Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Novinky z evropské legislativy

2. 3. 2020

Novinky z evropské legislativy

Delegace EMMA - ENPA se setkala s výkonnou místopředsedkyní Evropské komise Margrethe Vestagerovou

Dne 24. února 2020 měla delegace EMMA a ENPA potěšení setkat se s místopředsedkyní Evropské komise Margrethou Vestagerovou. Setkání se zúčastnila skupina zástupců evropských vydavatelů, jejímiž členové byli přední vydavatelští manažeři z Belgie, České republiky, Dánska, Francie, Německa a Polska. Cílem setkání bylo projednat hospodářsko-soutěžní nebezpečí v digitální éře. Celkový dojem byl pozitivní, protože se ukázalo, že místopředsedkyně Vestagerová si je již vědoma problémů, kterým čelí odvětví tisku. Zástupci EMMA/ENPA představili své postoje týkající se ochrany osobních údajů, realizace autorských práv, regulace ex-ante, která řeší dominanci megaplatforem, a návrhu programového dokumentu Digital Services Act. Zdá se, že společnost paní Vestagerová sdílí některé obavy vydavatelů týkající se hospodářské soutěže s megaplatformami. Souhlasila s tím, že potenciální nová pravidla pro e-Privacy se zdají zvýhodňovat log-in modely. Vyjádřila podporu regulaci ex ante zaměřené na megaplatformy a nastavení režimů odpovědnosti úměrně velikosti platforem. Kromě toho doporučila, aby byla komunikace o asymetrické regulaci tržně dominantních platforem oddělena od komunikace týkající se Digital Services Act. V zásadě se schůzkou podařilo otevřít komunikační kanál mezi týmem EMMA-ENPA a týmem paní místopředsedkyně o reflektování Digital Services Actu z pohledu vydavatelů..

E-privacy

Chorvatské předsednictví dne 21. února zveřejnilo svůj první návrh kompromisního znění nařízení o e-Privacy. Přestože vydavatelé vítají zahrnutí legitimního zájmu jako právního základu pro zpracování údajů o uživatelích, jsou přesvědčeni, že navrhovaný text obsahuje zásadní nedostatky, které by vedly k upřednostňování hráčů, kteří se nemusí spoléhat na zpracování údajů třetími stranami, zejména log-in platformy. EMMA/ENPA vyzývá, aby jejich členové jednali a naléhavě vyzvali své vlády, aby trvaly na zachování legitimního zájmu jako právního základu pro zpracování, a to méně restriktivním způsobem, více v souladu s GDPR. Asociace rovněž považují za potřebné, aby národní asociace zdůraznili, že je důležité zachovat možnost podmíněnosti přístupu k obsahu přijetím cookies. Celkově vzato, současný návrh, i když obsahuje oprávněný zájem, který je přísně omezen, není pro většinu vydavatelů tisku funkčním řešením.

Digital Services Act

Výbor pro právní záležitosti (JURI) Evropského parlamentu odpovědný za vypracování zprávy o dokumentu s plným názvem „Digital Services Act: adapting commercial and civil law rules for commercial entities operating online“ (DSA) si vyměnil názory poprvé ve středu 26. 2. Ačkoli byla diskuse celkem obecná, týkala se již otázek transparentnosti a etiky platforem, jakož i vymáhání práva a jejich odpovědnosti. Zpravodaj, kterým je poslanec Evropského parlamentu Tiemo Wölken (DE, S&D) představil předběžný časový rozvrh práce výborů v nadcházejících měsících. V druhé polovině března se uskuteční slyšení s odborníky. Výbor pak na konci dubna projedná návrh zprávy a bude o něm hlasovat v létě. Konečné plenární hlasování by se mělo konat dne 14. září. Jak bylo potvrzeno v Digitální Strategii, na konci roku 2020 se očekává návrh Komise. Během diskuse ve výboru pan Prabhat Agarwal, odpovědný za DSA uvnitř GŘ CNECT, oznámil, že v rámci přípravných prací na návrhu Komise zahájí v březnu veřejnou konzultaci a během léta realizuje fázi posouzení dopadů. Mezitím Výbor pro spravedlnost a občanské svobody (LIBE) Evropského parlamentu, který vypracuje o DSA z vlastního podnětu další zprávu, potvrdil seznam svých zpravodajů, který je k dispozici zde.

Evropský akční plán pro demokracii

Ve středu 26. 2. uspořádal výbor LIBE Evropského parlamentu strukturovaný dialog s místopředsedkyní Komise Věrou Jourovou. Komisařka odpověděla na otázky poslanců Evropského parlamentu ohledně Akčního plánu evropské demokracie a uvedla, že boj proti dezinformacím bude vedle kapitoly o ochraně voleb a nezávislé žurnalistiky velmi silnou kapitolou plánu. Pokud jde o regulaci dezinformací, komisařka se ovšem zdála být velmi opatrnou a vyslovila se proto, nezavádět „jakýkoli druh cenzury“. Akční plán se bude také více zabývat rolí médií: v této věci se paní Jourová zmínila o výsledcích Monitoru plurality médií 2020, který bude zveřejněn dne 18. března, a poskytne nové údaje o inkluzivitě a nezávislosti médií, jakož i o podmínkách práce novinářů v každém členském státě. Tato zjištění budou projednána na Konferenci o médiích a demokracii dne 20. března a budou podkladem pro hodnocení jednotlivých zemí, která mají být vydána v období května až června.

