplatně.“

Dodal: „Z tohoto důvodu bude veškerý obsah související s vypuknutím COVID-19 na HeraldScotland.com volně přístupný. Na naší domovské stránce jsme také vytvořili speciální sekci pro snadný přístup k obsahu týkajícímu se koronaviru a přinášející zároveň živé denní zpravodajství."

Vydavatelství JPIMedia se minulý týden rozhodla uzavřít všechny své recepce, zatímco NCTJ doporučila některým studentům odložit zkoušky.

Britská News Media Association také písemně požádala kabinet ministra Michaela Goveho, aby se ujistila, že distribuce zpravodajských médií bude označena za nezbytnou službu v případě, že budou uplatňována omezení volného pohybu s cílem izolovat ohniska nemoci.

Právní poradkyně NMA Catherine Courtneyová napsala: „Je třeba podniknout kroky k minimalizaci dopadu opatření na narušení dodavatelského řetězce tisku a je třeba podpořit jeho kontinuální fungování. Možná si vzpomínáte, že v době protestů kvůli pohonným hmotám v roce 2000 byla přijata opatření pro prioritní dodávky benzinu při distribuci tisku, a to za podpory ministerstva vnitra. Ještě předtím byly noviny vyňaty z omezení spotřeby elektřiny a třídenního týdne vyhlášeného v prosinci 1973. Věříme, že vhodná opatření pro usnadnění dodávky zpráv pro veřejnost mohou být začleněna do opatření v rámci nouzového plánování v případě koronaviru."

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 10. března 2020