Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Město Ženeva se rozhodlo pro okamžitou pomoc novinám

26. 2. 2020

Město Ženeva se rozhodlo pro okamžitou pomoc novinám

Město Ženeva rozhodlo o realizaci okamžitých opatření na podporu novin. Balíček představený v pondělí 24. února má hodnotu 80 000 švýcarských franků.

Jak je zřejmé ze zprávy městských úřadů, měla by být mimo jiné podporována distribuce prostřednictvím novinových boxů. Z projektu budou těžit tituly jako GHI, „Tout L’Immobilier“, „Le Courrier“ nebo listy Tamedia „Le Matin Dimanche“, „Tribune de Genève“ a také „20 minutes“.

Město dosud vydělávalo přibližně 40 000 franků ročně z poplatků za umístění 800 krabic určených pro distribuci novin po celém městě.

Dalších 40 000 franků věnuje město na „inovativní projekty“, jejichž cílem je zahájit nebo zprostředkovat debaty o roli médií. Správa města provádí tato opatření podle modelu, který vytvořila v roce 2013 pro granty „nezávislým“ knihkupectvím.

Město navíc společně se čtyřmi médii, kterými jsou deníky „Tribune de Genève“, „Le Temps“, „Le Courrier“ a heidi.news, vytvořilo informační brožuru. 16stránková brožura vysvětluje zejména mladým lidem, jak důležitá je rozmanitá škála žurnalistických informací pro demokratické utváření názorů. Mladí čtenáři si také mohou předplatit digitální předplatné těchto čtyř titulů za sníženou cenu.

Tato „pilotní opatření“ jsou zatím dočasná a jejich účinnost bude vyhodnocena v roce 2021.

V lednu letošního roku regionální vláda kantonu Vaud/Waad představila návrh balíčku opatření v hodnotě přes 6 milionů na podporu médií. Balíček nyní musí projít kantonálním parlamentem.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 26 února 2020