Novinky ze členských zemí

Francie oslovila megaplatformy

Minulý týden francouzští politici učinili několik prohlášení, jak řešit sílu megaplatforem. Ministr hospodářství Bruno Le Maire a státní tajemník pro digitální technologie Cédric O představili návrh na pracovní skupinu pro regulaci digitálních platforem, která by případně mohla uvažovat o zavedení předběžných opatřeních. Tato iniciativa byla zahájena v pondělí 24. února, v den, kdy se setkali odborníci z EU i členských států, aby si vyměnili názory na regulaci „strukturalizujících“ platforem. Tato schůzka schválila plány, které Komise oznámila dne 19. února. Jejím cílem je však vyvolat debatu na evropské úrovni, jak je uvedeno v tiskové zprávě, která je k dispozici zde. Předsedkyně francouzského úřadu pro hospodářskou soutěž, paní Isabella De Silva, v rozhovoru prohlásila, že velké platformy by již neměly být nadále považovány za technologické start-upy, a neměly by tudíž být imunní vůči regulaci z důvodu jejich velikosti. Navrhla prověřit i menší akvizice provedené technickými giganty (tj. tzv. zabijácké akvizice), přijmout prozatímní opatření během vyšetřování z hlediska hospodářské soutěže a revidovat definice dominantního postavení na trhu a nezbytného nástroje, jak to v posledních měsících navrhla místopředsedkyně Evropské komise Vestagerová.

Nadcházející události:

3. března: Mozilla Mornings on the EU Digital Services Act: Making responsibly a reality

4. března: How should Europe address Gatekeeping platforms? (Cerre)

4. března: Making Europe fit for the Digital Age

9. března: Global competition and digital change: How should we update European competition policy?

10. března: Conference on Competition and Regulation in the Telecommunications Market

11. - 12. března: Big Data and B2B Platforms the next big opportunity for Europe

 

Novinky z různých oblastí

Digitální reklama

Dne 17. února uspořádal Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů (IMCO) v Evropském parlamentu veřejné slyšení o digitální reklamě a informacích pro spotřebitele s cílem shromáždit různá stanoviska k tomuto tématu. Slyšení proběhlo ve dvou panelech, z nichž první byl obzvláště zajímavý a zájmově vyvážený, protože byl složen ze zástupců sdružení spotřebitelů BEUC, sdružení inzerentů IAB a akademické obce. IAB (Internet Advertising Bureau) a někteří poslanci Evropského parlamentu vyzdvihli zásadní význam příjmů z digitální reklamy pro vydavatele tisku a zdá se, že jejich argumenty byly pozitivně přijaty. IAB vysvětlilo, jak může cílení reklamy ve skutečnosti prospět spotřebitelům tím, že jim zobrazí méně reklam, ale relevantnějších. Vysvětlilo také, proč kontextové reklamy nestačí k finančnímu udržení provozu zpravodajských webů, a uvedl, že vydavatelé by měli mít možnost podmínit přístup souhlasem se zpracováním údajů, i když to není přímo nutné k poskytování služby.

Sdělení týdne

Dne 19. února představila Evropská komise první stavební kameny své digitální strategie: Sdělení o utváření digitální budoucnosti Evropy, Bílou knihu o umělé inteligenci a Evropskou datovou strategii. Sdělení je zvláště zajímavé, protože definuje priority Komise týkající se všech digitálních témat a stanoví předběžný časový plán. Cílem Komise je zajistit, aby technologie fungovala pro lidi, vytvořit spravedlivou konkurenceschopnou ekonomiku a otevřenou a udržitelnou společnost. Konkrétně se ve sdělení

  • plánuje přezkum vhodnosti pravidel hospodářské soutěže EU pro digitální epochu v období mezi roky 2020 a 2023;
  • řešení digitální daně snad na úrovni OECD a
  • balíček zákona o digitálních službách.

Balíček, jehož představení se očekává na konci letošního roku, bude zahrnovat pravidla regulace ex-ante, aby se zajistilo, že platformy s významnými síťovými efekty působícími jako strážci přístupu nebudou působit tak, že budou subjekty předem vylučovat z přístupu na digitální trh. Výkonná místopředsedkyně Vestagerová uvedla, že takové jednání platforem by se mělo řešit konkrétními opatřeními ještě před vznikem jejich nezákonného chování, a to již kvůli jejich povaze a postavení na trhu. Komise také na konec roku 2020 připraví Akční plán na podporu digitální transformace a konkurenceschopnosti audiovizuálního a mediálního sektoru a Akční plán evropské demokracie. EMMA a ENPA budou i nadále monitorovat vývoj a snažit se o jednání se zástupci Komise, na nichž by představily stanoviska vydavatelů.

Zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update, č. 16, 28. února 2020