Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Novinky z evropské legislativy

6. 3. 2020

Novinky z evropské legislativy

V polovině února několik deníků (včetně Financial Times a The Wall Street Journal) oznámilo, že Google vedl „průzkumné rozhovory“ s vydavateli, většinou francouzskými, o možnosti finančně jim kompenzovat užívání jejich redakčního obsahu. Dne 3. března deník Le Monde zveřejnil článek obsahující shrnutí nabídky, kterou technický gigant vytvořil pro vybraný počet velkých mediálních skupin, jako jsou Le Monde, Le Figaro, Les Echos-Le Parisien a regionální tiskový obsah Ouest-France. Tato iniciativa připomíná „Facebook News“, sekci zpráv, kterou společnost Facebook spustila v USA v říjnu 2019 a která některým účastnícím se vydavatelům platí za jejich novinářský obsah. Zdá se, že Google hovořil o částkách v rozmezí od 100 000 do 1 milionu dolarů ročně. Zůstává však nejasné, zda bude obsah umístěn do vyhledávače Google.fr nebo do samostatné služby. Toto krok vůči vydavatelům je pozoruhodný, zejména v napjatém kontextu k uplatňování práva vydavatelství tisku ve Francii. Jak však uvedla společnost Le Monde, nabídka na zavedení mechanismu přímých plateb může být dalším pokusem jak se vyhnout uplatnění směrnice o autorských právech tak, jak je formulována.

E-privacy

Po zveřejnění nového textu chorvatským předsednictvím dne 21. února EMMA/ENPA informovala dopisem kompetentní ministerstva členských zemí EU, že navzdory některým významným zlepšením textu a radikální změně směru, jakým se text vyvíjí zavedením institutu legitimního zájmu jako právního základu pro zpracování, stále existuje prostor pro zlepšení návrhu. Nový článek 8 je stále postižen přísnými omezeními, která omezují použití legitimního zájmu jako právního základu pro zpracování. Pracovní skupina pro telekomunikace se sejde dne 12. března, aby přezkoumala text článek po článku.

Teroristický obsah

Po přestávce se zdá, že evropské instituce jsou připraveny učinit další kroky v projednávání nařízení, aby bránily šíření teroristického obsahu. Dne 3. března se uskutečnil technický trialog. Spoluzákonodárci se interně scházejí, aby připravili politický trialog naplánovaný na 18. března. Pracovní skupina pro terorismus se sešla dne 4. března, zatímco stínoví vyjednavači v Evropském parlamentu se sejdou dne 16. března. Přestože je stále nejisté, zda tento trialog bude poslední, některé podrobnosti je stále třeba blíže definovat. EMMA/ENPA obdržela jsme několik pozitivních zpráv: novinářskému obsahu by měla být udělena výjimka z působnosti této právní normy.

Iniciativní zpráva o hospodářské soutěži

Konečný návrh iniciativní zprávy Evropského parlamentu o politice hospodářské soutěže 2019 byl zveřejněn dne 25. února. Zpráva se zabývá otázkou rovných podmínek v digitálním sektoru v případě některých konkrétních oblastech zaměřených na řešení sebepřednostňujících aktivit platforem a jejich úlohy při řízení přístupu k síti. Zpráva rovněž vyzývá Komisi, aby zvážila zavedení zvláštní regulace ex ante pro systémové platformy, přezkoumala koncepty zneužívání dominantního postavení na trhu a ovládání nezbytných zařízení v digitální éře. Lhůta pro předložení pozměňovacích návrhů byla do 4. března. Text bude poté v pondělí 9. března projednán na plenárním zasedání ve Štrasburku a hlasování bude provedeno následující den.

Novinky z oblasti vnitrostátní regulace

Francie zkoumá návrh zákona o článku 17 směrnice o autorských právech - „Projet de loi relatif à la communication audiovisuelle et à la souveraineté Culturelle à l'ère numérique“, předložený dne 5. prosince 2019, byl postoupen Výboru pro kulturní záležitosti a vzdělávání francouzského Národního shromáždění. Cílem zákona je implementovat směrnici o audiovizuálních mediálních službách a články 17 až 22 směrnice o autorských právech, (viz zejména kapitola IV návrhu). Ministr kultury Franck Riester na schůzi výboru 26. února uvedl, že zákon se bude snažit znovu potvrdit francouzskou kulturní svrchovanost v digitální éře. Dodal: „Hráči digitální revoluce nejsou sami o sobě hrozbou, ale mohou se jí stát. Naší odpovědností je učinit z digitalizace příležitost pro tvůrce i pro veřejnost. “

Francie pokračuje proces přijetí kontroverzního zákona Loi Avia - Poté, co obě francouzské legislativní komory nedosáhly v lednu 2020 dohody, byl jim návrh zákona vrácen ke druhému projednání. Neshoda však přetrvává, jak Senát zdůraznil, i když s ohledem na kritiku vyjádřenou Evropskou komisí vypustil ustanovení, z nichž vyplývalo riziko zavedení obecného dohledu nad sítěmi. Kromě toho vyloučil vytvoření nového trestného činu „neodstranění“: definovaného jako „právně křehký“. Podle názoru Senátu by povzbudil platformy k cenzuře legitimního obsahu a delegoval ochranu svobody projevu na americké digitální giganty. . Konečné čtení v Národním shromáždění je nyní naplánováno na 1. dubna 2020.

