Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Tiskovou kampaň mezinárodní organizace Reportéři bez hranic na ochranu svobody tisku

24. 2. 2020

Tiskovou kampaň mezinárodní organizace Reportéři bez hranic na ochranu svobody tisku

Reportéři bez hranic zahájili v novém roce tiskovou kampaň, která pracuje se základním motivem gutenbergovské revoluce v tisku. Kampaň byla vytvořena společně s kreativní agenturou DDB Berlin.

Reportéři bez hranic a DDB představují ve své současné tiskové kampani Gutenbergův tiskařský lis takovým způsobem, jak dosud nebyl nikdy viděn.

Tiskařský stroj vynalezl Johannes Gutenberg v polovině 15. století a uvedl tak do pohybu novou éru šíření informací. Gutenberg tisk viděl jako nástroj k zpřístupnění světových událostí co největšímu počtu lidí. Průkopnický vynález na cestě ke svobodě šíření informací pro všechny.

V mnoha zemích s restriktivním státním zřízením se však denní tisk stále používá především pro glajchšaltování a šíření informací vyhovujících výkonné moci. Tiskařský lis je tak zneužíván a stává se aktivním nástrojem utlačovatelů.

Idea kampaně

Na základě zadání organizace Reportéři bez hranic nyní agentura DDB Berlin představuje klasický gutenbergovský lis prostřednictvím probíhající tiskové kampaně úplně jiným způsobem. Jako něco, pro co nebyl nikdy určen: nástroj útlaku. Na ilustracích nakreslených ve středověkém duchu jsou starobylé tiskařské lisy zobrazeny jako nástroje mučení.

Chiara Chessa, vedoucí copywriterka DDB Berlin, popisuje koncept kampaně takto: „Pokud se podíváte na staré kresby originálních lisů, jedná se o relativně neurčité objekty. Mohly by se také jednat o středověké mučicí nástroje. Je to silná metafora, tisk by se nikdy neměl stát nástrojem útlaku. Stejně jako kresby starověkých mučidel by měly sloužit jako odstrašující prostředek, chceme nyní objasnit, že tisk nesmí být nikdy použit k potlačování lidí.“

Hvězdný ilustrátor Steven Noble

Kresby inzerátů byly vytvořeny ve spolupráci s ilustrátorem Stevenem Noblem ze San Francisca, který byl v roce 2017 zvolen jedním z "200 nejlepších ilustrátorů na světě". Noble a tým DDB zkoumali autentické středověké kresby mučicích nástrojů a na nich založili jednotlivé motivy.

Kampaň byla zahájena v celém Německu koncem ledna inzeráty v předních médiích, jako jsou Zeit, Frankfurter Allgemeine Zeitung, TAZ a digitální také na venkovních reklamních plochách.

Na straně Reportérů bez hranic byla za vytvoření kampaně zodpovědná Kristin Bässová. V agentuře DDB se na jejím vytvoření podíleli Heitor Buchalla (Senior Art Director) a Chiara Chessa (Senior Copywriter) koncept vznikl pod vedením Creative Directora Patrika Lenharta a CCO Dennise Maye.

Autorkou příspěvku je mnichovská marketingová expertka Belinda Duvinage.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 21. února 2020