Německý návrh „Pravicový extremismus a zločiny z nenávisti online“ - Dne 19. února 2020 německá vláda oficiálně schválila návrh zákona, který byl avizován v reakci na řadu pravicových extremistických útoků v roce 2019. Zahrnuje změny četných zákonů, jako je například zákon o telemédiích a vysoce diskutovaný zákon o vymáhání práva na síti (NetzDG). Tyto zákony předpokládají povinnost platforem odstranit zjevně nezákonný obsah a také zveřejnit citlivé údaje, jako jsou IP adresy a hesla, Spolkovému úřadu kriminální policie. Přes širokou shodu politiků a zúčastněných stran v boji proti výše uvedeným zločinům vyvstávají vážné pochybnosti o účinnosti navrhovaných opatření. Tato opatření budou mít navíc vážný dopad na svobodu sdělovacích prostředků a informací, jak je vyjádřily německé asociace vydavatelů časopisů a novin VDZ a BDVZ. Tyto obavy jsou v souladu s  názorem Německou asociací novinářů a dalšími zástupci odvětví a občanské společnosti.

Nejbližší akce:

9. března: Global competition and digital change: How should we update European competition policy?

10. března: Conference on Competition and Regulation in the Telecommunications Market

10. března: zasedání kolegia eurokomisařů (prezentace: Evropská průmyslová strategie, Strategie pro malé a střední podniky, Zpráva o překážkách jednotného trhu, Akční plán pro prosazování jednotného trhu, Nový akční plán pro cirkulační hospodářství)

11. - 12. března: Big Data and B2B Platforms the next big opportunity for Europe

18. března: Schůze výboru pro vnitřní trh IMCO (výměna názorů na zprávu výboru JURI o Digital Services Actu, strukturovaný dialog s místopředsedkyní Margrethe Vestagerovou a strukturovaný dialog s komisařem A. Bretonem)

20. března: konference Media and democracy – the way forward

30. března - 1. dubna 2020:

30 March-1 April 2020: Media literacy in an ever-changing world: Integrate. Gather. Empower (Konference pořádaná v Záhřebu společně Evropskou komisí a chorvatským předsednictvím)

 

Novinky

Mechanismus rychlé reakce (RRM) při porušování svobody tisku a sdělovacích prostředků - Po loňské výzvě k vytvoření pilotních projektům a přípravným opatřením na ochranu svobody sdělovacích prostředků v Evropě zahájila Evropská komise tři vybrané projekty. Mezi nimi Celoevropský mechanismus reakce, který byl podpořen částkou ve výši 1,4 milionu EUR. Na rozdíl od systému včasného varování (RAS) zavedeného Akčním plánem proti dezinformacím z roku 2018 a zahájeného v březnu 2019 se RRM nezaměřuje na onlinové falešné zpravodajské kampaně. Namísto toho se soustřeďuje na účinné řešení „důsledků nedávno pozorovaného zhoršení svobody tisku a sdělovacích prostředků v některých členských státech EU a kandidátských zemích“ poskytováním konkrétních nástrojů, např. prostřednictvím právní podpory, školení, přístřeší nebo logistické pomoci s cílem chránit novináře a jejich práci. Za tento projekt bude odpovědné Evropské centrum pro svobodu tisku a médií v Lipsku (ECPMF) ve spolupráci s Mezinárodním tiskovým institutem (IPI), Evropskou federací novinářů (EFJ) a organizací Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT).

Klíčové zprávy před březnovým zasedáním Evropské rady - Patnáct členských států společně předalo své klíčové zprávy v souvislosti s přípravou zasedání Evropské rady ve dnech 26. a 27. března 2020, které by mělo vést diskusi o „posílení hospodářské základny EU“ a „ digitální ekonomice". Členské státy připomínají, že „spravedlivý, otevřený a konkurenceschopný domácí trh“ jde ruku v ruce s „udržováním přísné a nezávislé politiky hospodářské soutěže vhodné pro období digitální transformace a klimatických změn. Aby se zabránilo narušení jednotného trhu a zajistily rovné podmínky na celosvětové úrovni, musí provozovatelé ze třetích zemí soutěžit za podobných podmínek a pravidel jako jejich evropské protějšky.“

 

Výrok týdne

"Je to velký krok pro Google, malý krok pro konkurenci."

Sébastien Dumoulin a Nicolas Richaud pro Les Echos

Google začal dávat možnost volby mezi vlastní prohlížečovou službou a třemi konkurenčními prohlížeči na nových zařízeních pro Android s předinstalovaným Google Search jako výchozím prohlížečem. Konkurenti museli uvést, kolik jsou ochotni zaplatit společnosti Google pokaždé, když si uživatel vybral jejich služby; a zaplatí částku čtvrté nejvyšší nabídky, takže viditelnost závisí na platební schopnosti. Konkurentům se nelíbí, jak je počet spotů omezený, a říkají, že aukce může být způsob, jak je přinutit, aby platili za Google jeho pokutu.

 

Zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update, č. 17, 5. března 2020